Jak najszybciej i bezpiecznie ściągnąć deskę rozdzielczą?
-
Nie wiem, czy do
sedana będzie pasowała...
Przednie kubełki
bym wolał, ale wysyłka z Poznania będzie droga - aż tak mi na tym nie zależyBo to jest warte jedynie piwko więc nie mów że szkoda i że mogłem sprzedać
-
Witam, mam troszkę problemów z zdemontowaniem deski rozdzielczej, chodzi o to że chciałbym się dostać do komputerka,od dołu nie dałem rady się dostać, autko to suzuki swift gti, zdemontowałem już osłony stacyjki, odkręciłem śrubki przy kapliczce,wykręciłem 3 śruby na podszybiu, no i tutaj nie wiem co dalej, czy da się zdjąć samą górę deski o ile jest to część oddzielna ?
-
Witam, mam troszkę
problemów z zdemontowaniem deski rozdzielczej, chodzi o to że chciałbym się dostać
do komputerka,od dołu nie dałem rady się dostać, autko to suzuki swift gti,
zdemontowałem już osłony stacyjki, odkręciłem śrubki przy kapliczce,wykręciłem 3
śruby na podszybiu, no i tutaj nie wiem co dalej, czy da się zdjąć samą górę deski o
ile jest to część oddzielna ?Z tego co pamiętam to nie trzeba ściągać całej tapicerki żeby dostać się do kompa, ale nie wiem jak jest w gti bo ja mam mkv
-
Kurcze, bo taki ładny komputerek sobie polutowałem, przełączniczek mam że albo tryb sport, czyli odcinka 8700 itd, albo normalny tryb czyli odcinka 7500 itd.
Dziś dalej będę kminił gdzie te śrubki mogą być. -
Kurcze, bo taki
ładny komputerek sobie polutowałem, przełączniczek mam że albo tryb sport, czyli
odcinka 8700 itd, albo normalny tryb czyli odcinka 7500 itd.
Dziś dalej będę
kminił gdzie te śrubki mogą być.Może zapytaj Erdego bo on w swojej rajdówie deskę ostatnio zdejmował coś mi się kojarzy więc powinien wiedzieć
-
A po kiego grzyba deskę demontować by kompa wytargać?? Jak wystarczy odkręcić osłonkę głośnika i głośnik (jeśli jest). Śrubokrętem odkręcasz jedną śrubkę (drugą luzujesz) od skrzynki bezpieczników. Korbką i płaską 10 odkręcasz 3 śruby, śrubokrętem sobie pomagasz przy wypinaniu 3ech wtyczek i komputer masz w rękach. Żadna filozofija.
PS: możesz zdradzić jak zwiększałeś kaganiec?
-
Dzięki,czyli jednak da się dojść od dołu do niego,dziś czasu nie miałem aby zdemontować wszystko, kolega zrobił mi czip na epromie 27c256, ja je polutowałem tak, że jeden eprom siedzi na drugim, przełącznik jest dany na nogę 21 czyli chip enable, jeżeli noga 21 jest zwarta do masy to pierwszy eprom działa, a drugi jest podłączony do np: zasilania przez rezystor, chodzi o to aby nie wisiał w powietrzu bo a nóż widelec zadziała , jeżeli przełączę to sytuacja odwrotna, 2 czip działa a 1 nie.
Ktoś powie że aaaaa po co tak, to proste, do upalania chciałbym mieć tryb sport, do jazdy do pracy tryb normalny.
Benzyna tylko 98 na trybie sport ponieważ może wystąpić spalanie stukowe.
Mam więcej tych epromów, ale wolę na razie przetestować na swoim gti, chciałbym sam sobie zrobić mapę wtrysku ale problem w tym że na razie nie wiem jak ogarnąć AFR itdKomputery które mam obecnie wsadzony i ten co leży na półce mają oznaczenie I2.
Jak już wszystko zadziała to wtedy dopiero zapodam zdjęcia jakiekolwiek.
-
Ktoś powie że aaaaa
po co tak, to proste, do upalania chciałbym mieć tryb sport, do jazdy do pracy tryb
normalny.
Benzyna tylko 98 na
trybie sport ponieważ może wystąpić spalanie stukowe.
Mam więcej tych
epromów, ale wolę na razie przetestować na swoim gti, chciałbym sam sobie zrobić
mapę wtrysku ale problem w tym że na razie nie wiem jak ogarnąć AFR itdBędziesz sprawdzał na hamowni czy faktycznie coś daje taki chip i czy AFR Ci się nie rozjedzie?
Bo mi się wydaje, że jedyne do czego się może przydać to przesunięcie odcinki a właściwą mapę trzeba zrobić indywidualnie pod dany silnik np. w jakiejś śwince... -
Wręcz bezapelacyjnie muszę podjechać na jakąś hamownię,jak znajdę jakąś sensowną cenowo wraz z miarodajnymi wynikami to będę baardzo zadowolony, boję się że zrobię kuku dżitiajowi, a wątpię żeby ktoś potem chciałby mi pomóc przy remoncie, no chyba że mechanior jak mu kaski do kieszeni wrzucę.
Dziś dalsze wyjmowanie komputra, trzymać kciuki.Dodam jeszcze, że wpadłem na inny pomysł, aby skopiować program ze zmienioną odcinką w to miejsce, gdzie jest pusto w oryginalnym epromie, i też przełączniczkiem zmieniać adresy początkowe.
Panowie, Sukces! po godzinnej walce z wyjęciem kompa między deską rozdzielczą a czymś w rodzaju podpory, wsadziłem mój przerobiony komp z przełącznikiem, zdążyłem jedynie co prawda nagrać piłowanie :(:(:( malucha do 8700, ale przełącznik działa i mam 8700 jak i 7500
Zrobiłem to tak, że nadpisałem nad oryginalnym programem, między adresami 0000 a 4000, dodatkowy program, a steruję nim tak że podaję na nogę 27(A14) masę, jeżeli przełącznik jest w pozycji pierwszej, a w pozycji drugiej masa jest po prostu odłączona, zasilanie tejże nogi jest poprowadzone przez rezystor i tyle, to działa -
Dobra kontynując
mój elaborat...
Po wyciągnieciu
licznika wg FAQ umieszczonego na forum wyciągamy wszystkie przełączniki pod
licznikiem (obok kierownicy) i je odłączamy...
NastępnieSzukam i nie mogę znaleźć - można prosić o link ? (spaliły mi się lampeczki od podświetlenia prędkościomierza i w nocy nie widzę prędkości, przebiegu ani stanu paliwa i muszę naprawić podświetlenie lewej strony tablicy rozdzielczej)