Drgania od silnika i duże spalanie ( Swift 1.0 1996 r)
-
Witam
Mam mały problemik z moim wściekłym zielonym swiftem 1.0 z 1996 roku
Mianowicie jak odpalam samochodzik i silnik jest zimny to strasznie telepie silnikiem i przy okazji całym samochodem. Do tego stopnia że jak mam szybę otwartą to aż brzęczy.
Jak się rozgrzeje to jest troszkę lepiej ale dalej kierownica się trzęsie
Dodatkowo wydaje mi się ze spalanie jest strasznie wysokie. Zatankowałem 20 litrów i wskazówka pokazała 3/4 baku.
Od tej pory zrobiłem 90 kilometrów i została mi tylko wg. wskazówki 1/4 baku. Dodam że robię w ciągu dnia bardzo dużo krótkich przebiegów po kilka kilometrów. Silnik za każdym razem się ochładza i startuje od zera. Zdaję sobie sprawę że spalanie nie będzie z niskie w takich warunkach ( małe przebiegi i niska temperatura) ale jak tak dalej pójdzie to spalanie będzie na poziomie 15-16 litrów jak nie więcej.
Dodam ze mam chyba problem z przewodami zapłonowymi albo z cewką bo jak jest wilgotno to bardzo ciężko odpala i przerywa.Koledzy poradźcie coś. Co sprawdzić bo autko mi się bardzo podoba ale to spalanie i ta praca silnika wpływa negatywnie na radość z posiadania samochodu
-
sprawdź sondę lambda na poczatek , przewody zapłonowe, świeczki
-
Dodatkowo wydaje mi
się ze spalanie jest strasznie wysokie. Zatankowałem 20 litrów i wskazówka pokazała
3/4 baku.
Od tej pory
zrobiłem 90 kilometrów i została mi tylko wg. wskazówki 1/4 baku. Dodam że robię w
ciągu dnia bardzo dużo krótkich przebiegów po kilka kilometrów. Silnik za każdym
razem się ochładza i startuje od zera. Zdaję sobie sprawę że spalanie nie będzie z
niskie w takich warunkach ( małe przebiegi i niska temperatura) ale jak tak dalej
pójdzie to spalanie będzie na poziomie 15-16 litrów jak nie więcej.Najpierw to sprawdź, a potem snuj teorie spiskowe.
Wskazówki w Swiftach są wyskalowane lekko mówiąc dziwnie... No i podpowiem Ci jedną rzecz. Od poziomu "E" masz w baku jeszcze ok. 7 l. -
Najpierw to
sprawdź, a potem snuj teorie spiskowe.
Wskazówki w
Swiftach są wyskalowane lekko mówiąc dziwnie... No i podpowiem Ci jedną rzecz.
Od poziomu "E" masz w baku jeszcze ok. 7 l.ta, podejrzewam, że w każdym swifcie jest coraz to inaczej z tą wskazówką, u mnie np jeżeli jest pod korek, to i tak nie pokaże full, a połowa zbiornika to jakby 4/7 a nie 1/2 także zalej pod korek (idealnie) przejedź równo 100km albo więcej i znowu pod korek a licznik na stacji pokaże Ci prawdę, mi pokazuje 5,5l - miasto także nawet nie zabieram się za gazowanie
a teraz 300km przejechałem za 80zł (5,55/l)
A na ssaniu mi też trzęsie bardziej, a że masz 3 cylindy to pewno jeszcze bardziej ; d -
Mianowicie jak
odpalam samochodzik i silnik jest zimny to strasznie telepie silnikiem i przy okazji
całym samochodem.A jakie obroty wskazuje?
Jak się rozgrzeje
to jest troszkę lepiej ale dalej kierownica się trzęsieTe wstrząsy to do silnika, czy w czasie jazdy? Bo wg mnie może to być wina czego innego jeśli w czasie jazdy telepie kierownicą.
Dodatkowo wydaje mi
się ze spalanie jest strasznie wysokie. Zatankowałem 20 litrów i wskazówka pokazała
3/4 baku.Wskazania jak najbardziej ok bak ma 41 l pojemności.
Od tej pory
zrobiłem 90 kilometrów i została mi tylko wg. wskazówki 1/4 baku.Tutaj też wydaje mi się, że ok
Dodam ze mam chyba
problem z przewodami zapłonowymi albo z cewką bo jak jest wilgotno to bardzo ciężko
odpala i przerywa.Jak wyżej koledzy wspominają - kable i świece do sprawdzenia na sam początek
A na ssaniu mi też trzęsie bardziej, a że masz 3 cylindy to pewno jeszcze bardziej ; d
No u mnie na ssaniu do 2 tys. obrotów dochodzi wskazówka, zaraz po odpaleniu samochodu po nocy, ale autem nie telepie, prędzej telepie jak wskazówka zejdzie do 800
No i podpowiem Ci jedną rzecz. Od poziomu "E" masz w baku jeszcze ok. 7 l.
Niby tak, ale nigdy wszystkiego nie wyjeździsz
-
Ad1
Jak odpalam to obroty są na poziomie 800. jak dodam gazu to zależy od humoru - albo wejdzie na obroty (ssanie) albo nie. Nie ma reguły. Jak włączy się ssanie to jest ok 1500-1600.ad2.
Wstrząsy są od silnika. jak się jedzie to jest ok.
ad3.
Ciężko będzie mi sprawdzić bo chyba kontrolka od rezerwy się nie świeci.
Sprawdzę to w taki sposób, że jak wskazówka dojdzie do "e" to naleje 20 litrów i zobaczę ile przejadę do ponownego "e"
Mam jeszcze focusa 1.8 tdci i użytkowany w ten sam sposób palił mi max. 9,5, a wiadomo że diesel dłużej się grzeje. Jestem pełen obaw co do tego spalania. -
Kontrolka od rezerwy to Ci się w Swifcie raczej nie zaświeci
-
Ad1
Jak odpalam to
obroty są na poziomie 800. jak dodam gazu to zależy od humoru - albo wejdzie na
obroty (ssanie) albo nie. Nie ma reguły. Jak włączy się ssanie to jest ok 1500-1600.Na zimnym silniku obroty mają 800, tzn po nocy naprzykład? Bo potem jak się auto zagrzeje, to jeszcze do przyjęcia, ale w innym razie coś jest nie tak. Ja bym obstawiał silnik krokowy, ale muszą wypowiedzieć się bardziej obeznani
Ciężko będzie mi
sprawdzić bo chyba kontrolka od rezerwy się nie świeci.
Sprawdzę to w taki
sposób, że jak wskazówka dojdzie do "e" to naleje 20 litrów i zobaczę ile przejadę
do ponownego "e"Taki test może dać Ci nijaki wynik, bo wskazówka w Swifcie jest tak skonstruowana, że zmienia swoje położenie na zakrętach. Albo pod górkę jak będziesz jechał, to bedzie się podnosić najlepiej jak wspomniał rav52v - zalać wachy do pełna, wyjeździć 100, zajechać na stacje, dotankowac i masz wynik. Kosztowne, ale da Ci rzeczywisty wynik.
I oczywiście jeśli teraz z którymś z podzespołów jest coś nie tak, to spalanie wzrasta.
Lambda też do sprawdzenia.Ps. Kontroli rezerwy niestety w Swiftaczu nie ma
-
Niby tak, ale nigdy
wszystkiego nie wyjeździszRacja, ale wiem, że od poziomu "E" mogę zrobić jeszcze lajtowo 100 km i to nawet z ciężką nogą...
-
Od jakiego czasu masz te objawy?
Ile czasu posiadasz auto?
Kiedy wymieniane były przewody zapłonowe, kopułka aparatu zapłonowego i świece?
-
1. Po nocy jak odpalam to obroty na ogół mają 800. Czasami jak ma lepszy dzień to mają ok 1500-1600. Ale na ogół jest to 800.
2. Auto posiadam bardzo krótko około 2 tygodni. Objawy są od zakupu.
Dziś znowu nie chciał odpalić. Kręciłem około 5 minut i odpalił z wielkim trudem. Wszędzie zapach bęzyny i oczywiście niskie obroty ok. 800.
Podczas kręcenia kolega zdejmował przewody ze świec i nie było wogóle iskry.
Jak już odpalił to otworzyłem maskę i dotknąłem pierwszego przewodu na kopółce jednocześnie trzymając maskę i zostałem popieszczony prądem .Co radzicie. Na co najpierw popatrzyć? Dziś jadę do kolegi coś pogrzebać.
P.s. Wielkie dzięki za tak duży odzew.
-
Racja, ale wiem, że
od poziomu "E" mogę zrobić jeszcze lajtowo 100 km i to nawet z ciężką nogą...No to ja w takim razie nadal mam coś nie tak ze spalaniem.. Znajomy ma litrówkę, muszę się przejechać jego będę wiedział, czy mój dobrze chodzi czy nie
Dziś znowu nie chciał odpalić. Kręciłem około 5 minut i odpalił z wielkim trudem. Wszędzie zapach bęzyny i oczywiście niskie obroty ok. 800.
Zapach benzyny był, bo zalewało silnik przy próbach odpalenia.
Co radzicie. Na co najpierw popatrzyć? Dziś jadę do kolegi coś pogrzebać.
Pzewody zapłonowe, kopułka, świece
-
Świece ok, kopułka idealna, a więc przewody. Już zamówiłem jutro instaluję.
-
Przewody zainstalowane. Czekamy na wilgoć
Czy jest możliwe żeby po zmianie przewodów poprawiła się praca silnika? Wydaję mi się ze pracuje równiej, ciszej i bardziej kulturalnie. -
Przewody
zainstalowane. Czekamy na wilgoć
Czy jest możliwe
żeby po zmianie przewodów poprawiła się praca silnika? Wydaję mi się ze pracuje
równiej, ciszej i bardziej kulturalnie.Oczywiście, ze się poprawia. Jak już były kiepskie to nawet przy suchej pogodzie auto pracowało nierówno
Jakiej firmy przewody kupiłeś?
-
Bosch. Troszkę była luźna gumka na cewce ale troszkę uszczelniłem i myślę że będzie git
-
Bosch. Troszkę była
luźna gumka na cewce ale troszkę uszczelniłem i myślę że będzie gitW moim dupowózku były przewody boschowskie,ale chyba ze starości już zaczęły się przebicia i straszne konwulsje jak było mokro/wilgotno.Zakupiłem również zestaw boscha i zapomniałem o problemie.Następnym razem też kupię boscha...
-
Koledzy sprawdziłem. Żłopie 15 l/100km!!!!! Co sprawdzić na pierwszy rzut? Monowtrysk? Sonde lambde? Coś innego?
Czy cewka może mieć na to wpływ? -
Koledzy
sprawdziłem. Żłopie 15 l/100km!!!!! Co sprawdzić na pierwszy rzut? Monowtrysk? Sonde
lambde? Coś innego?
Czy cewka może mieć
na to wpływ?Na analize spalin jedź najpierw
-
Koledzy
sprawdziłem. Żłopie 15 l/100km!!!!! Co sprawdzić na pierwszy rzut? Monowtrysk? Sonde
lambde? Coś innego?
Czy cewka może mieć
na to wpływ?
Cholera, ja myślałem że moje 10L LPG to dużo...