Podciśnienie w kolektorze ssącym
-
Pytanie, czy wymieniać cały reduktor (czyli całą podstawę monowtrysku) czy membrane (o ile coś to pomoże?)
Załączam zdjęcia:
edit.
Póki co zrobiłem coś takiego:Kupiłem dwa wężyki metrowe : jeden o średnicy 8mm do paliwa, drugi jeszcze mniejszy, 4mm bodajże. Mniejszy wsadziłem w większy. Wszystko zaciśnięte + dodatkowy zacisk zaznaczony na czerwono, który służy do regulacji przepływu paliwa.
-
Wyczysc podstawe i wymien membrane ze sprenzynka.
Zwezka pomoze tylko przy duzym przeplywie paliwa, na wolnych obrotach i malych obciazeniach dalej bedzie za duze cisnienie.
Co do cisnienia, to w monowtrysku zwykle jest mniejsze niz w wielopunkcie.
Natomiast jakby podejsc do sprawy kompleksowo i zalozyc manometr sprawdzajac czy cisnienie jest zbyt wysokie caly czas, czy moze tylko na niskich obciazeniach bylo by wiadomo czy to regulator (caly czas stale cisnienie na wysokim poziomie), czy moze przyblokowany powrot paliwa z regulatora (cisnienie spada z obrotami bo coraz mniej paliwa powraca do baku podczas jazdy na duzym obciazeniu i obrotach). -
Świetnie, zrobię z tym reduktorem jak piszesz. Czy ta membrane dokupię do Swifta, czy coś uniwersalnego oupować? Co do powrotu z reduktora - przyblokowany może być przez ten wężyk od reduktora, czy przez sam zabrudzony reduktor, czy jeszcze coś innego? Chociaż ten mechanik mówił mi, że na powrocie jest duże ciśnienie.
Co do samej zwężki jeszcze - wiem, że ciśnienie jest takie same, ale zmniejsza się przepływ paliwa. Na początku jak za mocno zakręciłem, nie mogłem go odpalić, paliwo nie docierało w ogóle.Co do pompki, bo też bym ją jeszcze wymienił - znalazłem takie do cinkusia z 1.2 bar, a taką mi trzeba. Ra
Dawałaby radę? -
Na powrocie jak masz duze cosnienie, to moze byc zagiety jakis wezyk np w okolicach baku czy cos takiego. Regulator nie jest w stanie obnizyc cisnienia nizej niz jest na powrocie (tak upraszczajac) wiec taka sytuacja podnosi cisnienie wszedzie.
Co do szukania pompy, to odpusc narazie - jak juz pisalem regulatory sa tak skonstruowane, ze sa w stanie trzymac cisnienie przy duzo mocniejszych pompach niz seryjne wiec to sytuacji nie uleczy po Bozemu.
Co do membrany, to ja bym najpierw upewnil sie, ze na powrocie jest niskie cisnienie (ponizej 1 bar), bo ineczej nie ma sensu grzebac w regulatorze. -
moze koledze strzelił popsuł się zaworek powrotny paliwa przy baku jak dobrze pamietam... takie małe coś wygladające jak filtr
-
Kupiłem dwa wężyki
metrowe : jeden o średnicy 8mm do paliwa, drugi jeszcze mniejszy, 4mm bodajże.
Mniejszy wsadziłem w większy. Wszystko zaciśnięte + dodatkowy zacisk zaznaczony na
czerwono, który służy do regulacji przepływu paliwa.Ten filtr paliwa to Ty zamontowałeś pod maską, czy taką rzeźbę już kupiłeś?
Pompy nie zmieniaj, posprawdzaj ten wężyk cały powrotny jak pisze None7
-
Ten filtr paliwa to
Ty zamontowałeś pod maską, czy taką rzeźbę już kupiłeś?
Pompy nie zmieniaj,
posprawdzaj ten wężyk cały powrotny jak pisze None7A skąd już tak było. Zapewne poprzedni właściciel wrzucił tutaj, żeby łatwiej filtr wymieniać
Co do tego powrotu - chyba nawet wiem, jak ten filtr wygląda, gdzieś na jakiś zdjęciach widziałem, będę patrzył jutro na to -
Nie posprawdzałem nic z braku czasu, ale jeśli chodzi o spalanie to na 5 litrach przejechałem 70km krótkie odcinki i takie tam
jestem mega zadowolony -
czyli spalanie 6l na 100km i takie powinno być
ciekawe czy przeszło mu już na dłuższy czas
-
czyli spalanie 6l
na 100km i takie powinno być
ciekawe czy
przeszło mu już na dłuższy czasno jak wyliczyłem, to spaliłby 7,14l na 100 ale spali tyle ile będzie chciał
myślę, że na dłużej, bo dopływ paliwa ma ograniczony moim patentem -
tyle ze wg mnie regulator ciśnienia daje tyle paliwa na wtryskiwacz ile to konieczne. z tego co zroiłeś wychodzi ze mu je poprostu ograniczyłeś mocno.. sądzę zatem że przez to na wysokich obrotach mieszanka paliwa może być uboga.
-
Napewno ten dopływ paliwa jest ograniczony - jak bardzo, nie wiem (jak za mocno zakręce, to nie odpali).
Wolę mieć ubogą mieszkankę na wysokich obrotach, niż bogatą cały czas -
Napewno ten dopływ
paliwa jest ograniczony - jak bardzo, nie wiem (jak za mocno zakręce, to nie
odpali).
Wolę mieć ubogą
mieszkankę na wysokich obrotach, niż bogatą cały czasZrób porządek z tym regulatorem na tip-top, bo na oko regulować dawkę paliwa to można...
Jak będziesz za długo na zubożonej mieszance jeździł to padnie uszczelka pod głowicą
-
Zrób porządek z tym
regulatorem na tip-top, bo na oko regulować dawkę paliwa to można...
Jak będziesz za
długo na zubożonej mieszance jeździł to padnie uszczelka pod głowicąAlbo tloki.
Ogolnie sie nie oplaca. -
Dzisiaj wyczyściłem podstawę regulatora - skrobałem śrubokrętem dodająć odrzewiacza na szmatce i ściagałem ten syf odkurzaczem, żeby te paprochy nie wleciały we wtrysk
wybrałem się nawet po membrankę - ku mojemu zdziwieniu idealnie dobrałem rozmiar ale nie dopasowałem tego pierścienia, który jest pod spodem i na zewnątrz, poprostu jest za duży (identyko: http://allegro.pl/nowa-membrana-gaznika-vw-golf-ii-skoda-audi-seat-i2221370571.html) Wziąłem z tym bolcem, bo myślałem, że go roznituje.
Byłem w trzech sklepach i dostałem tą membrane do skody favoritki, nic innego nie było, a do swifta napewnoOd jakiego samochodu mogę coś takiego dopasować?
-
Membrana moze byc z czegos innego, byle by sie rozmiary pokrywaly. Najwazniejsza jest sprezynka, ktora to musi byc ze swifta bo od niej zalezy cisnienie.
-
Wymieniłem membranę, sprężynkę też, bez zmian jednak.
Dlatego jeszcze tą pompę postanowiłem wymienić. Kupiłem zamiennik pasujący np. do Polonoza z 1-pkt wtryskiem (podaje ciśnienie 1,3 bar). Umieściłem go w starej obudowie i nawet to spasowało:
Pytanie: Czy ten filtr jak na zdjęciu może taki być? Bo oryginalne swiftowe są takie podłużne.
(w poniedziałek biorę się za wymianę i mam nadzieje, że zda test ta pompka.)
edit. przy okazji zapytam osłony przegubu marki QUINTON HAZELL są warte kupna?
-
szukaj osłony spidan - dobra jest.
wciaz uwazam ze szukasz przyczyny nie potrzebnie w pompie paliwa.
-
wciaz uwazam ze
szukasz przyczyny nie potrzebnie w pompie paliwa.No też tak myślę właśnie, ale mój mechanik od japończyków jest przekonany w 100%, że to jej wina.
-
srawdzaleś ten zaworek zwrotny ?
sprawdzaleś ciśnienie po odłączeniu przewodu powrotnego przy wtrysku i zbieranie paliwa do oddzielnego pojemnika ? (wykluczone zostało by zblokowanie układu powrotnego).