[MK4 1,0] "Trajkotanie" po przekręceniu kluczyka oraz jakie zimówki?
-
Mechanik stwierdził, że to prawdopodobnie przycina się immobilizer. Ale czy to wina kluczyka czy samego imob. to mozna zgadywać. Wykluczył silnik krokowy, z którym jesli by były problemy, to najpierw musiałbym odpalić auto; ponadto on w ten sposób nie "cyka". Na pewno jak mi się to znowu przydarzy to otworzę tym razem machę, zlokalizuję dźwięk i moze nawet go nagram:)
Druga sprawa, żeby nie zakładać tematu - mam oryginalne koła 13 cali i w zimę musze parkować pod blokiem, ponieważ nie daję rady wyjechać z garażu. Zresztą opuszczenie mojego zasypanego osiedla to także wyczyn... inni np. Corsą B wyjeżdzają spokojnie... aż mi wstyd przed sąsiadami... czy jeśli zakupie jakieś większe koła zimówki to czy ten problem zniknie? Jeśli tak to jakie największe mogę tam wrzucić, jakie polecacie na zimę, żeby było pewniej i bezpieczniej?
-
Druga sprawa, żeby
nie zakładać tematu - mam oryginalne koła 13 cali i w zimę musze parkować pod
blokiem, ponieważ nie daję rady wyjechać z garażu. Zresztą opuszczenie mojego
zasypanego osiedla to także wyczyn... inni np. Corsą B wyjeżdzają spokojnie... aż mi
wstyd przed sąsiadami...To co Ty na letnich w zimie jeździsz?
-
jeżdżę na zimówkach, ale jak widać nie dają rady - rozumiem, że małe i chude, no ale żeby spod bloku wyjechać to muszę sąsiada obudzić rano, bo tak gazuje.. wstyd i tyle - czy większe opony coś zmienią?
-
czy
większe opony coś zmienią?Nie. Musisz widocznie poszukać opon z agresywniejszym bieżnikiem i tyle.
U mnie dwie czy trzy zimy temu też były koleiny, że tarło się wydechem, ale wyjeżdżałem bez najmniejszych problemów. Jeżdżę na Michelin'ach, ale to pewnie za droga opcja, więc szukaj czegoś taniego, ale z agresywnym bieżnikiem. -
Sava Eskimo S3+ - super opona, a niedużo kosztuje
-
Czym węższa opona zimowa tym lepiej chyba :>
Ja ze swojej strony polecam Goodyear ultra grip
-
Z tanich i dobrych to Dębica Frigo Directional, z droższych Conti TS800, rozmiar najlepiej 155/70R13 czyli standardowy.
-
A w ogóle zimówki jakie posiadam to BFGoodrich Winter 2 - takie pozytywne opinie o nich... chyba bardziej opłaci mi się zmiana auta niż dokładanie do tego GoLasa
-
A w ogóle zimówki
jakie posiadam to BFGoodrich Winter 2 - takie pozytywne opinie o nich... chyba
bardziej opłaci mi się zmiana auta niż dokładanie do tego GoLasaA ile masz wysokości bieżnika? To też ma bardzo duże znaczenie
-
A ile masz
wysokości bieżnika? To też ma bardzo duże znaczenieco Ci po tej wysokości bieżnika jak guma będzie stara ... no ale co kto lubi
-
co Ci po tej
wysokości bieżnika jak guma będzie stara ... no ale co kto lubiA ja mam stare zimówki i nie za wysoki bieżnik i żyję
BF Goodrich to opona amerykańska - co oni wiedzą o zimówkach
-
A ja mam stare
zimówki i nie za wysoki bieżnik i żyję
BF Goodrich to
opona amerykańska - co oni wiedzą o zimówkachjak byś się odezwał w poprzednim roku, to byś dostał ode mnie za koszt przesyłki felgi ori 13" z Dębicami Frigo Directional, z mega mięsnym jeżem, a tak mechanikowi oddałem, bo sam do Swifta mam niewyjeżdżone Conti, które jak tak dalej pójdzie też będę sprzedawał ...
-
jak byś się odezwał
w poprzednim roku, to byś dostał ode mnie za koszt przesyłki felgi ori 13" z
Dębicami Frigo Directional, z mega mięsnym jeżem, a tak mechanikowi oddałem, bo sam
do Swifta mam niewyjeżdżone Conti, które jak tak dalej pójdzie też będę sprzedawał
...Się nie chwaliłeś
-
Dębicami Frigo Directional
Dębica to najtańsze gó... Dobra nie powiedziałem tego!
-
Dębica to najtańsze
gó... Dobra nie powiedziałem tego!A jeździłeś na nich chociaż, że wyrażasz opinie?
-
A jeździłeś na nich
chociaż, że wyrażasz opinie?Potwierdzam zdanie BPX-a, miałem w pierwszym aucie Dębice Frigo na tyle (roczne, z bieżnikiem ok 5,5 mm.), na przodzie uniroyale (jak dobrze pamiętam 5 letnie lub starsze, bieżnik ok 4-4,5 mm.), zakręt ok 60-70*, mokra nawierzchnia po opadach śniegu, temp. na plusie, prędkość ok 40 km/h, przód jedzie bez żadnego problemu a dupa mi nagle odlatuje...na szczęście był to środek nocy więc ruch na poziomie zerowym ( w tym miejscu są 3 pasy), i byłem na tyle ogarniętym świeżakiem, że zdążyłem założyć kontre...
-
Dębica to najtańsze
gó... Dobra nie powiedziałem tego!jeździłem tyle czasu na nich i złego słowa nie mogę powiedzieć, oczywiście mowa o Swifcie
Potwierdzam zdanie
BPX-a, miałem w pierwszym aucie Dębice Frigo na tyle (roczne, z bieżnikiem ok 5,5
mm.), na przodzie uniroyale (jak dobrze pamiętam 5 letnie lub starsze, bieżnik ok
4-4,5 mm.), zakręt ok 60-70*, mokra nawierzchnia po opadach śniegu, temp. na plusie,
prędkość ok 40 km/h, przód jedzie bez żadnego problemu a dupa mi nagle odlatuje...na
szczęście był to środek nocy więc ruch na poziomie zerowym ( w tym miejscu są 3
pasy), i byłem na tyle ogarniętym świeżakiem, że zdążyłem założyć kontre...Frigo, Frigo 2 a Frigo Directional to są w ogóle różne opony
Dodatkowo jak piszesz o swifcie, to nic dziwnego, lekki tył, dodatnia temperatura i lekka plucha i jedziom -
Frigo, Frigo 2 a
Frigo Directional to są w ogóle różne opony
Dodatkowo jak
piszesz o swifcie, to nic dziwnego, lekki tył, dodatnia temperatura i lekka plucha i
jedziomTo akurat było Mondeo I, w swifcie kupiłem sobie nówki Barumy Polarisy 2, i nie mogę na nie złego słowa powiedzieć, na mokrym dawały radę, nie zakopałem się ani razu, a przejeździłem na nich 2 srogie zimy, od pluchy po śnieg ponad kostki
-
Sava Eskimo S3+ -
super opona, a niedużo kosztujeJa już dwie zimy przejeździłem na tych oponach.Też mam 13tki.Świetne opony a kosztują nie wiele.Dałem chyba 480zł z przesyłką.
-
A tak wyglądają moje oponki (BF Goodrich Winter 2) - mają 14 latek, wprawdzie bieżnik jest OK, ale czy może to zmęczenie materiału może być przyczyną tego, że nie daje rady...?