[GTI] Rozrusznik nie kreci na cieplym silniku
-
Od jakiegos czasu mam problemy z rozrusznikiem w GTI. Czasami (oczywiscie w najmniej oczekiwanych sytuacjach) nie chcial on w ogole krecic. Moj mechanik zdiagnozowal, ze to automat rozrusznika nie daje rady. Zostal on wymieniony i wydawalo sie, ze problem ustapil.
Okazalo sie jendak, ze teraz samochod na zimnym silniku zapala bez problemu, ale po mocnym rozgrzaniu rozrusznik nadal nie chce krecic.
Przyklad z wczoraj: odpalilem na zimnym silniku bez problemu, pojechalem na druga strone miasta, po pol godziny wrocilem do auta i tez odpalil bez problemu. Wrocilem do siebie, zgasilem. Po chwili chcialem odpalic - bezskutecznie. Objawy: nie ma zadnego odglosu cykniecia, jedynie przygasaja troche kontrolki.
Gdzie szukac przyczyny? Rozrusznik, instalacja? -
Jeśli nie uporałeś się jeszcze z problemem...albo nawet na przyszłość gdyby ktoś miał taki problem to proponuję podmienić akumulator w sytuacji, gdy nie chce odpalić.
Ja też cudowałem z masą, rozrusznikiem itp.
Okazało się, że akumulator był trupem i po rozgrzaniu głupiał.
Na zimnym wszystko dobrze, po ostygnięciu też, nawet po pół godziny, ale zgasić i od razu odpalić nie dało się za nic. -
Jeżeli przygasają kontrolki to znaczy że mechanizm sam w sobie działa, prędzej przyjrzałbym się łożyskowaniu samego rozrusznika, tam chyba tuleja jest która się wyciera.