[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
@WarningDeadPL a czy dłuższe tłoczysko w koni przekłada się na większy skok ? O co mi chodzi, jeżeli oba od maxa wyciągniętego do max skróconego mają ten sam skok czyli np: 11 cm to pomiar w czasie jest ok. Jak koni wychodzi więcej, no to z proporcji można nanieść poprawki :)
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
a czy dłuższe tłoczysko w koni przekłada się na większy skok ?
Słuszna uwaga o której nie pomyślałem tedy jak montowałem bo się śpieszyłem (miałem niecałe 1,5 dnia na całość).
Wydaje mi się że koni też głębiej wchodzi w mocowanie niż ori więc to chyba nie takie proste, dodatkowo robiłem to tak że jedną ręką trzymałem amortyzator w powietrzu a drugą startowałem stoper (ale podnosiłem przy 10 sekundzie żeby nie było opóźnienia start stopera-podniesienie) więc to też opóźnienie zanim odczytałem jak doszedł do końca itd.
Poszukam z ciekawości jakie mają skoki na necie ale tak jak już mówiłem: Inaczej wchodzą w mocowania więc to nie do końca jest to samo + czym większe obciążenie tym mocniej powinny tłumić więc to czy 8kg odzwierciedla jego tłumienie to też pewien nie jestem.Najważniejsze o co mi chodziło: prawy i lewy ustawione tak samo.
-
Na stronie koni nic nie ma a według strony autodoc mają taki sam zakres...
-
To teoretycznie podaje KONI
Więc niby już min ma zwiększone tłumienie. Ich strona mówi żeby zaczynać od minimum i co 1/4 albo 1/2 obrotu zwiększać ale już widzę jak to za każdym razem demontuję.
Instrukcja do tych amortyzatorów ze strony KONI mówi coś takiego:
Tylko że tył ma max regulację 2 i 1/8 obrotu.
Przód 1 i 1/4 obrotu. czyli żadne to nie jest 720 stopni...Dochodzimy do wniosku że klasycznie radź se sam i zobaczymy co to będzie i czy rzeczywiście to 20-30% czy może jest teraz 200% czy jak.
-
Tylko no widzisz, piston velocity nie jest określone konkretnie. Ot, jest sobie zero i max. Więc może się okazać, że pomiar był robiony blisko wartości 0, już pomijam progresywność bo to musi zaistnieć konkretna siła aby zaworki/płytki zaskoczyły/wygięły się i zamknęły przepływ. Ale w skrócie, jeżeli testy były w tak mikroskopijnej skali i dały tak świetne wyniki, no to jestem pod wielkim wrażeniem ile one potrafią i w jak fajnym stanie je trafiłeś.
-
Nawet polski dystrybutor mi odpisał:
Siły tłumienia [N] rozciąganie / ściskanie przy prędkościach kontrolnych 0,33 m/s i 0,13 m/s:
87-2429SPORT: 600 / 450 250 / 300 (tył)
86-2588SPORT: 1.250 / 700 500 / 550 (przód)
Co prawda niewiele to mówi bo nie znalazłem wartości dla serii. Napisałem do KYB z pytaniem o ich specyfikację do porównania ale szczerze wątpię że otrzymam odpowiedź.
-
Koni też odpisało i podało wiele nowych informacji.
Oto one:
-
No wsparcie klienta pełna profeska.
-
Ale nikt im nie powie, że na maile nie odpisują 😂
-
@Gooral napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Ale nikt im nie powie, że na maile nie odpisują
I tak to że odpisali to już wielka zmiana. Kilka razy pisałem do różnych firm z prośbą o jakiekolwiek informacje na temat części to w większości nie odpisują.
Ja jeszcze rozumiem jakby to były tajne informacje ale np. chciałem naprawić zapłon w którym był tyrystor Motorola TP230 (jak dobrze pamiętam) w necie zero informacji no to piszę do motoroli to mi odpisali żebym się skontaktował z przedstawicielem w swoim kraju... po czym krajowy nie odpisał.