Jak Odpowiednio zamontować termostat w Swift typu SF413
-
Witam
Mam problem, ponieważ w przypływie nerwów przy demontażu termostatu nie zwróciłem uwagi w którym miejscu znajdował się odpowietrznik no i po dłuższej jeździe autem silnik się przerzewa. Wiem, że odpowietrznik montuje się jak najwyżej ale w tym przypadku termostat montuje się w pionie a nie w poziomie, link do układu:
http://suzukat.prokee.hu/swift2/51.htm
Proszę o pomoc, z góry dziękuje.
Ps. nerwy dlatego, bo urwała się jedna ze śrub przy odkręcniu, ale naszczeście gwint wystawał i po przyspawaniu nakrętki udało się odkecić -
A wiec jak zwykle to bywa w dziwnych i trudnych problemach na forum, rozwiązanie znalazłem sam
Przyda się napewno dla wielu ta zasada:- gdy termostat montowany jest poziomo to odpowietrznik (mały dzyndzel w termostacie) musi znajdować się w kierunku frontalnym silnika, czyli poprostu skierowany do przodu auta.
Zamontowałem odwrotnie i tu odpowiedź dlaczego suzi zaczęła się przegrzewać.
Dziękuje wszystkim chętnym do pomocy.
PS. Subaru Justy - kopia suzuki swift IV, z tym, że mają wsadzone mocniejsze silniki pojemności 1.3 litra, a idzie to za liczbą zaworów 16v chyba będzie trzeba zrobić swapa
Pozdrawiam
- gdy termostat montowany jest poziomo to odpowietrznik (mały dzyndzel w termostacie) musi znajdować się w kierunku frontalnym silnika, czyli poprostu skierowany do przodu auta.