Sprzęgło
-
Witam.Jeśli ponowna regulacja nie pomoże czeka cię wymiana tarczy sprzęgła.Zużyły się okładziny cierne.Przy okazji sprawdż w jakim stanie jest docisk sprzęgła.Najczęściej siadają blachy sprężyny centralnej.
-
Chodzi Ci o regulację linki sprzęgła?
Słyszałem, że przy wymianie tarczy sprzęgła trzeba rozebrać wszystko, żeby się tam dostać, a to już zaawansowana robota, której raczej nie jestem w stanie się podjąć.
-
Chodzi Ci o regulację linki sprzęgła?
I owszem, o to mu chodzi.
Słyszałem, że przy wymianie tarczy sprzęgła trzeba rozebrać
wszystko, żeby się tam dostać, a to już zaawansowana robota,
której raczej nie jestem w stanie się podjąć.No to jedyne 250 zł i jakiś mechanik zrobi to za Ciebie. Drugie tyle za części i możesz się cieszyć nowym sprzęgłem.
-
Dzięki.
Spróbuję coś z tą linką sprzęgła zrobić jak nie to mechanik. -
Dzięki.
Spróbuję coś z tą linką sprzęgła zrobić jak nie to mechanik.Spróbuj ją podciągnąć ze 2-3 pełne obroty przy skrzyni biegów
-
Jak ją zlokalizuję to postaram się podciągnąć, bo w sumie nie mam pojęcia, gdzie ona 'leci'.
-
Jak ją zlokalizuję to postaram się podciągnąć, bo w sumie nie
mam pojęcia, gdzie ona 'leci'.Jak otworzysz maskę i spojrzysz w dół na skrzynię biegów (okolice między skrzynią a zderzakiem) to ją zobaczysz
Linka jest przykręcona do takiej "łapy" przy skrzyni.Kręcisz w prawo
-
Właśnie zauważyłem, że uszczelka nie spełnia swoich właściwości i jest do wymiany, bo na złączach bloku jest olej, więc jednak wizyta u mechanika pewna
Może te niskie sprzęgło to wina tego oleju?
-
Właśnie zauważyłem, że uszczelka nie spełnia swoich właściwości
i jest do wymiany, bo na złączach bloku jest olej, więc jednak
wizyta u mechanika pewna
Może te niskie sprzęgło to wina tego oleju?O jakich złączach na bloku mówisz ?
Chodzi Ci o połączenie skrzyni z silnikiem ? -
Przepraszam trochę niesłownie się wyraziłem. Chodzi mi o blok silnika pod filtrem powietrza i tamtą wielką uszczelkę. Na złączu widać olej. Fachowo zapomniałem jak to się nazywa.
-
Przepraszam trochę niesłownie się wyraziłem. Chodzi mi o blok
silnika pod filtrem powietrza i tamtą wielką uszczelkę. Na
złączu widać olej. Fachowo zapomniałem jak to się nazywa.Znaczy o uszczelkę pod pokrywą zaworów ?
Albo pod głowicą, bo to głowica łączy się z blokiem silnika
Wygląda to w takiej kolejności:
- pokrywa zaworów
- uszczelka pod podkrywą zaworów
- głowica
- uszczelka pod głowicą
- blok silnika
- miska olejowa
To gdzie leci ten olej ?
-
Uszczelka pod pokrywą zaworów, bo jest ona pierwsza jak trafnie to opisałeś.
-
Uszczelka pod pokrywą zaworów, bo jest ona pierwsza jak
trafnie to opisałeś.Więc ona nie ma żadnego wpływu na działanie opisywanego przez Ciebie sprzęgła
Ale ją warto wymienić bo nawet nie zdajesz sobie sprawy ile tamtędy może oleju ubywać -
Przepraszam trochę niesłownie się wyraziłem. Chodzi mi o blok
silnika pod filtrem powietrza i tamtą wielką uszczelkę. Na
złączu widać olej. Fachowo zapomniałem jak to się nazywa.Tak jak chris2233 mówi to uszczelka pokrywy zaworów.
Może śruby się poluzowały i stąd ten wyciek bądź uszczelka do wymiany.
Roboty przy tym niewiele. -
Może sobie z tym poradzę jeśli to nie ma trudne, ale czy nie trzeba nic regulować po wymianie tej uszczelki? Zawory, czy coś podobnego...
-
Może sobie z tym poradzę jeśli to nie ma trudne, ale czy nie
trzeba nic regulować po wymianie tej uszczelki? Zawory, czy coś
podobnego...To wręcz wskazane by przy okazji wyregulować zawory
A sama robota jest prosta (odkręcenie pokrywy i regulacja zaworów) ale to wszystko jest w innych wątkach -
Dzięki za pomoc!
-
Dzięki za pomoc!
Spoko
Bierz się najpierw za sprzęgło
Tak, jak wcześniej wspomniałem spróbuj je podciągnąć o kilka obrotów na lince.
Najlepiej rób to stopniowo, tzn. jeden obrót nakrętką i sprawdzaj czy jest ok, czy jeszcze trzeba podciągnąć -
I owszem, o to mu chodzi.
No to jedyne 250 zł i jakiś mechanik zrobi to za Ciebie. Drugie tyle za części i możesz się cieszyć nowym sprzęgłem.Ja sprzęgło zakupiłem za 130 zł z przesyłką z allegro " VALEO ", bardzo dobre zaraz wrzucę fotki od wymiany.
-
Ja sprzęgło zakupiłem za 130
zł z przesyłką z allegro " VALEO ", bardzo dobre zaraz wrzucę fotki od wymiany.Miałem na myśli oryginalne, kompletne sprzęgło(tarcza,docisk,łożysko oporowe), Valeo też jest w porządku, a jeszcze za taką cenę, to już super(pod warunkiem,że mówisz o komplecie).