Mam problem. Do wymiany pompa lub filtr paliwa, wtrysk, sonda czy TPS?
-
Witam
Jak w temacie, coś mi nawaliło.
Problem mam taki, że jak chce przyspieszyć to silnik albo przymula, albo delikatnie poszarpuje, albo zaczyna się dławić jakby chciał zgasnąć. Jak dam gas mocniej i puszcze do mniej wiecej momentu odkąd trzymałem gaz przed przyspieszeniem to suzuki zaczyna normalnie przyspieszać jakby ożyła. To tak jakby za dużo powietrza łykał albo paliwa za mało dostaje. Stało się to prawdopodobnie po tym jak zatankowałem do "pełna", może cały syf naleciał do filtra albo pompy i ją zatarł, choć jak przekręce kluczyk w stacyjce to słysze typowe buczenie pompy...
Zanim zaczne pół auta wymieniać to zapytam Was, może mieliście identyczny problem? Co pierw wymienić? Zaczne napewnmo od filtra paliwa, choć zapchany filtr może aż tak nieporzepuszczać paliwa?- do wymiany napewno pompa paliwa, filtr paliwa, wtrysk, sonda lambda, TPS, kable śiwec... Bo tylko to zostało.
Zaczne od sprawdzenia sondy lambda i ustawień TPS, ale jak sprawdzić TPS czy dobrze działa - sprawdzić wychodzące napięcie czy sinusoidealnie wzrasta wraz z otwarciem przepustnicy?
- do wymiany napewno pompa paliwa, filtr paliwa, wtrysk, sonda lambda, TPS, kable śiwec... Bo tylko to zostało.
-
Cytat:
Zaczne od sprawdzenia sondy lambda i ustawień TPS, ale jak sprawdzić TPS czy dobrze działa - sprawdzić wychodzące napięcie czy sinusoidealnie wzrasta wraz z otwarciem przepustnicy?
Wszystko masz opisane w Service Manualu do GTi który bardzo polecam ci abyś ściągnął (potrzebna znajomość angielskiego).
Jeśli natomiast chcesz sprawdzić czy to wina TPSu czy nie to go po prostu odepnij - zapali Ci sie chceck engine ale silnik będize normlanie pracował w trybie awaryjnym - tylk otroszkę więcej będzie palił...
Poza tym ja mam nieco podobny problem opisany kilka wątków niżej - polecam Ci przeczytać cały jak eliminowałem kolejne elementy...
http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1035052#Post1035052 -
Ja bym najpierw sprawdził kopułkę, potem kable i świece, czasem nowe świece też potrafią bigosu narobić jak jedna jest walnięta - ale obstawiam kopułkę