Jakie są obiawy rozwalonych łożysk?
-
Bo silnik mi buczy jak cholera, ale nie w miarę obrotów, choć to też ponad normę, ale w miarę prędkości, jeśli to są łożyska, to polecacie jakieś kupić?
-
Jak łożyska huczą, trzeba je jak najszybciej wymienić. Może się tak szybko nie rozsypią, ale nie ryzykowałabym zablokowania koła w trasie
Łatwo sobie wyobrazić co może się stać.
Łożyska w swifcie są szerokie (podwójne?)
Więcej "grzechów" nie pamiętam. Z przyjemności jest wielka ulga po wymianie Nie tylko dla ucha -
Jak łożyska huczą,
trzeba je jak najszybciej wymienić. Może się tak szybko nie rozsypią, ale nie
ryzykowałabym zablokowania koła w trasie
Łatwo sobie
wyobrazić co może się stać.
Łożyska w swifcie
są szerokie (podwójne?)
Więcej "grzechów"
nie pamiętam. Z przyjemności jest wielka ulga po wymianie Nie tylko dla uchaTo były łożyska i masz racje co do tej przyjemności
-
Witam i podepnę się pod wątek
Zauważyłem jakiś czas temu świszczący/huczący dźwięk podczas jazdy.Im szybciej jadę tym wyższy jest to dźwięk.Zdaje się,że kolega ma identyczny model swifta co ja (1.3 68KM 5d 98').
Gdybyś mógł napisać jakie łożyska zakupiłeś,albo chociaż jakie były ich wymiary,bo chciałbym wymienić od razu wszystkie w 4 kołach.
http://www.kulka.com.pl/ mam do nich bardzo blisko a i łożyska mają naprawdę dobrej jakości.MOże u nich znajdę odpowiednie dla siebie.
Pzdr. -
Gdybyś mógł napisać
jakie łożyska zakupiłeś,albo chociaż jakie były ich wymiary,bo chciałbym wymienić od
razu wszystkie w 4 kołach.
http://www.kulka.com.pl/ mam do nich bardzo blisko a i łożyska mają naprawdę
dobrej jakości.MOże u nich znajdę odpowiednie dla siebie.
Pzdr.Bierz te a Allegro klik - dobra cena i dobra jakość - wymieniłem sobie przednie prawie 2 lata temu i spokój. Sprzedawca też w porządku. Akurat ma dwa na cały przód będziesz miał i jedna wysyłka
-
Bierz te a Allegro
klik- dobra cena i dobra jakość - wymieniłem sobie przednie prawie 2 lata temu i
spokój. Sprzedawca też w porządku. Akurat ma dwa na cały przód będziesz miał i jedna
wysyłka
Potwierdzam ! kupione, zamontowane bez problemów
- dobra cena i dobra jakość - wymieniłem sobie przednie prawie 2 lata temu i
-
Potwierdzam !
kupione, zamontowane bez problemówno to fajnie , cieszę się, że pomogłem
-
Fajnie.Dziękuję.
Jutro wpłacę kasę na konto i zamawiam.
To są przednie,a tylne?też tyle kosztują?To takie same wymiary,czy inne?
-
Fajnie.Dziękuję.
Jutro wpłacę kasę
na konto i zamawiam.
To są przednie,a
tylne?też tyle kosztują?To takie same wymiary,czy inne?Z tyłu są zupełnie inne, ale ten sprzedawca ma tylko przednie
-
Witam ponownie.
Byłem dziś na wymianie butli LPG (uzbierałem na nową ),wymieniono też sparciałe węże wodne na nóweczki,wymieniono trójniki z plastikowych na metalowe,nowe opaski... do tego poprosiłem o sprawdzenie łożysk.Za wszystko za płaciłęm 500zł.
Okazało się,że huczy i świszczy lewy tył.Reszta jest ok.
Wymieniał ktoś ostatnio te łozyska i może jakieś polecić? w miarę nie drogie i sensowne jakościowo.Będę również wdzięczny za wymiary to wyniucham sobie w jakimś sklepie.
Pzdr.
-
Czyli przednich nie kupujesz?
-
Nie,bo są ok.Do wymiany jest tylko lewe tylne.
-
Polskie, firmy FŁT, typu 2RS (uszczelnienie gumowe obustronne), ewentualnie SKF, ale nie zauważyłem aby SKF dłużej wytrzymywał (a parę kompletów już wymieniłem ) Znajdziesz wszystko w wyszukiwarce, temat wałkowany miliard razy.
-
A ja się tak zapytam jak laik
w faqu wyczytałem, że do swifta na tył podchodzą łożyska 6205 RS i 6204 RS, tzn do jednego koła te dwa łożyska, tak? -
tak
-
Dokładnie - 2 jednorzędowe łożyska na tył, na przodzie jest jedno szerokie dwurzędowe
-
Czyli uściślając....
(łożyska na tył-komplet)
6205rs ma wymiary 25x52x15 (mm)
6204rs ma wymiary 20x47x14 (mm)Zgadza się?
Do wymiany trzeba coś jeszcze dokupić?Jakieś uszczelniacze?Pytam,bo nie wiem(pewnie nie tylko ja zresztą).
-
Czyli
uściślając....
(łożyska na
tył-komplet)
6205rs ma wymiary
25x52x15 (mm)
6204rs ma wymiary
20x47x14 (mm)
Zgadza się?Tak
Do wymiany trzeba
coś jeszcze dokupić?Jakieś uszczelniacze?Pytam,bo nie wiem(pewnie nie tylko ja
zresztą).Chyba nie, bo mają uszczelki po obudwy stronach
Ja bym miał pytanie co do samej wymiany. Jedno łozysko za piastą jest, a drugie w bębnie?
-
Poszukałem na zlosnikiu... i wypytałem faceta w : http://www.kulka.com.pl/index.html
Są porządne łożyska polskie firmy NSK (dawna ISKRA) - FŁT już nie produkuje
I te są w cenie 9-10zł za sztukę,czyli koszt całego tyłu to 40zł + robocizna.Z zachodnich polecił mi firmę FAG - za 1 sztukę trzeba dać nie całe 20zł,czyli koszt całego tyłu to ok 70zł + robocizna.
Co do rozmieszczenia łożysk to na razie nie wiem,ale przy wymianie się dowiem.Wymienię od razu cały tył,mimo,ze prawe jest ok.Chyba,ze uważacie inaczej (że nie warto wymieniać sprawnych łożysk z prawej strony)
Trzecia opcja to komplet kanaco na 1 koło z tyłu i tu cena - 50zł.
Co wy myślicie?
-
oba łożyska znajdują się w bębnie hamulcowym. dystans pomiędzy nimi zrealizowany jest za pomocą tulejki.