[GTi] Dziwna usterka w układzie zapłonowym lub paliwowym?
-
Wywaliłem dzisiaj elektrozawór ISC i... silnik zaczął równo pracować, nagrzewa się bez problemów z falującą prędkością obrotową. Kwestia wyregulowania jałowych na przepustnicy i blosa na gwizdku. Nie wiem czy to przypadłość związana z montażem większej przepustnicy, w każdym razie pomogło. Na dniach to potestuje, żeby mieć pewność, że nic nie ominąłem w rozmyślaniach.
Ten biały nalot to norma, tam przecież łuk elektryczny przeskakuje więc się utlenia wszystko w przyspieszonym tempie.
-
- Aparat zapłonowy sprawdzony i wszystko w 100% dobrze jest
- Cewka zapłonowa zmieniona
- Świece zmienione
- Nowa sonda lambda jest
- Kable zapłonowe wydają się dobre
- Kopułka i palec były wymieniane niewiele wcześniej
Gdzie tu kurcze tego problemu szukać?? Pozostaje już chyba tylko moduł zapłonowy podmienić z kimś na chwile i sprawdzić czy to nie w nim problem (może to by wyjaśniało zanik iskry? tylko w konkretnych obrotach?). Ewentualnie już chyba tylko dorobić specjalną kostkę która można wpiąć zamiast Ecumastera żeby sprawdzić czy to czasem on nie ma jakiejś usterki... ehhh... od miesiąca już z tym walczę
Jutro jeszcze wymieniam czujnik temperatury dający sygnał do komputera bo stanowczo za wcześnie mi się wyłącza ssanie i silnik gaśnie po okł kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach - przeważnie po pierwszym wciśnięciu pedału gazu gdy obroty opadają...
-
Gdzie tu kurcze
tego problemu szukać??Wg mnie masz coś nie tak z mapą paliwa albo zapłonu. Musiałby ktoś niezależny na to rzucić okiem bo wiadomo że ten co Ci stroił powie że jest ok Może Colin coś podpowie bo tu zagląda ostatnio a chyba nikt lepiej ecumastera nie zna
-
Wg mnie masz coś
nie tak z mapą paliwa albo zapłonu. Musiałby ktoś niezależny na to rzucić okiem bo
wiadomo że ten co Ci stroił powie że jest ok Może Colin coś podpowie bo tu
zagląda ostatnio a chyba nikt lepiej ecumastera nie znaNo bardzo mnie cieszy to, że Colin wrócił bo to od niego zbierałem kilka lat temu pierwsze info na ten temat.
Chester nie tyle mówi że jest ok co jeździliśmy przez godzinę i modyfikowaliśmy mapę paliwa w okolicach tamtych obrotów i minimalnie lepiej lub gorzej było - od bardzo ubogiej do bardzo bogatej i stwierdziliśmy, że to coś w układzie zapłonowym.Przypominam, że przed wymianą uszczelki problem ten nie występował... ale to chyba raczej przypadek i zbieg w jednym czasie...
-
Przypominam, że
przed wymianą uszczelki problem ten nie występował... ale to chyba raczej przypadek
i zbieg w jednym czasie...Mechanika jednak nie zmieniłeś, więc nie jesteś pewien co porobił grzebiąc w głowicy
-
Raz na czas i tak zagladal, a teraz moze kupie zgnilka i wroce duchem do mlodzienczych czasow i ekipy
Pytanie czy masz przeplywke, czy konwersje na MAP?
Ogolnie jak przerywa i afr sonda pokazuje ok, to duza szansa ze jest zalany mocno.
Modul jak sie da podmienic, to zawsze warto - przynajmniej jedna rzecz mniej w rownaniu. Pamietaj aby przepsikac kontaktem wszelkie polaczenia elaktryczne i dobrze go przykrecic do karoserii.
Co do ecumastera, to potrzebujesz 2 druciki aby na krotko spiac wtyczke po jego wyjeciu - nie ma duzo roboty:)No bardzo mnie
cieszy to, że Colin wrócił bo to od niego zbierałem kilka lat temu pierwsze info na
ten temat.
Chester nie tyle
mówi że jest ok co jeździliśmy przez godzinę i modyfikowaliśmy mapę paliwa w
okolicach tamtych obrotów i minimalnie lepiej lub gorzej było - od bardzo ubogiej do
bardzo bogatej i stwierdziliśmy, że to coś w układzie zapłonowym.
Przypominam, że
przed wymianą uszczelki problem ten nie występował... ale to chyba raczej przypadek
i zbieg w jednym czasie... -
Cytat:
Raz na czas i tak zagladal, a teraz moze kupie zgnilka i wroce duchem do mlodzienczych czasow i ekipy
Słuszna decyzja - "trabancia miłość" działa
Cytat:
Pytanie czy masz przeplywke, czy konwersje na MAP?
Trzymam się przepływki seryjnej i kombinuję na jaką inną przepływkę ja wymienić (to co w oddzielnym wątku pisałem). MAP to ostateczność.
Cytat:
Ogolnie jak przerywa i afr sonda pokazuje ok, to duza szansa ze jest zalany mocno.
Ano zalewa się sądząc po świecach... tylko dlaczego jeśli AFR dobry pokazuje?
Swoją drogą inna ciekawostka - po samej zmianie przepustnicy na 60mm z Nissana spalanie skoczyło w góre o okł 2 litry - aktualnie przy jeździe miejskiej jest to okł 11 litrów na setkęCytat:
Modul jak sie da podmienic, to zawsze warto - przynajmniej jedna rzecz mniej w rownaniu. Pamietaj aby przepsikac kontaktem wszelkie polaczenia elaktryczne i dobrze go przykrecic do karoserii.
Jak ktoś mi pożyczy to chętnie sprawdzę bo kupić moduł zapłonowy raczej ciężko
Musze sprawdzić jego numer i czy może w innych samochodach identyczny nie występował...
Elektrosol tylko czeka do popsikania kostek :]Cytat:
Co do ecumastera, to potrzebujesz 2 druciki aby na krotko spiac wtyczke po jego wyjeciu - nie ma duzo roboty:)
Tylko jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach - trzeba wiedzieć gdzie wetknąć te 2 druciki
Najwygodniej zrobić na stałe kostkę i w razie potrzeby wpinać to testów -
A ktorego masz ecumastera?
Co do afr, to sprawa jest prosta i stroiciel powinien wiedziec, ze jak sonda pokazuje ubogo albo dobre paliwo i silnik przerywa to mozliwe ze jest zalany.
Sonda szerokopasmowa mierzy ilosc tlenu w spalinach i jak przelejesz wypadnie zaplon albo tylko wypadnie zaplon to do wydechu wpadnie troche powietrza nie bioracego udzialu w spalaniu falszujac odczyt sondy (pokaze ze jest ubozej niz naprawde).Aczkolwiek jak nie jest w mapie bardzo dziwnie nawpisywane, to przy seryjnej przeplywce ciezko to zepsuc...
-
Cytat:
A ktorego masz ecumastera?
DET3
Cytat:
Co do afr, to sprawa jest prosta i stroiciel powinien wiedziec, ze jak sonda pokazuje ubogo albo dobre paliwo i silnik przerywa to mozliwe ze jest zalany.
Sonda szerokopasmowa mierzy ilosc tlenu w spalinach i jak przelejesz wypadnie zaplon albo tylko wypadnie zaplon to do wydechu wpadnie troche powietrza nie bioracego udzialu w
spalaniu falszujac odczyt sondy (pokaze ze jest ubozej niz naprawde).
Aczkolwiek jak nie jest w mapie bardzo dziwnie nawpisywane, to przy seryjnej przeplywce ciezko to zepsuc...No i przed spektakularnym puszczeniem uszczelki wszystko pięknie działało - w wielu miejscach poodejmował paliwa w stosunku do tego co komputer seryjny podawał (a właściwie to nie seryjny bo z jakimś chipem robionym pod seryjne wałki z odcinką na 8200obr/min na którym jeździł w rajdach jakiś znajome Erde)
-
Det podpiety pod czujnik w aparacie, czy pod modul zaplonowy?
-
Cytat:
Det podpiety pod czujnik w aparacie, czy pod modul zaplonowy?
Dobre pytanie...
-
Zasadniczo jak chcesz modyfikowac zaplon to musi byc pod modul.
Jakie masz ustawienia Ignition - ignition mode i num signals per 720? -
Klin na wale sprawdziles?
-
Cytat:
Zasadniczo jak chcesz modyfikowac zaplon to musi byc pod modul.
Jakie masz ustawienia Ignition - ignition mode i num signals per 720?Osoba która mi montowała tak napisała:
"Hej, 95% aparat. Pewny nei jestem bo nie pamiętam . Jak wrócę z uczelni to poszperam i powiem na 100%."Z tymi ustawieniami to nie mam zielonego pojęcia - musiałbym poczytać manuala żeby wiedzieć gdzie tego szukać a potem się lapkiem wpiąć i sprawdzić a chwilowo nie mam samochodu bo w warsztacie jest (ale dziś odbieram)
-
Cytat:
Klin na wale sprawdziles?
Nie bo do tego rozrząd trzeba rozebrać i dziś już mi tego nie sprawdzi mechanik - za 2 tygodnie najwcześniej będę miał możliwość sprawdzić bo teraz jadę w delegację na kilka dni a Swifta wstawiam do blacharza na usuwanie rdzy...
-
Musisz odpalic soft do DET3, zaladowac konfig z pliku lub podlaczyc sie do DET3 i w setup-> ignition configuration znajdziesz to o co prosilem.
Cytat:
Zasadniczo jak
chcesz modyfikowac zaplon to musi byc pod modul.
Jakie masz
ustawienia Ignition - ignition mode i num signals per 720?Osoba która mi
montowała tak napisała:
"Hej, 95% aparat.
Pewny nei jestem bo nie pamiętam . Jak wrócę z uczelni to poszperam i powiem na
100%."
Z tymi ustawieniami
to nie mam zielonego pojęcia - musiałbym poczytać manuala żeby wiedzieć gdzie tego
szukać a potem się lapkiem wpiąć i sprawdzić a chwilowo nie mam samochodu bo w
warsztacie jest (ale dziś odbieram) -
Cytat:
Musisz odpalic soft do DET3, zaladowac konfig z pliku lub podlaczyc sie do DET3 i w setup-> ignition configuration znajdziesz to o co prosilem.
Dziś podłączę się do DET3 jak odbiorę samochód i Ci odpiszę.
UPDATE:
Na pewno winny nie jest moduł zapłonowy - sprawdziłem na nowym oryginale i to nie on.
Na 100% natomiast walnięty jest czujnik temperatury dający sygnał do komputera - właściwie to on jeszcze przed zdjęciem głowicy padł bo po odpaleniu gdy z wydechu leciały ogromne ilości białego dymu (zapewne pary wodnej) to nagle obroty jałowe zaczęły wynosić 2500obr/min czyli tyle ile mają na ssaniu... a my się zastanawialiśmy dlaczego...UPDATE 2:
Po kilkukilometrowym przejeździe z nowym modułem zapłonowym jest lepiej - łatwiej zapala na zimno a te 5500obr na 2 biegu przeskakuje - lekkim zająknięciem ale przeskakuje -
Cytat:
Jakie masz ustawienia Ignition - ignition mode i num signals per 720?
-
Jakie masz
ustawienia Ignition - ignition mode i num signals per 720?Jak na moje oko to masz to Maciek dobrze podpięte ;-)
Gdybyś miał sygnał zapłonu wzięty z czujnika walka to num. sig. Per 720 miałbyś ustawiony na 12.
Jak masz 4 to raczej sygnał wzięty z ecu :-) -
Jak na moje oko to
masz to Maciek dobrze podpięte ;-)
Gdybyś miał sygnał
zapłonu wzięty z czujnika walka to num. sig. Per 720 miałbyś ustawiony na 12.
Jak masz 4 to
raczej sygnał wzięty z ecu :-)No raczej tak - powinno dzialac na tym ustawieniu jak jest z modulu.
Jak z czujnika w aparacie, to marne szanse na to ze by z czyms takim odpalilo wogole.
Natomiast pytanie czy np przy podlaczeniu do sygnalu z ecu zostal wlutowany pullup 2,2kOhm? Bo jego brak moze takie jaja robic.
Jeszcze mzoesz sprobowac zmienic mode na retard single signal - hall/optical sensor.
Jak nie pomoze, to trzeba wypiac DETa i sprawdzic jak jest bez.