Ocena dźwięku silnika w Tico
-
Witam ponownie !!
Pisałem ostatnio o moich
wątpliwościach co do zbyt głośnej pracy silnika.
Wyregulowałem zawory i
dorwałem się do aparatu.
Nagrałem filmik, który
przedstawia pracę silnika z otwartą maską, pyrkanie z wydechu oraz z wnętrza.
Silnik był rozgrzany do
normalnej temperatury.
Mam nadzieję że rozwiejecie
moje wątpliwości.
Poniżej link do filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=QpKFhBUyH1wCoś nie bangla... Dziwny wg mnie ten dźwięk... Zauważyłem przyklejoną taśmę na pokrywie filtra powietrza, czy aby na pewno wszystko jest szczelne i nie dostaje lewego powietrza??
-
Coś nie bangla... Dziwny wg
mnie ten dźwięk... Zauważyłem przyklejoną taśmę na pokrywie filtra powietrza, czy aby na pewno
wszystko jest szczelne i nie dostaje lewego powietrza??Dźwięk nie jest przytłumiony, takie dziwne echo jakby ?
-
Dźwięk nie jest przytłumiony,
takie dziwne echo jakby ?Ale za to jak pięknie przyrodę słychać
-
Ale za to jak pięknie
przyrodę słychaćNie to jest tematem wątku
EOT
-
Taśma jest przyklejona bo od samego początku jest urwany jeden zaczep pokrywy filtra powietrza.
Może efekt stłumienia jest spowodowany tym, że mikrofon umieszczony został na górze aparatu ?
W każdym razie przez obudowę ciągnie trochę lewego powietrza, po przyciśnięciu ręką jest ciszej.
Co myślicie na temat tego pyrkania z tłumika ? -
W każdym razie przez obudowę
ciągnie trochę lewego powietrza, po przyciśnięciu ręką jest ciszej.To wymień panie zaczep, albo całą pokrywę filtra
Co myślicie na temat tego
pyrkania z tłumika ?Żadnego spadku mocy, dławienia się, itede ?
-
Chyba lepiej będzie jak całą pokrywę kupię.
Patrzyłem na alledrogo i idzie dosyć tanio kupić całą obudowę.
No właśnie jest taki problem, że czasem jest dziura w gazie. Pisałem kiedyś na forum o tym.
Niekiedy zdarza się mu też szarpnąć po zmianie biegu, ale nie bezpośrednio po puszczeniu sprzęgła, a po dodaniu gazu. -
Chyba lepiej będzie jak całą
pokrywę kupię.
Patrzyłem na alledrogo i
idzie dosyć tanio kupić całą obudowę.
No właśnie jest taki problem,
że czasem jest dziura w gazie. Pisałem kiedyś na forum o tym.
Niekiedy zdarza się mu też
szarpnąć po zmianie biegu, ale nie bezpośrednio po puszczeniu sprzęgła, a po dodaniu gazu.Zobacz co się będzie działo po zmianie obudowy filtra - może to wystarczy
-
Właśnie skręciłem obudowę filtra na śrubkę w miejscu gdzie powinna być ta zapinka. Zakleiłem także malutki otworek, który został po niej.
Stwierdzam, że nie zauważyłem zbyt wielkiej różnicy w jego zachowaniu. -
Właśnie skręciłem obudowę
filtra na śrubkę w miejscu gdzie powinna być ta zapinka. Zakleiłem także malutki otworek,
który został po niej.
Stwierdzam, że nie zauważyłem
zbyt wielkiej różnicy w jego zachowaniu.Poziom oleju w silniku w normie ?
Nie czuć spalin w komorze silnika ? -
Powiem tylko jedno mój chodzi prawie identycznie jak Twój. Właśnie dzisiaj kupiłem nowe śruby do pokrywy zaworów.
Już kiedyś chciałem je wyregulować ale nie mogłem jej odkręcić i dałem spokój. W święta muszę to nadrobić. Dam znać czy to u mnie jakoś pomogło.
-
Poniżej link do filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=QpKFhBUyH1wNie spotkałem się z czymś takim.
Robiłeś coś z katalizatorem do tej pory? -
ja mam identyczne "pyrkanie" z wydechu ale obroty mam dużo niższe chyba ze 600 obr/min tak na ucho mogę powiedzieć =/
-
Z czym się nie spotkałeś ? Co masz dokładnie na myśli ? Chodzi o to pyrkanie ?
Z katalizatorem nic nie robiłem, nie wiem jak poprzedni właściciel.
Poziom oleju jest cały czas w normie, nie ubywa i nie przybywa ani grama. Jest tylko lekki wyciek z okolic pompy paliwa.
Spalin nie czuć, jedynie latem jak są upały to czuć zapach benzyny w kabinie. -
Kurcze mi też coś pyrka od pewnego czasu. Tylko że w przeciwieństwie do kolegi, mojemu Tico zdarza się zgasnąć zaraz po odpaleniu oraz przy próbie ruszenia z miejsca (trzeba dodać dużo gazu by nie zdechł :/).
-
Kurcze mi też coś pyrka od
pewnego czasu. Tylko że w przeciwieństwie do kolegi, mojemu Tico zdarza się zgasnąć zaraz po
odpaleniu oraz przy próbie ruszenia z miejsca (trzeba dodać dużo gazu by nie zdechł :/).Zimny silnik i zalewanie go zbyt bogatą mieszanką
Wciśnij więcej gazu jak ruszasz to uchyli się przepustnica rozruchowa lub na pół sprzęgle ruszaj -
Poniżej link do filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=QpKFhBUyH1wTakie echo trochę się robi.
Zawór PCV działa poprawnie?P.S
Który to rocznik że masz kierownicę starego typu? -
Takie echo trochę się robi.
Zawór PCV działa poprawnie?Jakby coś nie było szczelne
-
Jakby coś nie było szczelne
U Mnie występuje też takie pyrkanie z wydechu,ale to najprawdopodobniej zaworek PCV,który sprawdzałem ostatnio i przepuszczał trochę w drugą stronę.
Postaram się nagrać jak to u mnie wygląda.
A może na środkowym łączeniu jest nieszczelność?
Tam jest taka uszczelka,która może przepuszczać spaliny i takie echo dmuchania jak do butelki szklanej pojawia się. -
Witam ponownie !!
Pisałem ostatnio o moich
wątpliwościach co do zbyt głośnej pracy silnika.
Wyregulowałem zawory i
dorwałem się do aparatu.
Nagrałem filmik, który
przedstawia pracę silnika z otwartą maską, pyrkanie z wydechu oraz z wnętrza.
Silnik był rozgrzany do
normalnej temperatury.
Mam nadzieję że rozwiejecie
moje wątpliwości.
Poniżej link do filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=QpKFhBUyH1wA na jakim oleju jeździsz?
co do tego pierdzenia to może być katalizator lub poprostu któryś z tłumików jest już do wymiany