Akumulator-pojemność
-
Witam. Mam takie pytanie jakiej pojemności powinien być aku w swifcie 1.3 bo padł mi mój obecny który ma 45Ah i nie wiem czy jest to wina tego że jest za duży i nie jest do końca doładowywany przez aku czy po prostu już jest do bani?
Mam wrażenie że już gdzieś był ten temat ale nie mogłem się go doszukać a jak już coś było to posty się puste wyświetlały ;/ -
Zalecany 38-45Ah.
Pozdro -
Zalecany 38-45Ah.
Pozdroa nie przypadkiem od 35Ah ...
-
a nie przypadkiem od 35Ah ...
Książka podaje od 38Ah.
Natomiast alternator, wytwarza 50A. -
No dobra mniejsza o szczegóły czyli jeśli altek wytwarza 50 A to moje aku powinno być ok czyli muszę sprawdził ładowanie i się okaże czy ładowanie za słabe i muszę powalczyć z tym czy po prostu aku padaka co może być bardzo prawdopodobne bo w wakacje po 1,5 tyg nieruszania go padło ;/
Dzięki za odpowiedź -
teraz jak są takie mrozy a jak się jeszcze jeździ krótkie odcinki to wypada by podładować akum. Stosuje się ze akum powinien być o 10% mniejszy niż moc alternatora
pozdro -
No właśnie problem jest taki że nie jeżdżę krótkich odcinków więc powinien się ładować nie wiem zmierzę ładowanie i się okaże chociaż wg mnie to chyba nie to bo nawet jak dzisiaj rano już nei chciał kręcić starczyła mu chwila pochodzenia na wolnych obrotach i już palił bez problemu więc niby ładowanie jest
-
No dobra mniejsza o szczegóły
czyli jeśli altek wytwarza 50 A to moje aku powinno być ok
Co ma pojemność (45Ah) do maksymalnego prądu alternatora (50A)? Zależność nie jest taka oczywista jak się wydaje, bo to 2 różne parametry.Aku 45Ah w 1.3 jest dobrym wyborem.