Odgłosy ocierania kiedy zimny podczas jazdy
-
Ostatnio jak jest zimno jest taki problem że przy pierwszych 3-5 kilometrach słychać takie ocieranie powtarzające się, częstotliwość jest tym większa im szybciej się jedzie, zaczyna być słychać gdzieś przy 35km/h. Jak się ujedzie więcej to stopniowo cichnie aż w końcu przestaje. Jak znów postoi to to samo. Słychać to jakby z lewej strony z przodu. Odgłos nie zanika po wciśnięciu sprzęgła.
Ostatnio w aucie były zmieniane opony i mechanik wykrył że uwalone jest łożysko właśnie w przednim lewym kole, coś tam powymieniali i jest ok. Nie wiem czy to może mieć jakiś związek. Były wymieniane też klocki hamulcowe z przodu.
Mam kilka podejrzeń, może klocki nie "odbijają" do końca jak zamarzną, może olej w skrzyni biegów zbytnio gęstnieje (chyba jest od nowości) i coś obciera (ale to słychać bardziej z lewej strony) i ostatnie co mi przychodzi do głowy to linka prędkościomierza. Może w pancerzu zbiera się woda jak silnik jest gorący, a potem zamarza i linka obciera. Ale to mało prawdopodobne bo wskazówka nie skacze. Właściwie nie wiem co to może być. Ma ktoś jakiś pomysł co to może trzeć?
-
Jakby to byla linka predkosciomierza, to bys slyszal w srodku a nie na zewnatrz auta. Moze po prostu jest to zalegajacy lod gdzies w okolicy kola? ja u siebie ostatnio zauwazylem, ze lod zbiera sie na wahaczu i zniszczyl i juz i tak naderwana oslone przegubu. Moze to tez byc nie odbijajacy klocek, ale to juz zalezy od mechanika - czy sprawdzil dzialanie zaciskow, bo jesli tylko klocki przerzucil a zacisk nie odbija to moze faktycznie tu lezy przyczyna.
-
No właśnie w środku słychać podczas jazdy na zewnątrz nie wiem czy w ogóle to słychać.
Ale klocki raczej nie bo nie przypominam sobie żeby przy hamowaniu odgłos się zmieniał czy cichnął więc to raczej nie może być to. -
No właśnie w środku słychać
podczas jazdy na zewnątrz nie wiem czy w ogóle to słychać.
Ale klocki raczej nie bo nie
przypominam sobie żeby przy hamowaniu odgłos się zmieniał czy cichnął więc to raczej nie może
być to.Dźwięk jest słyszalny podczas rozpędzania samochodu od około 40km/h w górę?
-
Jesli w srodku, to ja obstawiam linke predkosciomierza. Poprostu musisz ja nasmarowac - jej koniec, ktory wchodzi do licznika. Temat przerabialem u siebie.
-
U mnie dzisiaj też własnie jakieś szuranie było słychać. I też nie wiem co to było. Może faktycznie to linka. Byle nie było to łożysko.
-
Witam
Jak macie gdzie w tych mrozach to proponuję podnieść autko tzn cały przód, włączyc bieg i niech ktoś delikatnie przyspiesza a moze i bez przyspieszania będzie słychac. Napewno jesli oblodzone sąnadkola to może to byc włąsnie powodem gdyż jest za mały tzw prześwitpomiędzy nadkolem a kołem.
Pzdr -
Nie tylko podczas rozpędzania, też przy normalnej jeździe zwalnianiu czy hamowaniu hamulcami, po wciśnięciu sprzęgła też, powyżej 35km/h, jak jest mniej to cisza, im szybciej tym częstotliwość obcierania się zwiększa. Odgłos robi złudzenie jakby coś przykleiło się do przedniego koła w jednym miejscu, ale nic tam nie ma. Słychać go z lewej strony czyli faktycznie linka wchodzi w grę, ale wskazówka nie skacze.
Odgłos zanika w różnych momentach, raz to było na górce po zmianie z 4 na 3 i dodaniu gazu dlatego pomyślałem że to może być skrzynia (konkretnie zbyt gęsty olej)
-
Może to głupie z mojej strony więc z góry przepraszam ale może masz kamień w oponie
-
Kamień który po 5 kilometrach znika, a potem znów w tajemniczy sposób sie pojawia ciekawe Pewnie licho jakieś
-
Nasmaruj linke, pol minuty roboty i bedzie mozna wykluczyc ta przyczyne
-
A ja powiem coś innego. Sprawdź czy te odgłosy nie są z okolic aparatu zapłonowego. Nie wiem czemu ale u mnie tak jest. Jak autko zimne to słychać takie właśnie jakby szuranie z okolic aparatu. Autko się nagrzewa i jest git.
-
Witam
Jak macie gdzie w tych
mrozach to proponuję podnieść autko tzn cały przód, włączyc bieg i niech ktoś delikatnie
przyspiesza a moze i bez przyspieszania będzie słychac. Napewno jesli oblodzone sąnadkola to
może to byc włąsnie powodem gdyż jest za mały tzw prześwitpomiędzy nadkolem a kołem.
PzdrBardzo celna uwaga kolego , od tego bym zaczynal poszukiwanie awarii
Od posprzatania nadkoli ze sniegu i proponuje mocno skrecic kola sprawdzic czy niema zalodzenia na wachaczu , bo moze gruda lodu ociera sie o poloske a w zasadzie poloska o grude
wszelkie smarowanie linek i inne kombinacje bym odradzal przy i 20 dzieja sie z samochodem ruzne dziwne rzeczy , ktore ustepuja wraz przyjsciem odwilzy
-
O ile pamietam, w aparacie zaplonowym jest jakies lozysko, moze ono sie juz prosi o wymiane. Trzeba by zerkanc do literatury
-
A czy wtedy odgłos nie powinien ustawać po wciśnięciu sprzęgła i obniżeniu obrotów? Bo tak się nie dzieje.
-
Ostatnio jak jest zimno jest
taki problem że przy pierwszych 3-5 kilometrach słychać takie ocieranie powtarzające się,
częstotliwość jest tym większa im szybciej się jedzie, zaczyna być słychać gdzieś przy 35km/h.
Jak się ujedzie więcej to stopniowo cichnie aż w końcu przestaje. Jak znów postoi to to samo.
Słychać to jakby z lewej strony z przodu. Odgłos nie zanika po wciśnięciu sprzęgła.Dzisiaj takie same objawy zaobserwowałem u siebie.
Auto postało 2 dni nie ruszane i dzisiaj w czasie jazdy powyżej 35km\h było słychać takie cykliczne trzeszczenie,ocieranie.Po kilku kilometrach wszystko ucichło.
Odgłosy były z okolic licznika,więc jestem pewien że była to linka prędkościomierza.
Moje zdanie jest takie,abyś poczekał do czasu zelżenia mrozów i sprawdzenia ponownego czy to zjawisko pojawia się nadal. -
Aparat zaplonowy pracuje caly czas jak masz zapalony silnik
-
Wiem że pracuje, ale po spadku obrotów silnika częstotliwość ocierania powinna spadać a nie spada, mógłbym nawet wyłączyć silnik i nie przestanie ocierać, więc ocieranie jest gdzieś "za sprzęgłem".
-
Wiem że pracuje, ale po
spadku obrotów silnika częstotliwość ocierania powinna spadać a nie spada, mógłbym nawet
wyłączyć silnik i nie przestanie ocierać, więc ocieranie jest gdzieś "za sprzęgłem".A sprawdziles te elementy o ktorych ja pisalem ??
-
Ja mam coś podobnego na zimnym, dźwięk jakby reklamówka jednorazowa za szybą i tak szeleści po lewej stronie z przodu(coś podobnego nie umiem opisać dźwięku) i też przez jakiś czas.