Naprawa reflektora
-
@pacior powiedział w Naprawa reflektora:
@ryszard powiedział w Naprawa reflektora:
@pacior
Ta lampa z linku to niewiem czy ma homologację a kierunkowskazy już mam.>Ale wygląda na oryginalną
Fakt producent ten sam co dostarczał lampy na pierwszy montaż (SAM LIP). Co z homologacją tej lampy na Polskę - nie wiem? Ciekawa lampa. Nie wiem gdzie jest w niej światło postojowe bo można byłoby pokombinować i przenieść fabryczne przednie kierunkowskazy z zderzaka do reflektora a w ich miejsce zainstalować światła do jazdy dziennej, przerabiając odpowiednio instalację oświetleniową. Szkoda, że nie ma ona regulacji elektrycznej ustawienia świateł. Ponadto gość sprzedaje tylko lewą - brakuje prawej do pary.
-
Kiedyś i ja myślałem o kierunkach zamiast pomostówek ale dałem sobie spokój.
Zobacz sam https://www.youtube.com/watch?v=5eqXz0KBxEA
-
@ pacior
Chcę zakupić używany prawy reflektor. Gdzie znajdują się szroty w Legionowie i okolicy z częściami do Tico? -
@ryszard
W Legionowie powiadasz :) Niestety teraz jest słabo, był fajny szrot na Łajskach ale w ubiegłym roku został zlikwidowany.
Możesz się rozejrzeć w Chotomowie przy drodze wzdłuż torów między wiaduktem Chotomowskim a Legionowskim tunelem.
Ewentualnie przy Płochocińskiej w Warszawie ale pewnie cena będzie mało atrakcyjna. -
@pacior
Dzięki. Zajrzę do tego w Chotomowie. W stacjach demontażu pojazdów w Nowym Modlinie (firma Ekozysk 1), Nowym Dworze Mazowieckim na ul. Sportowej (firma Aga-Met) i w Warszawie na ul. Płochocińskiej (firma Westico) nic odpowiedniego na razie nie znalazłem. -
Po dłuższym poszukiwaniu udało mi się zakupić z OLX używany oryginalny prawy reflektor w bardzo dobrym stanie.
Generalnie na szrotach, które odwiedziłem to albo nie było wcale lamp lub były oryginały w kiepskim stanie albo zamienniki jak ten na poniższym zdjęciu.
Wymieniłem w całości lampę z uszkodzonym bocznym kloszem na zakupioną używkę. Wymiana lampy jest prosta, było o tym sporo na forum dlatego opis wymiany pomijam. Natomiast z ciekawości postanowiłem sprawdzić jak zamocowany jest boczny plasikowy klosz do korpusu lampy.
Podejrzewałem, że jest wklejany, dlatego podgrzałem opalarką cały (wzdłuż obwodu klosza) kanałek w korpusie lampy na osadzenie klosza, uważając aby nie przegrzać klosza. Gdy klej się uplastycznił, podważyłem klosz wkrętakim w miejscu pokazanym na zdjęciu (wpierw w szczelinę od góry, potem w szczelinę od dołu).Na początku klosz z kanałka wychodzi dość ciężko i trzeba operować wkrętakiem dość ostrożnie potem jest znacznie lżej.
Jak widać na poniższych zdjęciach plasikowy boczny klosz mocowany jest w korpusie lampy bez zatrzasków, wyłącznie na klej (masę uszczelniająco - klejącą).
Domniemywam, że podobnie wklejony jest frontowy klosz szklany, z tym, że dodatkowo zamocowany jest do korpusu pięcioma metalowymi klamrami.
Jak trafi mi się uszkodzona lampa z całym kloszem w rozsądnej cenie to go przełożę. Pytanie na ile lampa będzie szczelna po takiej przekładce. Może porzeba będzie uzupełnić masę dla zapewnienia szczelności. Wie ktoś jaka jest nazwa handlowa masy jakiej używają produceni lamp do wklejania kloszy? Może wygląda ta wymiana bocznego klosza na zabawę i grę niewartą świeczki ale podobną procedurę zdjęcia / założenia głównego klosza trzeba zastosować przy wyjmowaniu odbłyśnika z lampy do regeneracji a to jak się orientuję jest praktykowane.
-
No i teraz wszystko jasne :)
Ciekaw jestem co to za klej.. nie spotkałem się jeszcze z takim,
gdybym miał czymś uzupełniać jego ubytki to użyłbym masy poliuretanowej. -
@pacior powiedział w Naprawa reflektora:
Ciekaw jestem co to za klej.. nie spotkałem się jeszcze z takim,
gdybym miał czymś uzupełniać jego ubytki to użyłbym masy poliuretanowej.Dobrze myślisz, w końcu szybę przednią przykleja się na taki klej, a przecież szyba przednia jest bardziej obciążona niż klosz lampy.
-
Myślałem że masz całkiem zbity ten klosz . A tu jak widać na zdjęciu tylko pęknięcia. Jakoś nie zauważyłem tego pierwszego zdjęcia ?
-
@Jaco- powiedział w Naprawa reflektora:
Jakoś nie zauważyłem tego pierwszego zdjęcia ?
Bo je dodałem dziś.