jaki olej?
-
Wracając do tematu:
Ja leje taki sam olej jak
poprzednik - Pełny syntetyk Mobil 5W50 i jest ok, silnik suchutki, kompresję trzyma i żadnych
problemów z tego powodu.
Tak jak pisali poprzednicy
oleju 10W60 nie ma sensu chyba wlewać do Swifta, bo on nie osiąga tak wysokich temperatur...A 5W50 to niby bardzo inny jest ?
Jeździłem na tym oleju co Ty - zgaduję, że to Mobil 1 5W50 Rally Formula... zalej Castrol EDGE Sport 10W60 i pierwsze co zauważysz to to, że silnik sporo ciszej pracuje - teraz tylk na tym oleju jeżdżę -
Dokładnie taki. Zastanawiam się czy jest sens przechodzić na półsyntetyk, bo jak gadałem z poprzednim właścicielem, to twierdził, że na syntetyku lepiej chodził jak na pól...
-
Można, można. Obydwa oleje są
półsyntetyczne. 10w60 Będzie bardziej odpowiedni przy wyższej temperaturze otoczenia, czyli w
upały.Sorry, ze odgrzeje, ale troche glupoty piszesz - na lepkosc przy wysokich temperaturach, temperatura otoczenia nie ma wiekszego wplywu...
-
Sorry, ze odgrzeje, ale
troche glupoty piszesz - na lepkosc przy wysokich temperaturach, temperatura otoczenia nie ma
wiekszego wplywu...No tak, tak, powinienem skończyć posta na słowie "temperaturze". Pijany byłem wtedy... Temperatura otoczenia ma znaczenie dla pierwszego z parametrów, w tym przypadku 10w, gdzie 10 znaczy, że olej jest optymalny od -20stopni w górę...
-
u mnie w instrukcji jest co 5
tys lub 6 miesięcy ...
A co to za instrukcja, z którego roku i o jakich klasach olejów mówi? Instrukcja od mkIV podaje wymianę oleju o klasie SE,SF co 10 tys., a oleju o klasie SG,SH lub SJ co 15 tys. -
A co to za instrukcja, z
którego roku i o jakich klasach olejów mówi?Instrukcja by SMP 1996 rok ... o klasach lepkości jest tylko napomknięte i nic więcej ...
Teraz sprawdziłem dokładniej - 5 tyś jest w trudnych warunkach.
Normalnie jest 6 miesięcy lub 10 tyś km ... -
Instrukcja by SMP 1996 rok
... o klasach lepkości jest tylko napomknięte i nic więcej ...
Teraz sprawdziłem dokładniej- 5 tyś jest w trudnych warunkach.
Normalnie jest 6 miesięcy lub
10 tyś km ...
Wymiana oleju co pół roku? Bez jaj...
- 5 tyś jest w trudnych warunkach.
-
leje teraz valvoline 10w60 i chce wlac motula 15w50, ma to sens? motul sporo tanszy...
-
Instrukcja zaleca 5W - 30, 15W moze byc zbyt gesty przy niskich temperaturach (biorac pod uwage mrozy -20, ktore niedawno byly :P).
Do GTI zalecaja 10W - 30, ale z tego co widze na forum ludzie leja 10W-40 albo lepiej. Sporo zalezy od tego jak jezdzisz, Swisty nie sa az tak wymagajace jesli chodzi o jakosc oleju, bardziej jesli chodzi o czestotliwosc jego wymiany -
Kup w biedronce 5l oleju do placków, taniej nie znajdziesz
Serio pytasz o ten mineralny?