Problem z tikaczem ( nie odpala!) Pomocy!!!


  • Użytkownik archiwalny

    Witam wszystkich uzytkownikow tego forum i posiadaczy tikiego <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />
    Jestem tu nowy mam na imie Adrian jestem z Wawy.
    Mam problem ze swoim autem, szukałem w tematach podobnego przypadku do mojego ale zawsze byly roznice ze u mnie jednak jest troche inaczej... zaczne wiec od poczatku co sie dzieje:
    Wiec wracajac trasa do domu jadac na gazie przeoczylem ze sie konczy i zgasł przełaczyłem na benzynke troche trzeba bylo poczekac zanim pompa zassie paliwo do gaznika wiec bylo wiele prob odpalania wkoncu odpalil pozniej jadac bocznymi drogami nagle zgasł tak poprostu bez zadnego szarpania tak jak bym z kluczyka go zgasil, probuje odpalic i nic po pewnym czasie akumulator mial dosc wiec z kolega na pych i nic. Wiec trzeba bylo zaholowac go do domu całe szczescie daleko nie bylo <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />
    Do wieczora podładowalem akumulator, i spowrotem go wsadzilem podlaczylem i za pierwszym odpalil bez problemu przejechalem sie nim moze ze 2km tak ze silnik juz prawie osiagna optymalna temp i nagle na swiatłach zgasł bez szarpania tak niespodziewanie i juz odpalic nie chcial wiec trzeba bylo pchac. Na drugi dzien na zimnym silniku tez zapalil za pierwszym strzałem i po jakims czasie zgasł tym razem nie jechałem bo tak sadziłem ze bedzie to samo i tak było. Dzisiaj probowałem z Wujkiem odpalic i nic tylko kreci i nic sie nie dzieje smierdzi tylko waha.
    Dodam ze tyś km wczesniej był regulowany i czyszczony gaznik, wymienione swiece, wszystkie filtry, oleje, regulowane zawory, przewody tez byly jakis czas temu wymieniane jak jeszcze był w posiadaniu mojego wujka.
    Wydaje mi sie ze nie dostaje iskry dzisiaj sprawdzalem na nowych swiecach Ngk wczesniejsze sa brisk silver ale to jednak nie wina swiec bo jest to samo kreci i nic z tego, wujek mi mowil ze kopułka nie byla jeszcze wymieniana od przynajmniej 9lat tylko raz czyszczona wiec moze to jest przyczyna ze brakuje iskry, a moze cewka zapłonowa? aparat zapłonowy? sam juz nie wiem jutro bede mial nowa kopułke i zobaczymy. A w jaki sposób sprawdzic przewody czy sa dobre albo sama cewke mam zwykły woltomierz co moge sam sprawdzic nim? jak powinno sie prawidlowo sprawdzic czy jest iskra na swiecach?
    Ogólnie auto jeszcze nie zawiodło przez te lata az do teraz cos siadło <img src="/images/graemlins/oslabiony.gif" alt="" />
    Jak ktos ma pomysł co moze mu dolegac, co sprawdzac (z krotkim opisem co nalezy robic) prosze pisać! z gory dziekuje wszystkim za pomoc <img src="/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />



  • Wszystko fajnie tylko są odpowiednie wątki przeznaczone do przedstawiania się etc. Rozumiem, że problem jest nagły, mimo wszystko powinieneś uszanować panujące tu zasady.

    Po pierwsze wykręć jakąkolwiek świecę, załóż ją z powrotem na kabel, przyłóż do silnika i niech druga osoba spróbuje zapalić, na pewno zobaczysz iskrę ( jeśli będzie)

    Po drugie słabo szukałeś, autko gasnące na ciepłym silniku i odpalające na zimnym to wg mnie typowe objawy uszkodzonego generatora impulsów, błędnie zwanego potocznie modułem, znajdującego się w aparacie zapłonowym, koszt~200zł.

    Po trzecie wymiana kopułki po 9 latach na pewno się przyda, choć wątpię by pomogła ale zawsze mogę się mylić.

    Po czwarte mam nadzieję, że zastosujesz się do zasad kącika i napiszesz jak "rozwija" się sprawa twojego problemu.


  • Użytkownik archiwalny

    Tak jak mowil Kolega Clavish- sprawdz iskre- od tego warto zaczac, zajrzyj do kopulki- jesli nie widac sladow utlenien, wypalen itp. uszkodzen mozesz ja spokojnie zostawic, a nowa schowac w suchym miejscu w domu- kiedys sie napewno przyda ! Ja moja kopulke czyszcze corocznie po zimie- ma juz 12 lat i wyglada jak noowka <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> Generator na allegro widzialem niedawno za niecale 90 zl- Looknij TU. Odradzam zakup w sklepie motoryzacyjnym- zedra z Ciebie gore pieniadzorow !!! Kolega kupowal modul u tego gostka- oryginalny, zapakowany- super sprzecik za uczciwe pieniadze. Powodzenia !!Sklep Allegro



  • Tak jak mowil Kolega Clavish- sprawdz iskre- od tego warto zaczac, zajrzyj do kopulki- jesli nie
    widac sladow utlenien, wypalen itp. uszkodzen mozesz ja spokojnie zostawic, a nowa schowac
    w suchym miejscu w domu- kiedys sie napewno przyda ! Ja moja kopulke czyszcze corocznie po
    zimie- ma juz 12 lat i wyglada jak noowka Generator na allegro widzialem niedawno za
    niecale 90 zl- Looknij TU. Odradzam zakup w sklepie motoryzacyjnym- zedra z Ciebie gore
    pieniadzorow !!! Kolega kupowal modul u tego gostka- oryginalny, zapakowany- super sprzecik
    za uczciwe pieniadze. Powodzenia !!!Sklep Allegro

    Uwaga na niesprawne "moduły" ->zapraszam do wątku z polecanymi/nie polecanymi sprzedawcami.


  • Użytkownik archiwalny

    Uwaga na niesprawne "moduły" ->zapraszam do wątku z polecanymi/nie polecanymi sprzedawcami.

    Apropos niesprawnych modulow- odradzam zakup uzywanego- mozna niby zaoszczedzic 30 zl i miec szczescie trafic na sprawny- wtedy jest super <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />, ale mozna tez miec pecha i trafic na bubla- a sprzedajacy bedzie wmawial, ze to co wysylal bylo sprawne a Ty zle zamontowales i uszkodziles.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam Dzieki wszystkim za odp w sprawie mojego problemu.
    Sprawdzalem czy jest iskra na swiecy i nie było <img src="/images/graemlins/mad.gif" alt="" /> probowałem nawet bezposrednio z cewki zaplonowej omijajac kopułke i tez nic. Jeszcze dzisiaj zajrze do kopulki ale jak z samej cewki nic nie daje to sam nie wiem <img src="/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> a co do modułu to jesli bede musiał wymienic to raczej kupie nowy widzialem na allegro jest sprzedawca z wawy to osobiscie bym odebral wole zaplacic troche wiecej i mniec pewnosc a z uzywanymi to tak jak kolega juhas146 napisał ze nie wiadomo na co sie trafi wiec taka loteria troche.

    Jesli macie jakies pomysły co dalej sprawdzic to prosze o odp


  • Użytkownik archiwalny

    Witam Dzieki wszystkim za odp w sprawie mojego problemu.
    Sprawdzalem czy jest iskra na swiecy i nie było probowałem nawet bezposrednio z cewki
    zaplonowej omijajac kopułke i tez nic. Jeszcze dzisiaj zajrze do kopulki ale jak z samej
    cewki nic nie daje to sam nie wiem a co do modułu to jesli bede musiał wymienic to raczej
    kupie nowy widzialem na allegro jest sprzedawca z wawy to osobiscie bym odebral wole
    zaplacic troche wiecej i mniec pewnosc a z uzywanymi to tak jak kolega juhas146 napisał ze
    nie wiadomo na co sie trafi wiec taka loteria troche.
    Jesli macie jakies pomysły co dalej sprawdzic to prosze o odp

    Może być winna cewka ale nie wykluczone że może to być winna stacyjka. Trudno tak na odleglość wyrokować. Gdybym miał to auto na miejscu to diagnoza była by w 5-10 minut a tak to wróżenie z fusów.


  • Użytkownik archiwalny

    Może być winna cewka ale nie wykluczone że może to być winna stacyjka.

    Wolff czemu tak sadzisz ze to byc moze stacyjka? i w jaki sposob ja sprawdzic?
    kopulka wymieniona i nic iskry wciaz brak jeszcze dzisiaj bedzie sprawdzona cewka tzn bedzie podpieta do innego tikacza i zobaczymy czy jest sprawna jesli tak to wymienie jeszcze wszystkie przewody napieciowe jak to nic nie pomoze to oddam go do elektryka i niech szuka przyczyny.
    Jesli odpali to pewno wroci problem gasnacego silnika jak jest ciepły i pewno bedzie trzeba wymienic jak napisali wczesniej koledzy ten moduł co jest w aparacie zaplonowym.
    Ale zobaczymy jak to bedzie z ta cewka jak dziala to albo te przewody lub jak kolega wolff napisał stacyjka tylko co moze byc z nia nie tak <img src="/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />



  • A kiedy zobaczymy kolegę w wątku dla nowych użytkowników??


  • Użytkownik archiwalny

    A kiedy zobaczymy kolegę w wątku dla nowych użytkowników??

    A gdzie ten watek jest? szczerze powiedziawszy jeszcze nie poznałem na tyle dobrze tego forum wiec dlatego przedstawilem sie na poczatku przed opisanym problemem, gdybym wiedzial gdzie mam sie wpisac to bym wpisał sie ale ze nie wiedzialem gdzie to sie wpisałem tu chyba lepiej tak niz wcale chyba nie?
    Pozatym sprawa jest dosyc pilna i do konca tyg chce zrobic ten samochod wiec mam inne zmartwienia jak sie uporam z tym problemem i jak bede wiedzial gdzie to wpisze sie do odpowiedniego watku dla nowych moze i zdjecie jakies wkleje tikiego jak sie da.


  • Użytkownik archiwalny

    A gdzie ten watek jest? szczerze powiedziawszy jeszcze nie poznałem na tyle dobrze tego forum
    wiec dlatego przedstawilem sie na poczatku przed opisanym problemem, gdybym wiedzial gdzie
    mam sie wpisac to bym wpisał sie ale ze nie wiedzialem gdzie to sie wpisałem tu chyba
    lepiej tak niz wcale chyba nie?
    Pozatym sprawa jest dosyc pilna i do konca tyg chce zrobic ten samochod wiec mam inne
    zmartwienia jak sie uporam z tym problemem i jak bede wiedzial gdzie to wpisze sie do
    odpowiedniego watku dla nowych moze i zdjecie jakies wkleje tikiego jak sie da.

    wątek znajduję się na górze wszystkich wątków. Nazywa się "Jesteś tu nowy? dekalog nowego - instrukcja obsługi"


  • Użytkownik archiwalny

    A gdzie ten watek jest? szczerze powiedziawszy jeszcze nie poznałem na tyle dobrze tego forum
    wiec dlatego przedstawilem sie na poczatku przed opisanym problemem, gdybym wiedzial gdzie
    mam sie wpisac to bym wpisał sie ale ze nie wiedzialem gdzie to sie wpisałem tu chyba
    lepiej tak niz wcale chyba nie?
    Pozatym sprawa jest dosyc pilna i do konca tyg chce zrobic ten samochod wiec mam inne
    zmartwienia jak sie uporam z tym problemem i jak bede wiedzial gdzie to wpisze sie do
    odpowiedniego watku dla nowych moze i zdjecie jakies wkleje tikiego jak sie da.

    Juz chyba wiem gdzie jest ten watek dla osob nowych wiec jutro zrobie jakas fote i oficjalnie przywitam sie ze wszystkimi uzytkownikami tego forum <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    wątek znajduję się na górze wszystkich wątków. Nazywa się "Jesteś tu nowy? dekalog nowego -
    instrukcja obsługi"

    Dzieki Slowik8609 jutro tam sie wpisze


  • Użytkownik archiwalny

    Wolff czemu tak sadzisz ze to byc moze stacyjka? i w jaki sposob ja sprawdzic?
    kopulka wymieniona i nic iskry wciaz brak jeszcze dzisiaj bedzie sprawdzona cewka tzn bedzie
    podpieta do innego tikacza i zobaczymy czy jest sprawna jesli tak to wymienie jeszcze
    wszystkie przewody napieciowe jak to nic nie pomoze to oddam go do elektryka i niech szuka
    przyczyny.
    Jesli odpali to pewno wroci problem gasnacego silnika jak jest ciepły i pewno bedzie trzeba
    wymienic jak napisali wczesniej koledzy ten moduł co jest w aparacie zaplonowym.
    Ale zobaczymy jak to bedzie z ta cewka jak dziala to albo te przewody lub jak kolega wolff
    napisał stacyjka tylko co moze byc z nia nie tak

    Np. W pozycji "zapłon" zasilanie powinno iść na cewkę zapłonową, jeżeli w stacyjce są wypalone styki zapłonu to jest możliwość że czasowo lub wogóle nie daje tego napięcia i nie masz wtedy iskry na świecach. To było tak po chłopsku. <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Np. W pozycji "zapłon" zasilanie powinno iść na cewkę zapłonową, jeżeli w stacyjce są wypalone
    styki zapłonu to jest możliwość że czasowo lub wogóle nie daje tego napięcia i nie masz
    wtedy iskry na świecach. To było tak po chłopsku.

    Ehe a czy mozna sprawdzic woltomierzem ta kostke co wchodzi do cewki zapłonowej czy podaje napiecie po przekreceniu kluczyka? jesli by bylo napiecie to chyba nie wina stacyjki tak sie pytam bo nie wiem czy w ten sposob mozna to sprawdzic.


  • Użytkownik archiwalny

    Po sprawdzeniu cewki zapłonowej w innym tikaczu okazało sie ze jest sprawna odpalił za pierwszym wiec chyba to albo stacyjka lub ten moduł sterujacy impulsami w aparacie zapłonowym juz go zamowilem na allegro jak dobrze pojdzie to jutro bede go mial.

    I wazne pytanie czy gdyby ten moduł całkowicie sie zepsuł to moze byc on powodem braku iskry na swiecach?
    zaznaczam ze wczesniej na cieplym silniku gasł i nie chcial wogole odpalic tylko na zimnym zapalal a teraz nawet na zimnym nie pali.

    cewka dobra , swiece nowe choc chyba nie potrzebnie kupione bo briski maja dopiero tys km przebiegu ale sie upewnilem ze to nei swiece, kopułka takze wymieniona stara byla w srednim stanie, akumulator naladowany, przewody WN chyba tez sa ok sylikonowe wymieniane 10tys km temu wiec spokojnie powinny byc jeszcze dlugo dobre.



  • I wazne pytanie czy gdyby ten moduł całkowicie sie zepsuł to moze byc on powodem braku iskry na
    swiecach?

    Jak najbardziej, sama nazwa (prawidłowa) mówi, że jest on generatorem impulsów w aparacie zapłonowym <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> Przed kupnem poczytaj uważnie wątek o polecanych i odradzanych sprzedawcach z allegro, unikniesz problemów.


  • Admin

    A kiedy zobaczymy kolegę w wątku dla nowych użytkowników??

    Nie namawiaj - nie zmuszaj! <img src="/images/graemlins/skromny.gif" alt="" />
    To sprawa indywidualna. Zaraz się znowu może krzyk podnieść zewsząd... <img src="/images/graemlins/bzik.gif" alt="" />


  • Admin

    Juz chyba wiem gdzie jest ten watek dla osob nowych

    Brawo! Można śmiało stwierdzić, że czynisz postępy. <img src="/images/graemlins/winner.gif" alt="" />
    A gdy już go na pewno znajdziesz, przeczytaj pierwszy post i spróbuj zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką forumową - znajdziesz moc odpowiedzi na wiele ciekawych pytań. <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Admin

    Np. W pozycji "zapłon" zasilanie powinno iść na cewkę zapłonową, jeżeli w
    stacyjce są wypalone styki zapłonu to jest możliwość że czasowo lub
    wogóle nie daje tego napięcia i nie masz wtedy iskry na świecach.

    Wolff, tak przy okazji (ponieważ masz praktykę w tej kwestii): czy uszkodzenia stacyjki polegają tylko na wypaleniu się styków, czy też zdarzają się inne przypadłości? Jeśli tak - to jakie? <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


Log in to reply