Wymiana świec- pytanie
-
Producent nakazał co 20 tys, wydaje mi sie ze czesto. W innych samochodach wymienia sie je np. skoda fabia co 60kkm. Zdaje sie ze we fiatach co 40. Od czego zależy przebieg do wymiany? Warunki spalania w cylindrach sa zbliżone w każym typie samochodu
-
Producent nakazał co 20 tys, wydaje mi sie ze czesto. W innych samochodach wymienia sie je np.
skoda fabia co 60kkm. Zdaje sie ze we fiatach co 40. Od czego zależy przebieg do wymiany?
Warunki spalania w cylindrach sa zbliżone w każym typie samochoduMoim zdaniem DU przesadziło z wytycznymi co do częstości wymiany świec. Podobnie ma się przecież sprawa wymiany oleju w skrzyni biegów.
Wydaje mi się, że mając w samochodzie komplet zapasowych świec i klucz można przedłużyć ten przebieg.
Ja akurat spełniam w nadmiarze zalecenia producenta - po 10 kkm czyszczę i sprawdzam odstęp międzyelektrodowy, a co 20 kkm wymieniam świece. Powód - jeżdżę na LPG i chcę mieć pewność poprawności działania układu zapłonowego, wymiana jest prosta i szybka, a cena świec jest na tyle niska, że nie jest to element, na przedłużaniu wymiany którego odczuję wymierną korzyść.
Co do warunków spalania - być może jest różnica pomiędzy samochodami z sondą lambda i wtryskiem a naszym gaźnikowcem. -
jak sa dobre kilku elektrodowe swiece i masz wszystko dobrze ustawione to tak czesta wymiana to przesada, no chyba ze komus sie nudzi. wiekszosc swiec wieloelektrodowych jest samooczyszczajaca sie i nie ma potrzeby wymieniac ich czesciej niz podaje producent swiecy. chyba,ze nasz silnik wykonczy je szybciej.
-
Producent nakazał co 20 tys, wydaje mi sie ze czesto. W
innych samochodach wymienia sie je np. skoda fabia
co 60kkm. Zdaje sie ze we fiatach co 40. Od czego
zależy przebieg do wymiany? Warunki spalania w
cylindrach sa zbliżone w każym typie samochoduW seacie (mam ibize) zalecają co 60 kkm. Powód- w miom przypadku świece NGK z platynowanymi elektrodami- dlatego żywotność wydłużona. Jak jest w przyp. innych marek- nie wiem
-
Producent nakazał co 20 tys, wydaje mi sie ze czesto. W innych samochodach wymienia sie je np. skoda fabia co 60kkm.
Co 10kkm lub co pół roku sprawdzaj świece i jeżeli będą nadawały się do wymiany to wymień.
Jeżeli nie będzie niepokojących objawów oraz sam silnik pracuje OK to nie warto ich wymieniać. -
Od czego zależy przebieg do wymiany?
Powodem wymiany świec w moi Ticolocie (zagazowany) był brak "kontaktu" w jeden z listopadowych mokrych poranków. Wymieniłem świece Iskra na NGK (zakupione uprzednio wraz z kluczem) przekręciłem kluczyk w stacyjce i autko zagadało.
Ile przejechały Iskry - ja zrobiłem ok. 60 tyś km, a ile poprzedni właściciel - nie wiem.