Średnica drążka kierownicy Swift GTI
-
Witam,
Mam pytanie związane z wymianą gum które chcę zamienić na poliuretany.
Przednie wahacze są mi znane - co muszę znać to:
Tuleja stabilizatora - trzeba podać średnicę drążka.W sumie sprawdziłem i miałem 32mm, ale mój mechanik powiedział mi że tam przychodzą dwie tuleje i nie wie czy są o takiej samej średnicy bo to jest w dwóch miejscach..
Jeśli ktoś wie i zna to proszę o pomoc bo muszę to zamówić a nie mam jak sprawdzić na dziś..
PS. co sądzicie o poliuretanach z Olkusza?? są ok czy polecacie kogoś innego? -
Na każdy stabilizator przypadają dwie tuleje. Na przedni 2 większe, na tylny 2 mniejsze. Skoro znasz średnica stabilizatora przedniego to właśnie takie mają być 2 tuleje na ten stabilizator. Przychodzą one na niego symetrycznie w dwóch takich samych miejscach, po lewej i po prawej stronie podwozia.
-
CO do poliuretanow z olkusza to musisz sprawdzic pasowania, bo czesto ludzie dostaja luzne i potem sobie kombinuj jak to zamontowac albo sie w najlepszym wypadku tlucze i ma luz
-
Z Olkuszem jest jeszcze taki problem, że poliuretany są na powierzchniach pracujących z tulejami/obejmami z wierzchu i w środku gładkie i przez to choćbyś nie wiem jak smarował, to prędzej czy później będą skrzypieć (raczej prędzej). Dodatkowo u mnie nie pasowałą długość tulei przedniego mocowania w tylnym wahaczu - tuleje były za długie i wahacz nie chciał się obracać (co kończy się złamaniem wahacza).
Średnica stabilizatorów w GTi Mk2 to: przód 22mm, tył 15 mm,
Średnica stabilizatorów w GTi Mk3 to: przód 24mm, tył 18 mm.
Na takie średnice potrzebujesz poliuretany do mocowań stabilizatora do nadwozia. Oprócz tego są poliuretany na łączniki stabilizatora (ale tego Olkusz chyba nie robi).Do sportu polecam poliuretany SuperPro (dostępne w sklep4x4.pl).
-
W Olkuszu twierdzą że mają poliuretany do wahaczy na przód.
Dzięki za radę o spasowaniu, ale jak to wyjdzie podczas zakładania to i tak dupa zimna i tak...przed zamówieniem zaznaczę żeby dokładnie je dobralia mi dokładnie chodziło o średnicę drążka kierowniczego, bo to też mam wzmocnić, zmierzyłem że jest 32 mm, ale podobno są dwa miejsca i nie wiadomo czy ta sama średnica drążka..
-
Posta wyżej właśnie zmieniłem, więc przeczytaj go jeszcze raz.
Do czego potrzebujesz średnicę drążka kierowniczego? Do poliuretanów? Po co?
Co chcesz wzmacniać przy drążkach?Co ma średnica drążka kierowniczego do poliuretanów do stabilizatora?
-
Dzięki za podpowiedź, zwłaszcza z średnicami - nie sądziłem że są różne dla Mk2 i MK3 - byłem na stronce ale nie widzę tam tych części do Swifta.
A drążek kierowniczy mi podpowiedział mechanik, nie wiem w sumie po co, wydaje mi się że po to żeby był bardziej precyzyjny bo jak na to spojrzałem to też był luz..
-
Znalazłem tylko to na przód - ale nie ma nic o średnicach no i wpisany jest swift 88-04...
-
Na stronie Olkusza nie ma wszystkich. Natomiast w ofercie mają też tył i do tego różne średnice na stabilizatory. Trzeba dzwonić.
-
dzięki za pomoc, ale chyba mnie to przerosło - tam nikt nie wie jakie są do swifta, dostałem też listę polibuszy po angielsku do Swifta GL/GTI/GLX sedan & Hatchback 2 & 4WD
rocznik 1/89-2004, a sam wspominałeś że MK3 miał już inne średnice... -
Witam, ze sklepu 4x4 dopstałem coś takiego.. i nie wiem które tak naprawdę są odpowiednie?
Swift GL, GTI, GLX Sedan & Hatchback 2 & 4WD 1/89 - 2004
F&R Front & Rear Suspension bush Kit KIT5275K 1 Includes; 1x SPF0678K, 1x SPF0679K, 1x SPF1656K, 1x SPF0903-4K, 1x SPF0618-18K, 1x SPF0673-70K, 1x SPF0955K, 1x SPF1411K, 1x SPF1690-18K
F Control Arm Lower - Front Bush SPF0678K 1 2B,2T
F Control Arm Lower - Rear Bush SPF0679K 1 2B PS & DS standard caster setting
F Control Arm Lower - Rear Bush SPF1432K 1 2B PS increased DS standard caster
F Control Arm Lower - Rear Bush SPF1433K 1 2B PS increased, DS decrease or increase caster
F Engine Steady Bush SPF1656K 1 1B,1T Performance application
F Sway Bar Link Lower Bush SPF0903-4K 1 4B
F Sway Bar Mount To Chassis Bush SPF0618-_ K 1 2B Measure bar diameter 18,22,24,27mm available
R Control Arm - Inner Front Bush SPF0673-70K 1 2B,2T Comfort settings
R Control Arm - Inner Front Bush SPF0673K 1 2B,2T Competition use only
R Control Arm - Inner Rear Bush SPF0955K 1 2B,2T
R Control Arm - Outer Bush SPF1411K 1 4B,2T Bush in stub axle
R Sway Bar Mount To Chassis Bush SPF1690- _K 1 2B Measure bar diameter 17,18,20mm available