Obroty,co i jak...
-
Ale ostatnio z
racji frajdy z jazdy na śniegu obrotomierz troszkę wyższe wartości wskazujeZimowa jazda rządzi się swoimi prawami
No i oczywiście na
rozgrzewkę jeżdże max do 2,5-3k póki wskazówka temperatury nie ruszy.Znam takiego agenta, co twierdzi, że diesla z rana (nieważna temperatura otoczenia) trzeba przeciągnąć 2-3 razy do odcięcia
-
Znam takiego
agenta, co twierdzi, że diesla z rana (nieważna temperatura otoczenia) trzeba
przeciągnąć 2-3 razy do odcięciaI co to niby daje?
-
Ja osobiście nie wyobrażam sobie zmiany biegów poniżej 3k rpm w litrze, czasem 3,5
-
I co to niby daje?
Wg niego szybciej auto się zagrzewa i to po prostu zdrowe dla auta - tak mu szef powiedział tłumaczyliśmy mu z kumplem już z pięć razy co to oznacza dla silnika, turbiny itd. ale on jest zapatrzony w swojego szefa i bezgranicznie mu ufa więc odpuściliśmy. Jak zajeździ tak służbówkę spoko, ale jak swoje prywatne auto to już gorzej
-
Ja osobiście nie
wyobrażam sobie zmiany biegów poniżej 3k rpm w litrze, czasem 3,5A ja zmieniam przy 2,5 RPM zanim wskazówka temperatury nie osiągnie optymalnego poziomu.
-
Wg niego szybciej
auto się zagrzewa i to po prostu zdrowe dla auta - tak mu szef powiedziałNo u mnie pod blokiem też zdarzały się podobne osoby. Wyszła sobie kobitka do auta, odpaliła je i do odciny ze 3 razy. Potem wysiadła i zaczęła odśnieżać...
-
Do szkoły rano mam pod górkę, więc u mnie to nie przejdzie
-
I co to niby daje?
Nic nie daje, bardziej bierze pewnie (olej - jak nie teraz to wkrótce)Zimowa jazda rządzi się swoimi prawami
O właśnie - dobrze tu prawicieA co do spalania to ostatnio wyraźnie niższe udało mi się osiągnąć przypadkiem - jak była taka mgła, że się 60km/h nie przekraczało.
-
Do szkoły rano mam
pod górkę, więc u mnie to nie przejdzieMożemy wrócić do meritum?
Czyli jeśli dajmy na to nie będę schodził podczas jazdy ciągłej (w miarę płaska droga) poniżej 2000obr nic nie grozi mechanicznie silnikowi?Pomijam już kwestię ekonomii,bo spalanie w mieście do 11L lpg w zimę jest do przełknięcia.Ostatnim razem jak policzyłem po tankowaniu to wyszło mi w mieście 8,3L lpg.
Ps:pamiętam,że jak kupiłem swifta w styczniu to dziwiłem się,że pali z 14-15L i prawie nie ma ogrzewania (padnięty termostat).Wtedy miałem zerowe pojęcie o mechanice...
Apropo jeszcze obrotów,a właściwie momentu obrotowego-jak to wygląda w swiftach?Wiadomo,że KM i pojemność to nie wszystko.
-
od nieco ponad 3 tysi masz pełen przyrost momentu , ale to w 1.6 ;)google wie więcej sprawdź
-
Apropo jeszcze
obrotów,a właściwie momentu obrotowego-jak to wygląda w swiftach?Wiadomo,że KM i
pojemność to nie wszystko.Z tego co kojarzę to w litrówce maksymalny moment obrotowy 76 Nm osiągamy przy 3500 RPM, a maksymalną moc 53KM przy 5700 RPM.
-
w 1.6 od 4 tysi to moment juz powoli spada, ale nadal ma wysoką wartość
-
ale to pokazałeś na pełnym wtrysku 1.6 jak sie nie myle , na mono jest nieco inna charakterystyka
-
to jest dla SOHC G16A silnika z swifta.
-
Ja osobiście nie
wyobrażam sobie zmiany biegów poniżej 3k rpm w litrze, czasem 3,5Ja mam literka i bardzo czesto przy 2 zmieniam i nie widzę przymulenia auta, oczywiście mówimy tu o płaskiej drodze
-
Ja mam literka i
bardzo czesto przy 2 zmieniam i nie widzę przymulenia auta, oczywiście mówimy tu o
płaskiej drodzeNie no idzie się przyzwyczaić, ale jak zmienia się przy 5 tys. to idzie jak burza...
-
g16b to inna konstrukcja ?
-
Cytat:
Nie no idzie się przyzwyczaić, ale jak zmienia się przy 5 tys. to idzie jak burza...
chyba paliwo ze zbiornika;)
-
Cytat:
Nie no idzie
się przyzwyczaić, ale jak zmienia się przy 5 tys. to idzie jak burza...
chyba paliwo ze
zbiornika;)Eee tam! Tylko 7l/100km...
-
g16b to inna
konstrukcja ?Ma trzy kunie mniej wg danych technicznych...