Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo
-
@ryszard też nie pomysłowo zrobiłem bo włożyłem śrubokręt do 1 cylindra i zablokowałem i poszła śruba
-
@lepik89 napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
najgorzej jest z tym że jak go rano odpalę to tak wyje na saniu ze masakra
Tak było zawsze czy stało się dopiero po przygodzie z myciem silnika? Rozumiem że jak silnik się nagrzeje to obroty silnika spadają do normalnych (ok 950 obr /min)
-
wcześniej też tak było jeden gościu powiedział wymień kable cewkę,kopułka, palec a jak nie pomoże to trzeba zobaczyć czy nie dostaje lewego powietrza i sprawdzić wężyki ale cieżko tak sprawdzić czy są szczelne
-
@ryszard napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
@lepik89
Rozumiem, nie koło zamachowe (które jest przy sprzęgle) a koło pasowe na wale korbowym przy małym kole rozrządu. Gdybyś czytał złośnika lub nas zapytał to nie miałbyś problemu z zablokowaniem wału korbowego do odkręcenia tego koła. A pasek rozrządu trzeba wymieniać co 60 tyś km. Ja w byłym Tico nie wiedziałem, że poprzedni właściciel nie zmienił paska rozrządu więc nie zmieniałem i pękł mi na tasie. Naprawa silnika kosztowała mnie powyżej 500 zł.Tu masz opisane jak skutecznie zablokować wał korbowy:
https://zlosniki.pl/topic/9637/blokowanie-wału-korbowego?_=1581013021112
i tu:
https://zlosniki.pl/topic/37691/daewoo-tico-pm-1993/76?_=1581013021115 -
za tydzień kolega wraca to mu pomierzę dokładnie ciśnienie na cylindrach bo od roku nie równo pracuje silnik i tak jak by nie pracował na jednym cylindrze ale już sił nie miałem do niego i już tak to zostawiłem i tak jeździłem bo kable wymieniłęm ,cewke świece , kopułke palec i dalej pracował jak by nie chodził na jednym cylindrze
Spróbuj odpalić silnik tylko na tym podejrzanym cylindrze (zdejmij przewody zapłonowe z pozostałych cylindrów). U mnie pracują wszystkie cylindry . Kiedyś tak z ciekawości zdjąłem przewody zapłonowe z 2 cylindrów i udało mi się zapalić silnik na jednym cylindrze. Jechać na 1 cylindrze nie bardzo się dało nawet przy delikatnym operowaniu sprzęgłem ale na postoju silnik pracował choć nieregularnie.
-
A miesiąc temu jechałem tico i babeczka wymusiła suvem mercedesem i mi uszkodziłą lampę błotnik i zderzak przetarła i poszedłęm jej na rękę i chciałem 600zł za szkodę zeby mi wypłąciła ale ledwie 400zł mi dała mówię do niej ze policja przyjedzie mandat pani dostanie laweta punkty ale niech jej na zdrwoie będzie i wiozłem 400zł
Lampa i zderzak to pryszcz, gorzej z błotnikiem. Nie wiem czy blacharz chciałby błotnik robić za 400 zł.
-
@ryszard też nie pomysłowo zrobiłem bo włożyłem śrubokręt do 1 cylindra i zablokowałem i poszła śruba
Hardkorowe rozwiązanie. Nie uszkodziłeś śrubokrętem gwintu w głowicy na świecę?
-
wcześniej też tak było jeden gościu powiedział wymień kable cewkę,kopułka, palec a jak nie pomoże to trzeba zobaczyć czy nie dostaje lewego powietrza i sprawdzić wężyki ale cieżko tak sprawdzić czy są szczelne
Ja jeszcze nie wymieniałem wężyków podciśnieniowych, oprócz tego przyłączonego do siłownika regulatora aparatu zapłonowego, który naderwał się przy króćcu siłownik bo do tego przewodu podwieszona jest linka gazu i go obciąża. Reszta wężyków ma się dobrze - są trwałe.
Gdyby jakiś wężyk był nieszczelny to widać byłoby pęknięcie gumy. Bardziej prawdopodobne, że wężyk wyrwał się z króćca przy grzebaniu w silniku. Raz wyrwałem wężyk sterujący pracą reduktora gazu i tego nie zauważyłem. Silnik nie reagował na pedał gazu. Na szczęście szybko namierzyłem zwisający wężyk. -
@ryszard z ubezpieczenia by może dali 600zł bo cena katalogowa 900zł
-
@ryszard raczej nie na drugi raz będę wiedział jak zablokować :)
-
ale by dowód zabrali 100 przegląd
-
@ryszard z ubezpieczenia by może dali 600zł bo cena katalogowa 900zł
Może nie od razu ale po odwołaniu 600 zł +
-
@ryszard napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
najgorzej jest z tym że jak go rano odpalę to tak wyje na saniu ze masakra
Tak było zawsze czy stało się dopiero po przygodzie z myciem silnika? Rozumiem że jak silnik się nagrzeje to obroty silnika spadają do normalnych (ok 950 obr /min)
Nie otrzymałem odpowiedzi jak jest z tymi obrotami. No ale załóżmy, że są podwyższone nie tylko obroty na ssaniu ale także wolne obroty. W takim wypadku całkiem możliwe, że przyrdzewiała linka gazu i zaciera się w pancerzu przez co przepustnica w gaźniku nie domyka się.
-
@ryszard No możliwe może nie ,odbija i trzeba ręcznie odbić