sedan 1,3 ' 02 - klimatyzacja
-
Witam,
przeszukiwałem już forum ale niestety odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Mianowicie: czy klima w swifcie ma jakiś czujnik temperatury, który nie pozwala jej się załączyć zimą?? Teoretycznie powinna przecież pomagać odparować szybki w kiepską pogodę, a nie tylko chłodzić. U mnie sprawa ma się tak, że przy takiej pogodzie jak teraz, po włączeniu klimy, kompresor załącza się tylko na chwilkę, później przestaje działać i do momentu ponownego uruchomienia silnika klima już nie chce się włączyć, co całkowicie niweluje zbawienne teraz działanie osuszacza!!! Przy każdym uruchomieniu silnika sytuacja wygląda tak samo. Wszelkie kontrolki się świecą, bezpieczniki ok. Nie wiem czy to awaria, czy tez może te typy tak mają - to moja pierwsza zima z klima w swifcie, a nie chcę czekać do wiosny żeby przekonać się, że coś padło...Dzięki za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam
-
Na 99% jest czujnik temperatury i znajduje się w obudowie gdzie jest chłodniczka klimy. Zaintrygowało mnie stwierdzenie o zbawiennym działaniu osuszacza. On "osusza" czynnik z układu z wilgoci jaka się tam może zbierać (poprzez nieszczelność) a nie osusza Ci wnętrza pojazdu. Latem używając klimy para wodna przy kontakcie z czymś chłodnym - chłodniczka zmienia stan skupienia - normalna podstawy fizyki teraz to samo zjawisko można zaobserwować w domu przy oknie (zwłaszcza stare okna i wysoka wilgotność w domu)
-
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o działanie - zgadzam się w 100% Może powinienem był napisać "osuszacza" - chodziło mi o inne nazwanie klimy bo w zimie chyba tylko w osuszaniu powietrza pomaga. A rozwijając temat czujnika temp. - zna ktoś może graniczną temperaturę przy której klima w swifcie jest rozłączana?? To tak z czystej ciekawości...Pozdrawiam