Wyciek płynu chłodniczego
-
od góry na pompie masz dziurkę... a czesto leci z tej dolnej dziurki czyli po przeciwnej stronie pompy
w teorii rolka ok jak ściągniesz obudowę to się okaże
-
od góry na pompie masz dziurkę... a czesto leci z tej dolnej dziurki czyli po przeciwnej stronie pompy
Aaa...bo pokręciłem z tym "oczkiem" od rozrządu
Co do dziurki to zerknęPasek chyba ten najdroższy będzie...nie dlatego, że najdroższy
Tylko, że chyba najsłuszniejszy mi się wydaje na podstawie tego co o nim piszą -
sam latam na mitsuboshi w swoim 1.6 nie raz ostro, a raczej częściej ostro i hamowanie silnikiem często z obrotów 5000-6000. ponad 20k km za nim i jeszcze nie pękł oczywiście swoją drogą silnik tez nieźle się trzyma ale moduł zapłonowy i wtryskiwacz nie wytrzymały
-
Ja za to mam Contitecha przy alternatorze i sprawuje się bardzo dobrze.
Kiedyś trochę pisnął, ale został podciągnięty deliktanie i już ponad rok go nie słyszę.Bardziej mi chodziło o to który model Contitecha
-
obojętne ?
-
Właśnie nie wiem...
Jeśli dołożyć te 30 a mieć lepszy to lepiej dołożyć.Będzie to 137+60+65(pompa+pasek+rolka)+35(chłodziwo)+(robocizna)
W sumie 400-450 -
Pompa:
-GMB D18004 137
złTy chyba masz za dużo pieniędzy!
Bierz taką jak ja rok temu:
Zostanie Ci w kieszeni ok. 40 zł.
-
Po prostu jak robię to robię, żeby było jak najlepiej
Gdyby ktoś miał z takimi tańszymi pompami doświadczenie to proszę o wypowiedź jeśli warto. -
Zostanie Ci w
kieszeni ok. 40 zł.Ktoś tu niedawno pisał "po co zakładać gaz, aby oszczędzać" a sam żydzisz na pompie wody : >
-
Ktoś tu niedawno
pisał "po co zakładać gaz, aby oszczędzać" a sam żydzisz na pompie wody :Nie żydzę na pompie tylko kupiłem pierwszą lepszą jaką mieli u mnie w mieście, a że przy okazji okazała się tania to czemu nie.
xq92x jeżdżę już na niej rok i złego słowa nie mogę powiedzieć!
P.S. Dla mnie gaz to żadna oszczędność!
-
hm... to nie
wiem...
proponuję odchylić
obudowę rozrządu i zmierzyć szerokość paska obudowa ma oczko plastikowe ?
dobra, niby w
katalogu znalazlem ze ma być 58x24, czyli pasek 19 mm jakośRolka dobra do japońskiej wersji mk3 W nich jest pasek 19 mm
-
Nie zauważyłem nic
takiego.
Ale faktem jest, że
nie szukałem
Możliwe, żeby od
tego była też obudowa rozrządu ochlapana?
Czyli jednak dobrą
rolkę znalazłem?
No i jeszcze który
pasek z tych propozycji?Bierz Mitsuboshi, ja taki mam od jakichś 70 kkm i jeszcze nie pękł. Teraz kupiłem Dayco, ale jeszcze nie zakładałem nowego rozrządu. Rolkę kupiłem Dokuji tą za 49 zł (wszystkie elementy rozrządu też brałem w e-autoparts), pasek wielorowkowy też Dayco, a pompę kupiłem GMB D18001 za 86 zł - wychodzi, że powinna przypasować.
-
Po prostu jak robię
to robię, żeby było jak najlepiej
Gdyby ktoś miał z
takimi tańszymi pompami doświadczenie to proszę o wypowiedź jeśli warto.Ta pompka GMB D18001 za 86 zł w e-autoparts powinna pasować - ja taką kupiłem (z tym, że jeszcze nie zakładałem :F).
To robota na następny weekend
Mi w e-autoparts za cały zestaw do rozrządu wyszło 209,01 zł (odbiór osobisty)
Pompa GMB D18001 - 86 zł
Rolka Dokuji JD0118 - 49 zł
Pasek rozrządu Dayco - 47 zł
Pasek wielorowkowy Dayco 3PK812 (wersja bez wspomy) - 15,01 zł
2x pierścień uszczelniający Elring 166.160 (wałek rozrządu i wał krbowy - takie same) - 12 złPamiętaj, że pasek prawidłowy do Twojego auta to Mitsuboshi E37002 za za 55,01 w e-autoparts, Ty podałeś cenę tego za 31 zł, który nie będzie pasował. Zamiennik to Dayco 94147 za 40 zł (7 zł taniej niż ja dałem 2 tygodnie temu).
Ten Mitsuboshi za 31 zł nie będzie pasował bo ma inny kształt zębów - stosowany we wcześniejszych wersjach
Tam na stronie e-autoparts jest podany numer silnika od którego były droższe paski - porównaj ze swoim numerem silnika
Pewnie zauważyłeś, że na mojej liście są uszczelniacze wałków - polecam zmienić przy okazji robienia rozrządu, bo wydatek 12 zł za 2 sztuki jest symboliczny - a jak jeszcze u Ciebie nie cieknie to niedługo zacznie i wtedy trzeba rozrząd zrzucać...
U mnie już kapie stamtąd, więc trzeba to zrobić przy okazji
Mam nadzieję, że pomogłem
-
Oj naprawdę pomogłeś
Co do pompki to nie byłbym pewny, bo według informacji na stronie ma dużo węższe zastosowanie od mojej propozycji.
Pasek pewnie będę brał z ContitechaJeszcze gdybyś pomógł "biednemu studentowi" zarobić kasę na tą całą robotę
-
Jeszcze gdybyś
pomógł "biednemu studentowi" zarobić kasę na tą całą robotęTo jak biedny to czemu wybiera najdroższą możliwą pompę...
-
Bo to żadna różnica biorąc pod uwagę czas, co jaki się ją wymienia?
P.S. Dla mnie gaz
to żadna oszczędność!
Dlatego na uczelnię pociągiem śmigasz ;PEdit. Ja zdążyłem wyedytować posta a tu już dwie odpowiedzi do jego pierwotnej wersji
-
Z tego samego
powodu co ten, który ma auto a na uczelnię jeździ pociągiem bodajże.No to ja właśnie oszczędzam, a kolega ładuje się w najdroższe możliwe części jakby miało mu to coś więcej dać.
-
To jak biedny to czemu wybiera najdroższą możliwą pompę...
Wybieram taką, bo wolę dołożyć raz a mieć spokojną głowę
Z tego samego powodu co ten, który ma auto a na uczelnię jeździ pociągiem bodajże.
Ja akurat mieszkam w akademiku, a do akademika Swiftem co tydzień.
-
To jak biedny to
czemu wybiera najdroższą możliwą pompę...Ta GMB za 86zł też będzie pasować, ale jak chce kupić za 137 to kto bogatemu zabroni
-
Wybieram taką, bo
wolę dołożyć raz a mieć spokojną głowęOświadczam Ci, że taki sam spokój będziesz miał na tej tańszej jak na droższej, z tą różnicą, że za droższą przepłacisz...