Odnośnie zawieszenia w swifcie.
-
Jeśli ktoś się tego
podejmie i da radę zrobić, bo podobno to nie tak łatwo jak z przodu.Kwestia zbieżności z tyłu to będzie fucha dla obsługi na stacji diagnostycznej,gdzie mają ten cały komputerowy sprzęt itp itd...
-
Kwestia zbieżności
z tyłu to będzie fucha dla obsługi na stacji diagnostycznej,gdzie mają ten cały
komputerowy sprzęt itp itd...Tu bardziej chodzi o wykręcenie śrub mimośrodowych..
-
Tu bardziej chodzi
o wykręcenie śrub mimośrodowych..Ok-napisałem tylko to co zauważyłem gdy robiono zbieżność z przodu.Nie patrzyłem facetom na ręce-ja nie z tych.
-
Ok-napisałem tylko
to co zauważyłem gdy robiono zbieżność z przodu.Nie patrzyłem facetom na ręce-ja nie
z tych.A szkoda
-
Dlatego podsumuję:
wahacze,amory,sprężyny,wahacze poprzeczne(?),końcówki stabilizatorów,tuleje gumowe.
Coś jeszcze?Jak z tyłu nic nie stuka i nie skrzypi i opony tylne się nie ścinają, to jak już musisz, to zmień sprężyny tylne na nowe.
Albo zamontuj sobie takie gumowe wkładki do sprężyn np. takie kliken - zamontujesz sam na kanale i korzystając z podnośnika
Po prostu koła ustawiają Ci się w negatyw, bo sprężyny są już zmęczone i siadły, jak podniesiesz to będzie git. Sam pisałeś w pierwszym poście, że przód stoi wyżej niż tył, więc moja teoria się potwierdza
Jak ja zamontowałem takie gumy, to z tyłu na pusto zrobił mi się pozytyw
Zaraz mnie zjadą za stosowanie tych gum, ale jakoś 3-4 lata na tym jeżdżę i żyję oraz nikogo nie zabiłem
Podsumowując: za 8 zł + wysyłka tanio sprawdzisz co i jak, a jestem pewny, że to rozwiaże Twój problem
-
Cały problem w śrubach mimośrodowych , jak stoją , jak u mnie , to tylko wahacze do pocięcia i wydłubania z nich tych śrubek , niedługo zabieram sie za to
-
A szkoda
Nie mam ani smykałki do mechaniki,ani czasu i warunków na to... Wolę zarobić i dać do zrobienia zawodowcowi.
Dziękuję za ten drugi post-przynajmniej się dowiedziałem co i jak i będę działać.
-
Witajcie ponownie.
Tak sobie pomyślałem... może by poszukać używanych sprężyn na tył?By szukać używanych nie dobitych sprężyn musiałbym wiedzieć jaką długość mają nowe sprężyny.Wie ktoś?
-
Do tylnego zawieszenia szkoda zaglądać przed 200kkm przebiegu, to jest dobra konstrukcja i należy dobrze się zastanowić w czym problem, zanim zaczniemy coś ciąć/odkręcać (niepotrzebne skreślić)
Co do sprężyn- jutro zmierzę jak nie zapomnę.
Edit: a może i na sprzedaż coś się znajdzie.
Edit#2: Mi wychodzi ~263mm długości. -
Do tylnego
zawieszenia szkoda zaglądać przed 200kkm przebiegu, to jest dobra konstrukcja i
należy dobrze się zastanowić w czym problem, zanim zaczniemy coś ciąć/odkręcać
(niepotrzebne skreślić)
Co do sprężyn-
jutro zmierzę jak nie zapomnę.
Edit: a może i na
sprzedaż coś się znajdzie.
Edit#2: Mi wychodzi
~263mm długości.Znalazłem coś takiego:
http://czescisamochodowe.name/auto-czesc...6699-auto-partsI wychodzi na to,że by się zgadzało.Na stronce podają 261mm. Tak więc wiem czego będę szukał.Myślałem o tych gumach:
http://moto.allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-gwarancja-jakosci-40mm-i3024742496.html
,ale jednak wolę wydać trochę więcej + wymiana a jednak ma już kompletnie temat z głowy i wystarczy do końca dni swifta.Oczywiście nówki z allegro odpadają wariactwo by kupować sprężyny po 130zł za sztukę... -
Wrzucałem te gumy kiedyś w Hyundaiu, bo strasznie się bujał pomimo nowego amorka z tyłu. Wrażenia mam takie że skoro usztywniłem jeden zwój na sprężynie to ciężar i uginanie zawias u przeszło na inne zwoje. Spróbować możesz ale u mnie niewiele to dało.