Mk5 1.0 2003 - drgania skrzyni, lewarka i całego auta
-
dobrze trafiles z
niewyjącą skrzynią, ja juz mam trzecią i wszystkie wyłyO czyli jednak litrówkowej nic nie dolegało?
-
To sprzęgła mk3 mk4 mk5 różnią się jakoś? Bo mnie czeka chyba wymiana i chętnie bym wstawił właśnie od matiza do mojego mk4.
-
Może niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony w wymianie sprzęgieł - inne sprzęgło było chyba tylko w starym Swifcie MK1 (SA310) - wg katalogu Aisin we wszystkich Swiftach od września '88 jest to samo sprzęgło.
http://www.be.aisin-europe.com/uk/search...ate_fin=1986.05 -
Nie chciałem zakładać nowego wątku, bo w sumie pytanie dotyczy po części tego. Głupie pytanie - ktoś wymieniał olej ostatnio w skrzyni biegów w Swifcie i może coś polecić konkretnego? Czytałem o Castrolu TAF-X 75W90, ale z tego co widzę to jest tylko w półlitrowych butelkach. Znalazłem coś takiego - http://www.superolej.otwarte24.pl/54,Castrol-Syntrans-transaxle-75w90-1Litr-TAF-X-Tychy, ale nie wiem czy to to samo (trochę zakręcone jest z tymi specyfikacjami API i nazwa inna)
-
To samo, bo nazwa się ostatnio zmieniła - za 5 butelek (potrzebujesz 2,4 litra bodajże) zapłacisz 165 zł
-
To samo, bo nazwa
się ostatnio zmieniła - za 5 butelek (potrzebujesz 2,4 litra bodajże) zapłacisz 165
złAle ponoć 1-litrowe butelki też już są ok.
-
Witam, nie chciałem otwierać nowego wątku, dlatego piszę w "swoim". Sprawa jest taka - po wymianie skrzyni biegów po stłuczce (skrzynia z MK4 kupiona na szrocie) mechanik zrobił taki myk - spuścił olej z tej z MK4 i zalał ją olejem spuszczonym z mojej oryginalnej. Po jakimś miesiącu wymieniłem olej w tej zamontowanej w aucie (MK4) na Castrol Syntrans, a oryginalna skrzynia leży w garażu bez oleju. Mam pytanie - czy może tak leżeć, czy zalać ją jakimkolwiek olejem przekładniowym i czy te parę miesięcy leżenia bez oleju mogło jej zaszkodzić?
-
Witam, nie chciałem
otwierać nowego wątku, dlatego piszę w "swoim". Sprawa jest taka - po wymianie
skrzyni biegów po stłuczce (skrzynia z MK4 kupiona na szrocie) mechanik zrobił taki
myk - spuścił olej z tej z MK4 i zalał ją olejem spuszczonym z mojej oryginalnej. Po
jakimś miesiącu wymieniłem olej w tej zamontowanej w aucie (MK4) na Castrol
Syntrans, a oryginalna skrzynia leży w garażu bez oleju. Mam pytanie - czy może tak
leżeć, czy zalać ją jakimkolwiek olejem przekładniowym i czy te parę miesięcy
leżenia bez oleju mogło jej zaszkodzić?Ta stara skrzynia była wymieniona na inną z powodu uszkodzenia, czy w celu wyeliminowania usterek na "chybił trafił"?
Dobrze byłoby ją nawet zalać jakimś starym olejem silnikowym żeby ją korozja nie wzięła - jeśli oczywiście jest sprawna
-
Skrzynia wymieniona była właśnie "na chybił trafił" - winny drganiom okazał się wysypany przegub wewnętrzny (od strony skrzyni). Skrzynia była sprawna, nie wyła, jedynie trochę ciężko wchodził trzeci bieg czasami. Wolałbym jej nie zasyfiać olejem silnikowym tylko zalać jakimś przekładniowym, tylko tańszym niż Castrol, bo po co lać taki drogi olej do skrzyni która leży i czeka na "lepsze czasy" Lał ktoś coś innego niż Castrol i może to szczerze polecić?
-
Proponuję to zalać jakimś najtańszym olejem przekładniowym - ta skrzynia i tak nie będzie pracowała z tym olejem a jedynie leżała, i tak zalejesz innym olejem jak ją ew. będziesz zakładał więc nie będzie to problemem.