olej silnikowy...
-
musze zmienic w najblizszym czasie olej i zastanawiam sie na jaki, ostatnio wlewalem lotos 10w40 i mam kilka pytan.
- teraz chce wlac jakis lepszy, moge wlac syntetyczny??
- zastanawiam sie nad Shell Helix Ultra 5W40 ma bardzo dobra liczbe zasadowa TBN 12,7mg KOH/g lub ELF EVOLUTION SXR 0W30 tylko ta temp 30 stopni w lecie...
- a moze powinienem wlac jakis olej specjalnie przeznaczony do gazu
- a np Lotos Syntetic 5W40 tez ma bardzo dobre parametry
dodam ze przejechane mam 94 tys i w tym tyg chce zamontowac gazownie
-
- a moze powinienem wlac jakis olej specjalnie przeznaczony do gazu
Jeżeli zakładasz gaz to możesz zastosować polecany olej do gazu, choć z tego co wiem można spokojnie stosować "zwykłe" oleje,
- a np Lotos Syntetic 5W40 tez ma bardzo dobre parametry
Ja wlewam ten olej od 3 lat i wszystko jest ok.
Można pokusić się o inny markowy olej i też powinno być ok. -
Ja pierwsze 55 tys. mialem mobil 5w50, potem przez 14 tys 10w40 a teraz od 69 tys do aktualne 75 lotos zdaje sie 10w30 bo mi taki wlali po naprawie blacharskiej (tico na lewym boku i plyny out). Nastepny albo pol- albo syntetyk.
-
Jeżeli zakładasz gaz to możesz zastosować polecany olej
do gazu, choć z tego co wiem można spokojnie
stosować "zwykłe" oleje,
Ja wlewam ten olej od 3 lat i wszystko jest ok.
Można pokusić się o inny markowy olej i też powinno być
ok. [color:"#666666"] [/color] ja słyszałem że po stosowaniu półsyntetyka lub minerała już nie wolnom wlewać syntetycznego -
ja słyszałem że po stosowaniu półsyntetyka lub minerała już nie wolnom wlewać syntetycznego
Temat stary i wałkowany już wielokrotnie.
Można robić takie przejścia, ale stopniowo bacznie obserwując silnik pod kątem ewentualnych wycieków.
Po pierwszej takiej wymianie należy wcześniej wymienić filtr oleju niż to wynika z przebiegu i harmonogramu wymian.