Ustalenie poziomu rezerwy.
-
Byłem ostatnio na pierwszym przeglądzie instalacji gazowej i moi ukochani mechanicy zabrali się za regulacje poziomu rezerwy. Jak sie okazało dzisiaj, gdy po raz pierwszy zatankowałem gaz, lampka pali sie nawet przy pełnym zbiorniku czyli przy 13 litrach. Mogę jakoś sam to wyregulować, by paliła się np. przy 4 litrach, czy jest to bardziej skomplikowane i muszę moich faworytów jeszcze raz odwiedzić?
-
Widzialem jak u mnie to robili gazownicy....dokladnie ci nie powiem ale chociaz zarys jakis...
musisz wyjeżdzić gaz ze zbiornika do pełna...potem pojechac na stację i zatankować taką ilosć gazu pzy jakiej chcesz zeby zapalala ci się rezerwa. Potem u mnie w zbiorniku toroidlanym trzeba bylo sie dostać tam gdzie jest manometr pokazujacy ilosc gazu w zbiorniku i za pomocą jakieś śrubi bodjże pokrecic tak żeby uchwycic moment kiedy się rezerwa nie świci a kiedy sie siweci i utrawfić w to połozenie kiedy sie dopiero co zapala...dokladnie nie wiem która to śróbka...moze ktos ci wyjasni albo sam zorientujesz się metodą prób i błedów
pozdrawiam -
Widzialem jak u mnie to robili gazownicy....dokladnie ci
nie powiem ale chociaz zarys jakis...
musisz wyjeżdzić gaz ze zbiornika do pełna...potem
pojechac na stację i zatankować taką ilosć gazu pzy
jakiej chcesz zeby zapalala ci się rezerwa. Potem u
mnie w zbiorniku toroidlanym trzeba bylo sie dostać
tam gdzie jest manometr pokazujacy ilosc gazu w
zbiorniku i za pomocą jakieś śrubi bodjże pokrecic
tak żeby uchwycic moment kiedy się rezerwa nie
świci a kiedy sie siweci i utrawfić w to połozenie
kiedy sie dopiero co zapala...dokladnie nie wiem
która to śróbka...moze ktos ci wyjasni albo sam
zorientujesz się metodą prób i błedów
pozdrawiamPo prostu trzeba obracać wskaźnikiem poziomu gazu w butli (tym umieszczonym na butli) i wyłapać moment, w którym zapali się rezerwa.
-
Byłem ostatnio na pierwszym przeglądzie instalacji gazowej i moi ukochani mechanicy zabrali się
za regulacje poziomu rezerwy. Jak sie okazało dzisiaj, gdy po raz pierwszy zatankowałem
gaz, lampka pali sie nawet przy pełnym zbiorniku czyli przy 13 litrach. Mogę jakoś sam to
wyregulować, by paliła się np. przy 4 litrach, czy jest to bardziej skomplikowane i muszę
moich faworytów jeszcze raz odwiedzić?z ta rezerwa to jest tak ze zawsze sie przeztawia itp
poprostu trrzeba wyjezdzic butle gazu po zatankowaniu do pelna
zapamietac ze np przejechalem 220 km na pelnej butli
przy nastepnym tankowaniu kasujemy licznik dzienny i jezdzimy
w okolicach 200 km na stacje i znowu do pelnarobie tak od 5 lat jeszcze niezdarzylo sie zeby mi zabraklo gazu , no chyba ze niemialem za co zatankowac
-
z ta rezerwa to jest tak ze zawsze sie przeztawia itp
poprostu trrzeba wyjezdzic butle gazu po zatankowaniu do
pelna
zapamietac ze np przejechalem 220 km na pelnej butli
przy nastepnym tankowaniu kasujemy licznik dzienny i
jezdzimy
w okolicach 200 km na stacje i znowu do pelna
robie tak od 5 lat jeszcze niezdarzylo sie zeby mi
zabraklo gazu , no chyba ze niemialem za co
zatankowacNie zauważyłem, żeby się przestawiała, a mam LPG od półtora roku. Może rzeczywiście jej wskazania nie są zbyt precyzyjne ale zwykle gdy się zaczyna świecić przy jeździe na wprost (bo przy przechyłach zapalać się może wcześniej), to w butli mam mniej-więcej zawsze tyle samo gazu.
-
Po prostu trzeba obracać wskaźnikiem poziomu gazu w butli (tym umieszczonym na butli) i wyłapać
moment, w którym zapali się rezerwa.A właśnie. Dzięki. Ciekawe tylko na jakim poziomie zapali sie kontrolka, bo robiłem to metodą na oko. Ale wkrótce się wyjaśni.
-
Po prostu trzeba obracać wskaźnikiem poziomu gazu w butli (tym umieszczonym na butli) i wyłapać
moment, w którym zapali się rezerwa.Tylko, że u mnie kiedy już po odpowiednim kręceniu zapali się rezerwa, to nie chce potem po zatankowaniu zgasnąć. Czyli chyba jest to kwestia złego połączenia czy raczej braku połączenia między wskaźnikiem rezerwy, a ilością gazu w butli. Po na razie rezerwa spełnia funkcję diodki, która się pali lub nie w zależności jak ustawie to pokrętło, o którym piszesz.
-
Byłem ostatnio na pierwszym przeglądzie instalacji gazowej i moi ukochani mechanicy zabrali się
za regulacje poziomu rezerwy. Jak sie okazało dzisiaj, gdy po raz pierwszy zatankowałem
gaz, lampka pali sie nawet przy pełnym zbiorniku czyli przy 13 litrach. Mogę jakoś sam to
wyregulować, by paliła się np. przy 4 litrach, czy jest to bardziej skomplikowane i muszę
moich faworytów jeszcze raz odwiedzić?Mój gazownik powiedział, że zbiorniki do Tico są na tyle małe, że ustwaienie poziomu rezerwy jest bardzo trudne, dlatego powiedział, żeby nie zwracac na tą kontrolkę uwagi i poziom gazu kontrolowac metoda "na licznik". Mi się zapala przy połowie baku i sam chętnie bym to zmienił, ale po rozmowie z gazownikiem dałem spokój.
-
Moj gazwonik się długo meczyl zanim ustawil, i teraz jest mniej wiecej tak ze jak mam plowe zbiornika jeszcze to zaczyna mi sie czasami zaplac rezerwa ( głownie przy skrecie w prawo) potem miga coraz czesciej az w koncu jak sie zapali na dobre i tankuje to wchodzi mi okolo 17-18 litrow...
-
Moj gazwonik się długo meczyl zanim ustawil, i teraz jest mniej wiecej tak ze jak mam plowe
zbiornika jeszcze to zaczyna mi sie czasami zaplac rezerwa ( głownie przy skrecie w prawo)
potem miga coraz czesciej az w koncu jak sie zapali na dobre i tankuje to wchodzi mi okolo
17-18 litrow...No to mamy podobnie... ale zaraz, zaraz - to jest niby ustawione?