Wyciek płynu chłodniczego
-
Od jakiegoś czasu miałem mały wyciek płynu chłodniczego, było to zawsze kilka kropel, więc dolałem parę ml co jakiś czas i było ok.
Jednakże dziś zobaczyłem dość sporą plamę pod spodem z wyraźnym zielonym zabarwieniem, więc płyn.
Opatrzyłem okolice pompy i wydaje mi się, że ona jest powodem problemu.
Zrobiłem nawet fotkę (przy alternatorze widać ciemną plamę)Dobrze myślę, że czeka mnie wymiana pompy? (przy okazji wypadałoby zrobić rozrząd, bo jego czas zbliża się powoli)
Przedstawiam propozycje części, które miałbym zamiar zakupić:
Pompa:
-GMB D18004 137 złPasek:
-Contitech CT568 32 zł
-Contitech CT824 60 zł
-Mitsuboshi E38000 31 zł
który?Rolka napinacza:
-SKF VKM 76202 65złCzęści wychodzą 233-262 złote
-
rolka nie ta
-
rolka nie ta
Druga na tej stronie jest do wegierskich Swiftów, więc myślałem, że ta
A InterCars odwrotnie. -
hm... to nie wiem...
proponuję odchylić obudowę rozrządu i zmierzyć szerokość paska obudowa ma oczko plastikowe ?dobra, niby w katalogu znalazlem ze ma być 58x24, czyli pasek 19 mm jakoś
-
hm... to nie wiem... proponuję odchylić obudowę rozrządu i zmierzyć szerokość paska obudowa ma oczko plastikowe ?
Nie zauważyłem nic takiego.
Ale faktem jest, że nie szukałemMożliwe, żeby od tego była też obudowa rozrządu ochlapana?
Czyli jednak dobrą rolkę znalazłem?
No i jeszcze który pasek z tych propozycji?
-
po rozgrzaniu i wyłączeniu silnika dotknij tej dziurki na pompie tylko ze od dolnej części... oczywiście ostrożnie żeby się nie poparzyć. jeżeli leci mocno to wszystko jest możliwe
-
po rozgrzaniu i wyłączeniu silnika dotknij tej dziurki na pompie tylko ze od dolnej części...
oczywiście ostrożnie żeby się nie poparzyć. jeżeli leci mocno to wszystko jest możliweStrumieniami jeszcze nie leci, bo w zbiorniczku troszeczkę ubyło od maxa
Ale widzę, że ponad "normę" już, a nie będę czekał aż nastanie susza w trasieJeszcze musiałbym wiedzieć która dziurka
-
od góry na pompie masz dziurkę... a czesto leci z tej dolnej dziurki czyli po przeciwnej stronie pompy
w teorii rolka ok jak ściągniesz obudowę to się okaże
-
od góry na pompie masz dziurkę... a czesto leci z tej dolnej dziurki czyli po przeciwnej stronie pompy
Aaa...bo pokręciłem z tym "oczkiem" od rozrządu
Co do dziurki to zerknęPasek chyba ten najdroższy będzie...nie dlatego, że najdroższy
Tylko, że chyba najsłuszniejszy mi się wydaje na podstawie tego co o nim piszą -
sam latam na mitsuboshi w swoim 1.6 nie raz ostro, a raczej częściej ostro i hamowanie silnikiem często z obrotów 5000-6000. ponad 20k km za nim i jeszcze nie pękł oczywiście swoją drogą silnik tez nieźle się trzyma ale moduł zapłonowy i wtryskiwacz nie wytrzymały
-
Ja za to mam Contitecha przy alternatorze i sprawuje się bardzo dobrze.
Kiedyś trochę pisnął, ale został podciągnięty deliktanie i już ponad rok go nie słyszę.Bardziej mi chodziło o to który model Contitecha
-
obojętne ?
-
Właśnie nie wiem...
Jeśli dołożyć te 30 a mieć lepszy to lepiej dołożyć.Będzie to 137+60+65(pompa+pasek+rolka)+35(chłodziwo)+(robocizna)
W sumie 400-450 -
Pompa:
-GMB D18004 137
złTy chyba masz za dużo pieniędzy!
Bierz taką jak ja rok temu:
Zostanie Ci w kieszeni ok. 40 zł.
-
Po prostu jak robię to robię, żeby było jak najlepiej
Gdyby ktoś miał z takimi tańszymi pompami doświadczenie to proszę o wypowiedź jeśli warto. -
Zostanie Ci w
kieszeni ok. 40 zł.Ktoś tu niedawno pisał "po co zakładać gaz, aby oszczędzać" a sam żydzisz na pompie wody : >
-
Ktoś tu niedawno
pisał "po co zakładać gaz, aby oszczędzać" a sam żydzisz na pompie wody :Nie żydzę na pompie tylko kupiłem pierwszą lepszą jaką mieli u mnie w mieście, a że przy okazji okazała się tania to czemu nie.
xq92x jeżdżę już na niej rok i złego słowa nie mogę powiedzieć!
P.S. Dla mnie gaz to żadna oszczędność!
-
hm... to nie
wiem...
proponuję odchylić
obudowę rozrządu i zmierzyć szerokość paska obudowa ma oczko plastikowe ?
dobra, niby w
katalogu znalazlem ze ma być 58x24, czyli pasek 19 mm jakośRolka dobra do japońskiej wersji mk3 W nich jest pasek 19 mm
-
Nie zauważyłem nic
takiego.
Ale faktem jest, że
nie szukałem
Możliwe, żeby od
tego była też obudowa rozrządu ochlapana?
Czyli jednak dobrą
rolkę znalazłem?
No i jeszcze który
pasek z tych propozycji?Bierz Mitsuboshi, ja taki mam od jakichś 70 kkm i jeszcze nie pękł. Teraz kupiłem Dayco, ale jeszcze nie zakładałem nowego rozrządu. Rolkę kupiłem Dokuji tą za 49 zł (wszystkie elementy rozrządu też brałem w e-autoparts), pasek wielorowkowy też Dayco, a pompę kupiłem GMB D18001 za 86 zł - wychodzi, że powinna przypasować.
-
Po prostu jak robię
to robię, żeby było jak najlepiej
Gdyby ktoś miał z
takimi tańszymi pompami doświadczenie to proszę o wypowiedź jeśli warto.Ta pompka GMB D18001 za 86 zł w e-autoparts powinna pasować - ja taką kupiłem (z tym, że jeszcze nie zakładałem :F).
To robota na następny weekend
Mi w e-autoparts za cały zestaw do rozrządu wyszło 209,01 zł (odbiór osobisty)
Pompa GMB D18001 - 86 zł
Rolka Dokuji JD0118 - 49 zł
Pasek rozrządu Dayco - 47 zł
Pasek wielorowkowy Dayco 3PK812 (wersja bez wspomy) - 15,01 zł
2x pierścień uszczelniający Elring 166.160 (wałek rozrządu i wał krbowy - takie same) - 12 złPamiętaj, że pasek prawidłowy do Twojego auta to Mitsuboshi E37002 za za 55,01 w e-autoparts, Ty podałeś cenę tego za 31 zł, który nie będzie pasował. Zamiennik to Dayco 94147 za 40 zł (7 zł taniej niż ja dałem 2 tygodnie temu).
Ten Mitsuboshi za 31 zł nie będzie pasował bo ma inny kształt zębów - stosowany we wcześniejszych wersjach
Tam na stronie e-autoparts jest podany numer silnika od którego były droższe paski - porównaj ze swoim numerem silnika
Pewnie zauważyłeś, że na mojej liście są uszczelniacze wałków - polecam zmienić przy okazji robienia rozrządu, bo wydatek 12 zł za 2 sztuki jest symboliczny - a jak jeszcze u Ciebie nie cieknie to niedługo zacznie i wtedy trzeba rozrząd zrzucać...
U mnie już kapie stamtąd, więc trzeba to zrobić przy okazji
Mam nadzieję, że pomogłem