[Mk4] Elektryka - światła i szyby
-
Pytanie po co Ci napięcie na szybach po wyciągnięciu kluczyka.
Pamiętaj że w ten sposób łatwiej ukraść samochód. Zostawisz uchyloną szybę wtedy wystarczy sztywny drut i bez problemu ktoś może otworzyć szybę i dostać się do środka.
Możesz sobie zamontować układ domykania szyb do alarmu wtedy nie masz problemu jak zapomnisz którąś z szyb zamknąć.
Sprawa świateł była wałkowana więc możesz użyć opcji szukaj, dodam że na stronie klubowej bądź FAQ powinieneś znaleźć schematy. Ja jakbym musiał to zastosowałbym przekaźnik a + woził ze stacyjki z pinu który ma napięcie po przekręceniu kluczyka.
Pozdrawiam
Sholek -
Co do domykania szyb to właśnie dzisiaj zakupiłem taka centralkę i rzeczywiście jest to najlepsze rozwiązanie. Szyby się będą same zamykać i nie będzie problemu z niedomkniętymi szybami, a koszt tego to około 50zł.
Co do świateł to próbowałem różne zapytania ale nic ciekawego w wyszukiwarce nie znalazłem? Może jakaś podpowiedź? A macie może w swoich Swiftach brzeczek, jak wyjmiecie kluczyk a światła są nie wyłączone to sygnalizuje to dźwiękiem? Bo u mnie tego nie ma, albo nie działa. Takie rozwiązanie chyba będzie łatwiejsze tylko schematu nie mogę znaleźć gdzie podłączyć? Plus z włączonych świateł łatwo znaleźć ale musi to być plus który jest aktywny tylko gdy auto jest wyłączone a światła świeca...
-
jest taki "brzeczyk" , tu gdzie swoją lewą nogę ma pasażer . Schowany za plastikiem który osłania drążek zmiany biegów . Przynajmniej u mnie
-
jest taki
"brzeczyk" , tu gdzie swoją lewą nogę ma pasażer . Schowany za plastikiem który
osłania drążek zmiany biegów . Przynajmniej u mnieOn jest chyba w każdym swifcie tak samo piszczy jak kluczyk jest w stacyjce a drzwi są otwarte tylko to czy on działa czy nie zależne jest od czujników w drzwiach
-
no jest w każdym montowany fabrycznie , ale można go łatwo odłączyć wyjmując poprostu wtyczkę. I jest połączony z czujnikami oświetlenia kabiny , po to żeby dawał znać że drzwi są otwarte
-
te czujniki czy krańcówki (jak kto woli) dzisiaj wymontowałem i muszę albo nowych poszukać albo te jakoś oczyścić. Ale chyba fakt ze nie działały nie ma znaczenia na informacje o zapalonych światłach?
-
to jest jeszcze podpięte chyba pod stacyjkę i jak wyjmiesz kluczyk to powinno dawać sygnał że świateł nie zgasiłeś . A znalazłeś samo to urządzenie ?? może jest odłączone ?
Aha , a oświetlenie kabiny było jeśli otworzyłeś drzwi ??Nie widziałem że jesteś z Poznania Taka mała prośba : jak znajdziesz gdzieś w rozsądnej cenie te wyłączniki drzwiowe to daj znac Bo ja szukałem długo i ceny nie są pozytywne:P
-
wstrzymajcie sie bo ja wlasnie sztukuje i moze uda mi sie cos innego wykombinowac :):)
podobne wymiary ma przelacznik od gitar elektrycznych xD
-
No ładnie, nie myślałem że te krańcówki będzie trudno dostać... Chciałem się przejechać do moto-hurt w Poznaniu i tam poszukać ale dzisiaj się nie udało. Pisałem wyżej że mi nie działają obie (jak to się pisze? "są zaśniedziałe") i bez tego światła nie działają. Jedno pytanie czy "brzeczek" daj znać od świateł jak siedzicie w środku z zamkniętymi drzwiami? czy dopiero jak je otworzycie? (tak będę widział czy te 2 rzeczy są połączone jakoś?)
-
No ładnie, nie
myślałem że te krańcówki będzie trudno dostać... Chciałem się przejechać do
moto-hurt w Poznaniu i tam poszukać ale dzisiaj się nie udało. Pisałem wyżej że mi
nie działają obie (jak to się pisze? "są zaśniedziałe") i bez tego światła nie
działają. Jedno pytanie czy "brzeczek" daj znać od świateł jak siedzicie w środku z
zamkniętymi drzwiami? czy dopiero jak je otworzycie? (tak będę widział czy te 2
rzeczy są połączone jakoś?)Dopiero jak się otworzy drzwi. Tylko, że to nie jest tak trudno wyczyścić, tylko musisz tez te dziurki w które one wchodzą sćiernym zjechać bo jak jest nalot rdzawy to one nie mają jak masy złapać
-
są połączone ze sobą . U mnie reagują jeszcze jakoś po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Napisz czy znalazłeś sam "brzeczyk" ?? bo to dosyć ważne . W moto hurcie dowiesz się ile taki drobiazg kosztuje
P.s Gdybyś nie dał rady to oferuję swoją pomoc , nie wszystko potrafię , ale co 2 głowy to nie jedna
-
Mi się częściowo problem udało rozwiązać. Brzeczek nie działa jak krańcówki w drzwiach nie są dobre. Jest to jakoś połączone ze sobą, przynajmniej u mnie. Ponieważ sygnał że światła są zapalone jest w momencie otwarcia drzwi. Co do krańcówek to rzeczywiście jest duży problem je dostać. Dlatego zastosowałem tradycyjne (zdjęcia poniżej). Trochę je przyciąłem i na to nakleję ta gumę (jakoś jutro).
-
A znalazłeś ten brzęczyk wkoncu? bo nie powiedziałeś . Co to jest za krańcówka ? od jakiegoś innego auta czy co ? bo też muszę chyba dorobić od strony pasażera
-
Tak brzeczek znalazłem. Rzeczywiście jest od razu za zapalniczka i wszystko jest podłączone. Po zamontowaniu krańcówek wszystko ładnie działa. Światełko się pali jak drzwi są otwarte. Brzęczy jak drzwi są otwarte i kluczyk jest w stacyjce i brzęczy jak światła są włączone i drzwi otwarte. Co do krańcówki to dostałem ją w sklepie elektrycznym. Ale w moto-hurcie widziałem podobną. Nie ma to jakiegoś konkretnego typu. Co do czyszczenia tych starych to wyjąłem je i rozebrałem na kawałeczki. W środku blaszki były już popękane ze starości. A ta przyciąłem do takiej długości aby szło na to przykleić te gumki. Tylko muszę załatwić silikon klejący...