Elektrycznie opuszczane szyby
-
I poszukać w Archiwum, na pewno coś było
-
albo kupić uniwersalne i zawieść do elektryka bądź samemu pogrzebać instrukcja będzie przy zakupie jak kupisz firmy stig.
-
albo kupić uniwersalne i zawieść do elektryka bądź samemu pogrzebać instrukcja będzie przy zakupie jak kupisz firmy stig.
Obecnie koszt uniwersalnych nowych jest podobny, jak używanego fabrycznego zestawu (który z pewnością będzie trwalszy niż plastikowy zestawik uniwersalny)
A zdażają się też tańsze aukcje
-
Z opinii kilku użytkowników tychże uniwersalnych szyb, wiem, że plastikowe tulejki wieloklinowe dość szybko się zużywają. Koszt zestawu (kompletnego) nowych fabrycznych szybek -> ok 300zł
-
Z opinii kilku użytkowników tychże uniwersalnych szyb, wiem, że plastikowe tulejki wieloklinowe dość szybko się zużywają.
O właśnie to miałem na myśli
Koszt zestawu (kompletnego) nowych fabrycznych szybek -> ok 300zł
Hmmmm, cena dobra
Dodam jeszcze, że jest mały problem z adaptacją uniwersalnego zestawu z racji małej przestrzeni w drzwiach (cieniutkie są te nasze drzwi).
BTW - przy oryginalnych odpada kombinowanie z montażem przycisków (robienie pod nie otworów)
-
Fabrycznie w Tico zakładali tylko z przodu elektryczne szyby? Czy z tyłu też były? Jeżeli nie, to da się jakoś takie coś zrobić? xD
-
Fabrycznie w Tico zakładali tylko z przodu elektryczne szyby? Czy z tyłu też były? Jeżeli nie, to da się jakoś takie coś zrobić? xD
Tylko z przodu były.
Z tyłu pewnie można jak i z przodu założyć jakiś uniwersalny zestaw.
-
Z wiadomości, które wyczytałem i zasłyszałem (bo lubię sobie czasem posłuchać) jest to niemożliwe, ponieważ długość siłowników jest niewspółmierna do tylnych drzwi w tikaczu, oczywiście organoleptycznie nie sprawdzałem.
-
Hmmmm, cena dobra
O tu jest link ->KLIK
Nawet taniej niż mówiłem -> zamawiać -
O tu jest link -Nawet taniej niż mówiłem -> zamawiać
Wystarczy tylko zrobić otwory w tapicerce drzwi na silniczki i voila
I sprzedawca solidny (miałem z nim już styczność )Pees - tyle to ja dawałem za używki kilka lat temu...
-
Z wiadomości, które wyczytałem i zasłyszałem (bo lubię sobie czasem posłuchać) jest to niemożliwe, ponieważ długość siłowników jest niewspółmierna do tylnych drzwi w tikaczu, oczywiście organoleptycznie nie sprawdzałem.
Sprawdzone, da się założyć uniwersalne, ale jest jedno, jeżeli kupisz uniwersalne na 4 szybki, to licz się z tym, że przewody od głównego przełącznika szybek nie przechodzą przez otwór ( drzwi - karoseria). W efekcie musisz wtedy pomyśleć o montażu przełączników gdzieś w środku ( no i bardzo obciąża instalację elektryczną).
-
Czyli jednak się da, jak widać
-
Czyli jednak się da, jak widać
Cytat:
Nie ma rzeczy niemożliwych są tylko trudniejsze do wykonania.
-
-
W oryginalnych jest tak:
- wszystkie szaro-czerwone do (+)
- wszystkie czarno-jasnozielone do (-)
- szaro-czarne połączyć ze sobą
- szaro-białe połączyć ze sobą
-
A do podłączenia podświetlenia przycisków, bo jakoś te na zlosnikiu obrazy po znikały.
-
A do podłączenia podświetlenia przycisków, bo jakoś te na zlosnikiu obrazy po znikały.
Te co pod + i -
Któryś z nich pojawiał się dopiero po zapłonie, raczej + -
- po zapłonie oki, a minus zmienny więc chyba mi wyjdzie kabelek dodatkowy.
-
- po zapłonie oki, a minus zmienny więc chyba mi wyjdzie kabelek dodatkowy.
Pirx pisał:
- wszystkie szaro-czerwone do (+)
- wszystkie czarno-jasnozielone do (-)
I w to samo miejsce wpinasz podświetlenie. I nie trzeba nic więcej. Ja na pewno nie ciągnąłem dodatkowych przewodów i działało
-
No oki, ale czarno-zielonego w prawych drzwiach nie ma, są tylko szare. I w tym jest sęk.
Bo z tego co doczytałem to sterowanie odbywa się za pomocą masy - ona jest zmienna, więc to jak teraz podpiąć, aby nie wystąpiło samo zamykanie szyb lub otwieranie.