Dopuszczalny zakres rozmiaru opon
-
Takie kapetki do bolida to raczej szybsza śmierć dla plastelinowych przegubów Wydaje mi sie że jak koleżanka nie będzie szaleć w zakrętach to te oponki będą sie nadawać, wizualnie nie zaciekawie będzie trakcyjnie też (ucierpi przyczepność, hamowanie i przedewszystkim komfort podróżowania), ale powinno działać
-
Hej,
Właśnie o tym
myślę, też wydaje mi się, że jednak te zalecane są najbezpieczniejsze.
Ale sprawa wzięła
się stąd, że mój mechanik ma nowe opony do sprzedania za nieduże
pieniądze, tylko że
ich rozmiar to R13 145/80, więc zastanawiam się, czy to
rozmiarJeździłem na takich i na śniegu rewelacja. Gorzej na suchym / mokrym asfalcie ale bez szaleństw można jeździć
-
Jeżeli mają 80 wysokości, to powinny mieć lepszy komfort jazdy, ponieważ opona bedzie lepiej tłumic nierówności nawierzchni. Czym niższa, tym mocniej da sie odczuć dziury w drodze. Ja mam 45 i na dziurach telefon mi podskakuje na desce ;p Na 80 pewnie w ogóle dziur nie będzie czuć. Jednak na takich wąskich oponach(145), droga hamowania strasznie się wydłuży. Wiec teraz wchodzi w grę bezpieczeństwo. Lepiej dołożyć troche pieniedzy i kupić chociaż te 165 szerokości. Mnie moje opony(195.45) kilka razy już uratowały. Raz zatrzymałem się pół metra przed drzwiami kierowcy samochodu, który mi chciał przeciąć droge na skrzyżowaniu. Na oponach 145 na pewno bym zmiażrzył kierowce tego samochodu, a tak to skończyło sie tylko na pisku opon.
Pamiętaj że opony to bardzo ważna rzecz. Nawet z najlepszymi hamulcami, a na kiepskich oponach, samochód będzie miał problem z zatrzymaniem. Ja bym radził nie kupować tych opon. Lepiej dołóż sobie troche kasy i kup troche szersze. Na pewno bedzie bezpieczniej. -
Tak jest jak mówisz, ale akurat w wypadku 145/80 komfort podróżowania napewno nie wzrośnie porównując chociażby do seryjnego 155/70
-
Mnie moje opony(195.45) kilka razy już
uratowały. Raz zatrzymałem się pół metra przed drzwiami kierowcy samochodu, który mi
chciał przeciąć droge na skrzyżowaniu. Na oponach 145 na pewno bym zmiażrzył
kierowce tego samochodu, a tak to skończyło sie tylko na pisku opon.Zakładam, że chodzi o zimówki. Spróbuj zrobić to samo np. na kopnym śniegu i zobacz na których się szybciej zatrzymasz Nie ma reguły, wszystko zależy od warunków
-
Tak jest jak
mówisz, ale akurat w wypadku 145/80 komfort podróżowania napewno nie wzrośnie
porównując chociażby do seryjnego 155/70Kurcze, mówicie jakby to była jakaś limuzyna z tym komfortem
Ja w swoim mam 155/70/13 i "komfort" jest gorszy niż w moim drugim aucie gdzie mam "naleśniki" 205/45/17 Także proszę nie przesadzajcie z tym komfortem -
Zakładam, że chodzi
o zimówki. Spróbuj zrobić to samo np. na kopnym śniegu i zobacz na których się
szybciej zatrzymasz Nie ma reguły, wszystko zależy od warunkówzimowka 155 w coltcie trzyma jak szatan na sniegu, bomba za to na mokrym...
-
Zimówka zimówce nierówna
-
Dzięki wszystkim.
Nie kupię tych wąskich:)
Pozdrowienia!