Tylne sprężyny z 3d 94' pasują do 5d 98' ?
-
Jak pamiętasz tego mojego czerwonego swifta z zeszłego roku... Muszę w nim wymienić tylne kręciołki,bo strasznie mi już obciera na nierównościach.Te z gti to nie są jakieś obniżone?Jaką mają długość nie zamontowane?Oryginalne powinny mieć ok 261mm.Nie mogę mieć niższych bo czasem wożę gabaryty i nie może zbytnio siadać.No i kwestia ceny.Ewentualnie jakbyś miał chwilę na pomoc w montażu-dostosuję się czasowo i miejscowo.
teoretycznie facet ma tylne amory w bdb stanie za 80zł komplet,ale czort wie w jakim stanie-zakup z allegro.
-
jeżeli tak ładujesz w swifta to weż te z sedana, najwyżej się lekko przytnie, ewentualnie na montaż to zadzwoń do mnie jak chcesz, umówimy się.
-
A sprężyny z 3d 94' podejdą bez przeróbek do 5d 98' ?
-
Witajcie!
Ponieważ moje zapytanie dotyczy właśnie tylnych sprężyn nie będę zakładał nowego wątku.
Mianowicie dziś jadąc w 4 osoby + bagaże (całe auto załadowane) do Białegostoku zdarzyło się kilka razy, że tył "poleciał" aż do odboi (raz na "leżącym policjancie - nie jechałem wcale szybko - i kilka razy na jakichś nieco większych dziurach w drodze). I teraz moje pytanie. Czy to już pora na wymianę sprężyn na nowe? A może wszystkie Swifty tak mają, że jak wsiądą z tyłu dwie dorosłe osoby to dupa siada bardzo nisko?Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
-
Witajcie!
Ponieważ moje
zapytanie dotyczy właśnie tylnych sprężyn nie będę zakładał nowego wątku.
Mianowicie dziś
jadąc w 4 osoby + bagaże (całe auto załadowane) do Białegostoku zdarzyło się kilka
razy, że tył "poleciał" aż do odboi (raz na "leżącym policjancie - nie jechałem
wcale szybko - i kilka razy na jakichś nieco większych dziurach w drodze). I teraz
moje pytanie. Czy to już pora na wymianę sprężyn na nowe? A może wszystkie Swifty
tak mają, że jak wsiądą z tyłu dwie dorosłe osoby to dupa siada bardzo nisko?
Z góry dzięki za
wszystkie odpowiedzi!Generalnie swifty mają twarde oryginalne zawieszenie,jednakże często nasze autka są już po mniej lub bardziej udanych modyfikacjach.Ja do swojego wsadziłem sprężyny od 3d 96' i fajnie się jeździ.Te co siedziały w moim dotychczas były jakby o pół zwoju krótsze.Teraz po wymianie od razu poczułem różnicę już w samej pozycji siedzenia-siedzi mi się bardziej pionowo,a na tyle na ile mogłem zmierzyć to od ziemi do najwyższego punktu nadkola różnica wynosi 3 do 4 cm.Podobno sporo.Ja jestem zadowolony ze zmiany.
Weź oczywiście pod uwagę ładowność swifta,która wynosi bodajże 400kg.W kilkunastoletnim aucie może być to niestety mniej.Kierowca+pasażerowie z tyłu to jak nic 250kg+np.butla z gazem,bagaże i różności w bagażniku... robi się trochę ponad 300kg...
"Na taksówkę się swifty nie nadają " -
Mi na razie bardziej chodziło o to czy moje już są kaput...
-
Mi na razie
bardziej chodziło o to czy moje już są kaput...Oj tam nie doczytałem kilku słów...
Zmierz ile na płaskim masz od asfaltu do górnego wewnętrznego punktu nadkola.U mnie teraz jest 59-60cm. -
Zmierz ile na
płaskim masz od asfaltu do górnego wewnętrznego punktu nadkola.U mnie teraz jest
59-60cm.Dziś, może jutro spróbuję pomierzyć.
-
albo poprostu masz juz uwalone amorki ... wczoraj nakręciłem filmik jadąc za chłopakiem z amorkami kaput w fordzie:
oto on: troche reka mi drzala
-
uhuhu grubo ma w tym fordzie, swoją drogą, że nie boi się jeszcze tym jeździć
-
Jakiś czas temu również widziałem na drodze skaczącą jak żaba corse b. najpierw mnie to bawiło,ale niestety fakt bardzo smutny.Co to za jazda skaczącym autem?Pytanie oczywiście retoryczne.
-
albo poprostu masz
juz uwalone amorki ... wczoraj nakręciłem filmik jadąc za chłopakiem z amorkamiAmortyzatory mają niecałe dwa lata i zrobione niecałe 30 tys. km, więc nie sądzę.
Zresztą sprawdzałem ile dają się uginać naciskając bagażnik i nie uginają się prawie w ogóle (jest tak jak było, gdy porównywałem swoje z Twoimi ). -
Dobra Pany! Pomierzyłem i wyszło 63-64 cm. I co teraz?
-
takie pomiary można sobie w d....e wsadzić, po pierwsze migel ma butlę LPG a po drugie jak już robicie pomiary to podawajcie wysokość koła.
-
a po drugie jak już robicie
pomiary to podawajcie wysokość koła.165/60 R14
-
Dobra Pany!
Pomierzyłem i wyszło 63-64 cm. I co teraz?Jaki rozmiar kół?
Ja mam 13tki i standardowe opony.No i butlę elpegie -
Jaki rozmiar kół?
Up!
-
pomiar wykonywać od środka koła do np w pionie do błotnika. wg mnie bardziej moze chodzić o dobite amorki (lub jeden amorek). auto stoi prosto ? zadna strona nie jest niżej ?
-
pomiar wykonywać od
środka koła do np w pionie do błotnika.No to już jutro.
wg mnie bardziej moze chodzić o dobite
amorki (lub jeden amorek). auto stoi prosto ? zadna strona nie jest niżej ?Prosto.
-
Czy to już pora na wymianę sprężyn na nowe? A może wszystkie Swifty
tak mają, że jak wsiądą z tyłu dwie dorosłe osoby to dupa siada bardzo nisko?
Z góry dzięki za
wszystkie odpowiedzi!Jak kupiłem auto na seryjnych amorach jeszcze to choć tył był załadowany, aż chlapacze tarły to nic nie dobijało. Jak zmieniłem na Magnumy to dobijało, teraz na Gabrielach też...
A w sprężynach siedzą gumy usztywniające, bez nich nie dałoby się jeździć...
Teraz mam kupione sprężyny od Elpisa, zobaczymy co będzie - niedługo montaż