[1,6 16V] Hucząca rolka napinacza
-
Jak w temacie Mam takie pytanko Po wymianie rozrządu(3000km) Mam taki objaw Silnik zimny cisza silnik gorący huczy rolka napinacza paska rozrządu Czy to norma? Czy kiepska rolka ?
Czy ktoś z kolegów spotkał się już z czymś takim? Dodam że pasek naciągnięty prawidłowo
Pozdrawiam -
witam, rolka napinacza nie może mieć jakichkolwiek luzów, czyli środek ułożyskowania powinien z lekkim oporem obracać się. Wiem bo miałem porównanie jak zmieniałem u siebie cały rozrząd. Ponadto pamiętaj że luz na rolce może spowodować zsuwanie się paska rozrządu. Problem który opisujesz może dotyczyć zużywającego się łożyska pompy wody, a wiesz mi moja na początku delikatnie huczała i też nie wiedziałem o co chodzi. Stawiałem na rozrząd, ale on był niedawno wymieniany, więc odpada. po 50 km. szum był tak silny ,że myślałem że to coś w silniku od strony wału. Mam pytanie wiesz w jaki sposób można skorygować pasek rozrządu bo mi delikatnie zsuwa się na zewnątrz-tragedi niema
-
Pompa jest nowa bo ją wymieniłem natomiast co do paska to szczerze mówiąc nie wiem mnie się nie zsuwa i nic nie kombinowałem
-
zdelmij pasek alternatora i uruchom silnik na chwile, jesli sie nie uciszy to odpada altek i pompa wody jesli dalej to samo to albo rolka albo inne lozysko... dzwiek na pewno dociera od strony rozrzadu?
-
Już to robiłem dźwięk jest na 100% z rozrządu tylko że on jak już pisałem jest nowy i teraz nie wiem czy go wymieniać czy jeździć z tym dalej? Naciąg paska jest OK
-
jesli sam nie wymieniales to mechanik mogl cie wiadomo w co zrobic i zostawic stara rolke... moze to byc takze wadliwa rolka... musisz rozebrac rozrzad i obadac jej stan.
-
Sam nie zmieniałem ale dostałem przy kupnie stary rozrząd i jest na masce przyklejona kartka z wymiany tzn data i przebieg