Małe zwarcie przy podłączaniu radia - radio nie działa, bezpiecznik?


  • Użytkownik archiwalny

    Witam, wywaliłem ze swifta radio, z którym go kupiłem i włożyłem odbiornik z poprzedniego auta. Na początek podłączyłem tylko pod 12v i masę, żeby sprawdzić czy działa. Działało.
    Jak przecinałem kabelki to poszła iskra i usłyszałem cichy trzask pod kierownicą, więc pomyślałem że to bezpiecznik, ale sprawdziłem wszystkie i wydają się być ok. Oprócz radia wszystko działa - oświetlenie, ogrzewanie, zapalniczka itd.
    Na kablu 12v napięcie mocno spadło, ale jest, tylko słabe. Nie wiem jakie bo mam chiński miernik, z którego nie da się odczytać wartości (można tylko sprawdzić: jest prąd mocny, prąd słaby, nie ma prądu )


  • Użytkownik archiwalny

    Witam, wywaliłem ze
    swifta radio, z którym go kupiłem i włożyłem odbiornik z poprzedniego auta. Na
    początek podłączyłem tylko pod 12v i masę, żeby sprawdzić czy działa. Działało.
    Jak przecinałem
    kabelki to poszła iskra i usłyszałem cichy trzask pod kierownicą, więc pomyślałem że
    to bezpiecznik, ale sprawdziłem wszystkie i wydają się być ok. Oprócz radia wszystko
    działa - oświetlenie, ogrzewanie, zapalniczka itd.
    Na kablu 12v
    napięcie mocno spadło, ale jest, tylko słabe. Nie wiem jakie bo mam chiński miernik,
    z którego nie da się odczytać wartości (można tylko sprawdzić: jest prąd mocny, prąd
    słaby, nie ma prądu )

    jak podsufitówka świeci prawidłowo względem cycków od drzwi, to to nie bezpiecznik


  • Użytkownik archiwalny

    Witam kolego
    Na początek zrobił bym proste urządzenie które na pewno stwierdzi czy prąd jest dobry
    przylutować do 12v żarówki 2 kabelki 1 koniec do masy 2 do plusa
    W dalszym kroku sprawdził bym 2 plusy + stały i po zapłonie prawdopodobnie powinien być jeżeli jest + na żółtym przewodzie a na czerwonym nie to bym czerwony doprowadził z pod stacyjki jeżeli na odwrót to żółty od akumulatora bądź stałego +
    Obydwa plusy są potrzebne by radio zadziałało niektóre radia potrzebują podłączonej anteny z tym tez się spotkałem

    Jeżeli chodzi o bezpiecznik to jak grzebałem w instalacji to + stały od pamięci radia jest podłączony do zegarka jeżeli nie wskazuje godz to masz go pod nogami kierowcy a czerwony u mnie był popsuty i ciągnąłem ze stacyjki

    Miłego sprawdzania


  • Użytkownik archiwalny

    Winnym okazał się bezpiecznik DOME pod kierownicą, nie mam pojęcia jakim cudem go przeoczyłem, podsufitka faktycznie nie działała. Następnym razem nie piję tyle jak będe grzebał przy samochodzie


  • Użytkownik archiwalny

    albo pij więcej to będziesz więcej miał cierpliwości


Log in to reply