Wymiana łożyska w sprzęgle i wyjęcie silnika, co zrobić przy okazji?
-
39 na rysunku.
Po poskładaniu zobaczę jakie mniej więcej będą potrzebne. Bo cały zestaw myślę nie jest konieczny.
-
@spinerr
Trochę to dziwne, bo piszesz o podkładkach do regulacji łożyska oporowego, które znajduje się na wałku sprzęgłowym a podkładki poz 39, które wskazałeś na rysunku są na wałku głównym. Chyba, że w tej regulacji chodzi o to, że wpierw przesuwa się wałek sprzęgłowy i po tej czynności aby koła zębate na wałku sprzęgłowym i wałku głównym zazębiały się na całej szerokości trzeba skorygować położenie wału głównego za pomocą podkładek o które pytasz.
Nigdy nie rozbierałem skrzyni biegów i mało kto to robił w Tico. 10 - 20 lat temu a zwłaszcza wtedy gdy samochody były jeszcze produkowane była szansa na sprowadzenie przez ASO każdej części do skrzyni (na pewno w okresie gwarancji). Teraz w sklepach można znaleźć tylko resztki do skrzyni biegów i to te części które częściej były zamawiane (łożyska, koła zębate, synchronizatory).
Poszukiwanych przez ciebie podkładek o nr katalogowym 09170-33421-050 nie znalazłem w znanych mi sklepach internetowych.
Jeżeli te podkładki nie są utwardzane to chyba powinno się dać je dorobić - np wytoczyć na potrzeby finalny wymiar (szerokość) - jedna tulejka dystansowa zamiast pakietu cienkich podkładek.
Rozumiem, że przystąpiłeś do wymiany aluminiowej obudowy sprzęgła. -
Tak, wymiana obudowy, skrzynia rozebrana.
One mają trzy grupy numerów katalogowych gdzie początki się różnią. 09170-xxx, 09181-xxx i 09160-xxx. Ten środkowy numer wyskakuje jako suzuki parts.
Generalnie podkładka powinna być wykonana ze specjalnych materiałów. Jeżeli będzie z innego to efekt jest taki, że się wyciera i za jakiś czas skrzynia się rozpada (chińskie zamienniki). W katalogu są co 0,05mm więc to jest bardzo precyzyjne.
To fakt mało kto rozbiera skrzynię, ale robię to z mechanikiem :)
Tego typu podkładki są często koszmarnie drogie. Nie wiem może mechanika precyzyjna? Zestaw do nie najnowszego auta to ok 1kzł. -
@spinerr
Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie możesz szukać tych nowych podkładek regulacyjnych od innych modeli samochodów gdzie skrzynia biegów jest podobna. Ale skoro ich cena jest rzędu 1000 zł jak powiadasz to rozważ zakup używanej skrzyni biegów do Tico (cena ok 100 zł) i albo ją przełuż w całości, a jeśli uważasz, że twoja jest lepsza (np ma mniejszy przebieg) to wykorzystaj z niej same podkładki i zostanie ci jeszcze mnustwo części na ewentualne przyszłe naprawy skrzyni.
A tak na marginesie dlaczego poszukujesz tych podkładek? Masz ich za mało czy się zużyły w twojej remontowanej skrzyni biegów. -
Łożyska, a tym bardziej obudowa rzadko kiedy są identyczne. Docisk łożyska reguluje się tymi podkładkami.
-
@spinerr
To rozumiem. Ale brakuje ci tych podkładek czy się zużyły. Jeżeli tylko brakuje ci tych podkladek to można wywnioskować że raczej się nie zużywają i można je uzupełnić z używanej skrzyni. -
Stara nie będzie pasować. Pasowała do starych łożysk i starej obudowy. Nowe łożyska będą trochę trochę inne i obudowa też. Trzeba dobrać nową podkładkę.
-
@spinerr powiedział w Wymiana łożyska w sprzęgle i wyjęcie silnika, co zrobić przy okazji?:
Stara nie będzie pasować.
Myślałem, że masz w swojej skrzyni biegów pakiet podkładek o różnej grubości a wychodzi na to, że masz jedną.
Pasowała do starych łożysk i starej obudowy. Nowe łożyska będą trochę trochę inne i obudowa też. Trzeba dobrać nową podkładkę.
Rozumiem.
W takim razie podkładka z innej skrzyni może być za cienka lub za gruba. Ale jeśli byłaby za gruba to można byłoby ją zeszlifować na potrzebną grubość w warsztacie obróbki mechanicznej na szlifierce do płaszczyzn ze stołem magnetycznym.
Nie wiem o jakich wymiarach potrzebujesz podkładkę (fi zewn x fi wewn x grubość). Jak pisałeś powinna to być podkładka utwardzona. Może udało by się ją zastąpić pierścieniem wyciętymi (a następnie oczywiście przeszlifowanym) z bieżni wewnętrznej łożyska o tej samej średnicy wewnętrznej co potrzebna podkładka. Na pewno warunek twardości byłby spełniony a jak z wymiarami to nie wiem bo ich nie znam -
Też rozważałem wrzucić to na magnesówkę.
Ale gdyby się okazało, że potrzeba grubszej to faktycznie pomysł ze starym łożyskiem może być dobrym rozwiązaniem. O ile znajdę taki o właściwych rozmiarach :) -
@spinerr powiedział w Wymiana łożyska w sprzęgle i wyjęcie silnika, co zrobić przy okazji?:
Ale gdyby się okazało, że potrzeba grubszej to faktycznie pomysł ze starym łożyskiem może być dobrym rozwiązaniem. O ile znajdę taki o
właściwych rozmiarach :)Wracając jeszcze do podkładki pozyskanej z ewentualnie zakupionej używanej skrzyni biegów. Jeżeli nawet ta podkładka będzie za cienka to też nie jesteś na straconej pozycji. Masz wówczas 2 podkładki (1 z remontowej i 1 z zakupionej skrzyni). Myślę, że składając je ze sobą w pakiet i zeszlifowując jedną z nich jesteś w stanie uzyskać potrzebną finalną grubość zestawu podkładek.
-
Nie wiem czy można dawać dwie podkładki.
-
@spinerr
Wydaje mi się, że nie ma to znaczenia, aczkolwiek znawcą tego tematu regulacji nie jestem. Może montując fabrycznie przekładnię mieli dużą paletę podkładek o grubości stopniowanej co 0,05 mm więc nie musieli je zestawiać na żądany wymiar z kilku podstawowych podkładek. Może zorientuj się jak to jest faktycznie przez analogię do innych aut. Na Youtube można znaleźć filmy z demontażu/ montażu skrzyni biegów.
EDIT
Zajrzałem do książki Trzeciaka i mowa jest o jednej podkładce regulacyjnej dopieranej z zakresu grubości od 0,45 mm do 1,15 mm (dostępnych jest a właściwiej było 15 podkładek, których grubość stopniowana jest co 0,05 mm).