[1.0 '95] Bardzo niskie obroty
-
Cztery kabelki, tak jak w pdfie do którego dałem linka wyżej.
-
wiec TPS'a ustaw jeszcze raz. i zabierz sie za następne sprawdzanie. moze map sensor ? zaworek PCV ?
-
Ustawianie nic nie dało, a silnik absolutnie nie reaguje na ruszanie tps'em (jedynie w skrajnej pozycji ma 1100rpm). Map sensora nie umiem sprawdzić, jak odłączy się od niego wężyk to syknie i silnik gaśnie.
Auto jutro jedzie do mechanika, ciekawe co powie. -
a widzisz, a u mnie jak wezyk mapsensora sciagam, to dalej silnik sobie chodzi.
-
-
Czy czujnik nr 5 pokazany na rys to nie jest przypadkiem czujnik temp silnika? zresztą bardzo ciężko dostępny do swiftów, trzeba przerabiać z alfy wtyczkę końcową. Pytam bo miałem taki sam problem ze swiftem, tzn. przy odpalaniu obroty dramatycznie niskie, bez ssania, potem podczas jazdy wzrastały ale dosyc intensywnie mi falowały. Dodam, ze zwiekszone bylo spalanie. Suzi stoi u mechanika, jak mi powiedział właśnie czujnik temp silnika jest walnięty, gdzie na zimnym silniku obroty sa bardzo niskie a jak się rozgrzeje za duzo paliwa sie przetaczanego a co za tym idzie właśnie rośnie spalanie.
-
mylisz sie wszystkie czujniki temp sa dostepne do swifta bez wiekszego problemu. prawda jest taka ze nie chce sie ruszyć tyłka w sklepie i poszukac.
-
Wiesz co, niekoniecznie to może być nieprawda, zależy o jakim czujniku mówimy, o dwupinowym czy trzypinowym, z tym drugim może być problem.
-
Wiesz co,
niekoniecznie to może być nieprawda, zależy o jakim czujniku mówimy, o dwupinowym
czy trzypinowym, z tym drugim może być problem.Trzypinowy bo takiego potrzebuje, podobno jest problem z zakupem i sam tego doświadczyłem. Z tego co mi mówiono jak szukałem to mozna zrobić właśnie przeróbkę z takiego czujnika a alfy.