Gwintowane zawieszenie przód
-
Witam
Właśnie jestem po montażu gwintu w moim Swifcie i powiem że nie jest to jakaś trudna sprawa.
W dobrych pieniądzach udało i się kupić zawieszenie z golfa II. Cała operacja udała się bez spawania czegokolwiek.Dolne mocowanie można bez problemu rozwiercić a u góry jest troszkę problemu ponieważ brakuje troszkę gwintu i nie ma jak zakręcić oryginalnej poduszki ale za 20zł i 2 piwa znajomy tokarz mi to wszystko dostosował i teraz Swift ładnie siedzi przy ziemi -
Można prosić jakieś foty?
-
No to teraz grad pytań:
Rozwierciłeś kolumnę, a raczej mocowanie amorka do zwrotnicy czy zwrotnicę ? Trzeba szlifować na bokach zwrotnice aby wszedł na nią amortyzator?
Masz jakieś rozwiązanie na tył?Z tym toczeniem, mam rozumieć że stoczony został trzpień tłoczyska aby weszła głębiej poducha?
-
Wierciłem tylko w amortyzatorze. Delikatnie tylko potraktowałem rozpierakiem i weszło ale naprawdę bardzo mało to tyle na dole. A na górze stoczyłem tłoczysko żeby poduszka mogła wejść głębiej i musiałem rozwiercić poduszkę z 12mm od 14mm i tą tulejkę też ale to już tokaż mi rozwiercał. Zdjęcia zrobię jak będę go dziś ustawiał i później wrzucę
no i są fotki
tak to wygląda troszkę bliżej ziemi
By bincool1 at 2012-08-03
a tak to wygląda za kołem
By bincool1 at 2012-08-03 -
Jak widzę można jeszcze zglebić gada wyjmując helpery, te małe sprężynki. Miło to wygląda.
-
u mnie raczej nie będzie już niżej(boje się o miskę) tak już jest nisko i twardo z tyłu mam wkłady B6 i jakieś sprężyny -30mm
-
http://imageshack.us/photo/my-images/207/snc00148q.jpg/
Patent na gwint z tyłu, aczkolwiek parę miesięcy już leży i nie mam weny aby to zmontować.
-
A ten gwint ma być od strony wahacza czy od budy ??
-
Tak jak jest na foto tak ma być zamontowane, poducha na budzie ma się opierać na tym alu klocku, a potem to wchodzi w tuleję gwintowaną, dalej reszta, jeszcze nie sprawdzałem czy to zadziała ale powoli, powoli
Tuleja gwintowana oczywiście skrócona zostanie.
-
Kurcze mój bardziej siedzi więc o miskę nie nie martw Da rade zejść jeszcze z 3 cm?
-
Nie bardzo, trzeba by te krótkie sprężyny powyciągać
-
Przód trzeba skręcić bo "motorówka" jest.
Dla mnie i tak koza -
Racja. zastanawia mnie czy wyciągnięcie tej mniejszej spręzyny miało by jakiś negatywny wpływ?
-
Racja. zastanawia
mnie czy wyciągnięcie tej mniejszej spręzyny miało by jakiś negatywny wpływ?Negatywny nie. Tylko pozytywny - poszedł by niżej. U siebie nie mam tej sprężynki.
-
Ta mała sprężynka jest bardzo miękka i chyba odpowiada za to żeby po odciążeniu przy twardym amortyzatorze i sprężynie nic się nie tukło tak mi się wydaje. Bo teraz jak auto stoi na kołach to ona jest całkiem sprasowana (zwój przy zwoju)tak że wiele niżej nie pójdzie jak się ją wyciągnie
-
Noo to co to za mylące zdjęcia? Ale zawsze coś tam niżej pójdzie bez tej sprężynki Jakby dało konkretnie rade to bym w końcu mógł posadzić niżej swojego tarpana. Weź no pokręć dla forumowiczów tym gwintem na maksa
-
-
Może jeszcze 2cm poszedł na dół bo teraz już go skręciłem na maxa a tej spręzynki to ja wyciągał nie będę :0 bo mi się nie chce dla mnie i ta już jest nisko wszystko czym jeździłem tak nisko nie było