Jak sprawdzić czy przełożenie główne jest z GTi? (MK II)
-
Witam mam Swifta GTi 91r. wymieniono w nim skrzynie, bo mechanizm różnicowy był uszkodzony i jest teraz wsadzona od zwykłego 1,3 natomiast nie wiem co było do tej pory wsadzone czy była to skrzynia od GTi czy nie. Jeśli była od GTi to ja mam ją w częściach i warto było by zamienić przełożenie główne miałbym chociaż wtedy 1 i 2 takie jak w GTi a bardzo mi na tym zależy, ale nie chcę znów wieść samochodu do mechanika, który rozbierze skrzynie i okaże się, że przełożenie główne jest to samo, bo ta skrzynia, która była wcześniej nie była od GTi. Dlatego może ktoś wie jak poznać czy przełożenie, które posiadam z starej skrzyni jest od GTi może zna ktoś ilość zębów albo jakiś inny sposób w jaki można odróżnić jakie posiadam przełożenie z starej skrzyni?
-
Dlatego może ktoś wie jak poznać czy
przełożenie, które posiadam z starej skrzyni jest od GTi może zna ktoś ilość zębów
albo jakiś inny sposób w jaki można odróżnić jakie posiadam przełożenie z starej
skrzyni?Policz ilość zębów na zębatce głównej i wałku, podziel przez siebie i wyjdzie Ci wartość przełożenia głównego. W skrzyni Gti powinno wyjść ok. 4.11, ilości zębów nie pamiętam.
-
Dzięki za pomoc. Teraz wszystko jasne niestety ilość zębów to 74 i 21 a więc przełożenie to 3.523 czyli moja uszkodzona skrzynia pochodzi także nie z GTi tylko od zwykłego 1,3 szkoda, bo liczyłem, że odzyskam z niech chociaż to przełożenie główne i wymieniając go poprawię trochę przyśpieszenie mojego Swifta.
A może ktoś ma do sprzedania przełożenie główne od GTi kupiłbym chętnie o ile cena będzie rozsądna
PS. całkiem przypadkiem udało mi się trafić w archiwum allegro na aukcje gdzie było sprzedawane przełożenie główne od GTi i były tam podane ilości zębów więc gdyby komuś było potrzebne to GTi ma zębów 78 i 19 co daje właśnie przełożenie 4,105
-
jest na allegro przełożenie główne od gti do sprzedania....
wystarczy wpisac w wyszukiwarke swift gti .... -
-
A jeszcze jedno pytanie przełożenie główne (4,437) z Swifta 1,3 4WD będzie pasować do zwykłej skrzyni 1,3? Bo zastanawiam się czy warto kupować to od GTi czy może iść dalej i zrobić z mojej obecnej skrzyni już tak dość znacząco krótką skrzynię? Wiem, że trudno będzie samo takie przełożenie dostać ale może mi się poszczęści.
-
A jeszcze jedno
pytanie przełożenie główne (4,437) z Swifta 1,3 4WD będzie pasować do zwykłej
skrzyni 1,3? Bo zastanawiam się czy warto kupować to od GTi czy może iść dalej i
zrobić z mojej obecnej skrzyni już tak dość znacząco krótką skrzynię? Wiem, że
trudno będzie samo takie przełożenie dostać ale może mi się poszczęści.skrzynia z 4Wd jest mocniejsza niz z GTi
-
skrzynia z 4Wd jest
mocniejsza niz z GTiOk ale mi chodzi o to czy technicznie da się bez przeróbek wsadzić przełożenie główne od 4WD do zwykłej skrzyni z 1,3 czy zębatka i wałek będą pasować czy nie. Takie przełożenie skróciło by mi biegi znacznie dzięki czemu uzyskam lepsze przyśpieszenie na którym mi bardzo zależy bo Swifta użytkuję w rajdach i na tej skrzyni którą obecnie mam po prostu nie da się jeździć. W ostateczności kupię przełożenie od GTi ale skoro już coś robić to czemu nie spróbować skrócić skrzyni bardziej
-
jak by co to mam skrzynie od GTi z uszkodzonym synchro 2-biegu, tanio oddam;)
-
Jak by ktoś szukał to mam oryginalne przełożenie GTI - tanio sprzedam. pisać na PW