LPG spalanie
-
Witam. Znów mnie zasmuciło spalanie w moim autku. Wybrałem się z Katowic do Morskiego Oka i z przykrością stwierdziłem na stacji benzynowej, że autko moje "pali" 7,9l na trasie. Kilka dni wcześniej bylem na przeglądzie rejestracyjnym i diagnosta robił min. analizę spalin. Oto ona:
LPG% vol CO........0.01
% vol CO cor....0.02
% vol CO2......11,19
ppm vol O2..... 130
% vol O2........3,06
^..............1,174Benzyna
% vol CO........0.02
% vol CO cor....0.02
% vol CO2......13,43
ppm vol O2..... 96
% vol O2........1,62
^..............1,075Wcześniej na LPG ^ wynosiła 0,87 i też dużo palił.
Mam zrobioną reg. zaworów, ustawiony zapłon, nowe świece i przewody WN. Żaden z mechaników nie umie mi odpowiedzieć dlaczego spalanie jest takie wysokie. Tymbardziej, że byl okres ok. 2 miesiące temu, że autko paliło na trasie 5,2l, a w cyklu miejskim 6,8l. Ale mechanik jeszcze raz włożył swoje lapy w silnik, wyciągnąl gaźnik, coś tam przy nim manipulował i teraz mam takie spalanie jak mam. Secjalista od gaźników mówił mi, że może przeprowadzić regulację gaźnika "na stole" wg. nastawów fabrycznych, ale też nie gwarantuje, że salanie mi się zmniejszy. Poszukuje naprawdę dobrego gazownika z okolic Katowic, aby spróbował zdiagnozować moje autko. Będę wdzięczny za pomoc. -
Witam. Znów mnie zasmuciło spalanie w moim autku.
Wybrałem się z Katowic do Morskiego Oka i z
przykrością stwierdziłem na stacji benzynowej, że
autko moje "pali" 7,9l na trasie. Kilka dni
wcześniej bylem na przeglądzie rejestracyjnym i
diagnosta robił min. analizę spalin. Oto ona:A z jaką prędkością i obciążeniem jechałeś?
Ja ostatnio zrobiłem sporo drogi z rowerami na dachu i przy dość dynamicznej jeździe i też spalanie zbliżało się do 7l LPG/100km. -
Witam. Znów mnie zasmuciło spalanie w moim autku. Wybrałem się z Katowic do Morskiego Oka i z
przykrością stwierdziłem na stacji benzynowej, że autko moje "pali" 7,9l na trasie. Kilka
dni wcześniej bylem na przeglądzie rejestracyjnym i diagnosta robił min. analizę spalin.
Oto ona:
LPG
% vol CO........0.01
% vol CO cor....0.02
% vol CO2......11,19
ppm vol O2..... 130
% vol O2........3,06
^..............1,174U mnie ustawil na LPG tak:
% vol CO........3,449
% vol CO cor....3,92
% vol CO2......9,75
ppm vol HC..... 337
% vol O2........2,92
Lambda..............1,015
NO ppm vol....52 -
Dzisiaj zauważyłem, że nie mam wężyka na króćcu zaworu hamowania silnikiem. Nie wiem, do czego on jest potrzedny i czy wogóle jest potrzebny.
-
Dzisiaj zauważyłem, że nie mam wężyka na króćcu zaworu hamowania silnikiem. Nie wiem, do czego
on jest potrzedny i czy wogóle jest potrzebny.Jeśli widać go bez zdejmowania filtra powietrza (a nie chce go zdejmować, bo za każdym razem, gdy to robię, to inaczej chodzi na gazie), to ci powiem jak jest u mnie. Aczkolwiek ostatnio też miałem problemy ze spalaniem, także nie wiem czy mam wszystkie wężyki na swoim miejscu.
-
Jeśli widać go bez zdejmowania filtra powietrza (a nie chce go zdejmować, bo za każdym razem,
gdy to robię, to inaczej chodzi na gazie), to ci powiem jak jest u mnie. Aczkolwiek
ostatnio też miałem problemy ze spalaniem, także nie wiem czy mam wszystkie wężyki na swoim
miejscu.No sprawdziłem. Sorry, że tak późno, ale dopiero mi się przypomniało (a ile spędziłem na szukanie tego posta!!) Wężyk wchodzi w rurkę w obudowie filtra powietrza z prawej strony. Czyli jeśli masz ten wężyk luzem, to po prostu zasysa niefiltrowane powietrze.