[1.3 8V] Jak zablokować wał korbowy?
-
Witam
Chcialbym wymienic dzis rozrzad, jednak nie mam pomyslu jak odkrecic dolkne kolo pasowe. Czy jest jakas mozliwosc zablokowania walu korbowego? -
wykreć świecę i nawpychaj bawełnianego sznurka do cylindra, tyle aby zablokował się on o niego i chwycił wał jak będziesz kręcił. Potem trzeba wyciągnąc...
-
Jak silnik jest w samochodzie to wepnij bieg i naciśnij hamulec. Tylko, że potrzebna druga osoba Albo jak nie będzie chciało iść to jedna osoba klucz na koło i w przeciwną stronę ciągnie. Albo jeszcze inaczej: (ja chyba tak robiłem) tam jest przecież w środku śruba a koło trzymają cztery małe śruby. Założyć kontre na tej środkowej (nie powinna puścić) i odkręcać wtedy te małe.
-
Witam
Klucz 17 (wygięty) zakładasz na główna śrubę koła pasowego wału.
Małą grzechotką z przedłóżką i nasadką bodajże 8mm popuszczasz po kolei śrubki trzymające koło pasowe. Co śrubkę przekręcasz kluczem 17 koło pasowe, aby mieć dojście do następnych śrubek. I tak, aż wykręcisz wszystkie.
Montaż jest odwrotny do demontażu.
Jest z tym trochę gimnastyki, ale się da. Najlepiej, aby był do tego podnośnik, co by podnieść całe auto. Da się też z kobyłekPozdrawiam Jamzy
-
Witam
Chcialbym wymienic dzis
rozrzad, jednak nie mam pomyslu jak odkrecic dolkne kolo pasowe. Czy jest jakas mozliwosc
zablokowania walu korbowego?Najpierw poluzuj śruby w dolnym kole pasowym a później bierz się za resztę.
Pasek klinowy nie pozwoli na obrócenie koła.Swoją drogą proponowane metody macie za%)%^ste
-
Co? Moja zła? Heh, w komarku się sprawdziła jak magneto ściągałem ;p
-
Śrubokręt płaski w koło zamachowe, w obudowie skrzyni na dole masz dziure, wkładasz śrubokręt i masz zablokowane
-
Udalo, sie dzieki za pomoc. Rozrzad wymieniony jednak okazalo sie ze nowa pompa wody nie dokonca mi pasuje, ehh. Cale swieta bez auta
-
Najpierw poluzuj śruby w
dolnym kole pasowym a później bierz się za resztę.
Pasek klinowy nie pozwoli na
obrócenie koła.
Swoją drogą proponowane
metody macie za%)%^steNo ja na przykład nie mogłem tych śrub poluzować bo mi wał obracało jak odkręcałem :lizulizu:
-
wykreć świecę i nawpychaj
bawełnianego sznurka do cylindra, tyle aby zablokował się on o niego i chwycił wał jak
będziesz kręcił. Potem trzeba wyciągnąc...Naprawdę tak zrobiłeś? :totalszok: Nie bałeś się pchac sznurek do cylindra?
-
To jest tak prosty sposób, że nie może zawieść. A aplikator wystaje.