[GTi MK3] Suzuki Swift 1.3 GTi 93" by Wesyl
-
Witam. Chcialem przedstawic w temacie co sie dzieje z moim GTi. Na starcie powiem ze od jakis 2ch lat myslalem o tym autku. Po litrowce przyszedl czas na E36 tak rozum podyktowal i bylem z autka zadowolny lecz... lecz nie dawalo zabawy poza zima i szutrem. Pojawila sie mozliwosc kupna innego taniego auta bez musu sprzedawania BMW. Od pol roku "chodzil" mi naprawde mocno po glowie SS GTi. Jak sie pojawila mozliwosc zmiany wykorzystalem ja. Zaczely sie poszukiwania, trafilo sie kilka sztuk ogladnietych ale nie wartych kasy. Na forum tez kazdy opisywal swoje zdanie o danych autach. Pojawil sie GTi w szczecinie, Xsystoff podjechal z ekipa obczaic go. Przyjechal z fotkami i opisem, opisem ze padaka itp. Pozniej podjechaly dlamnie go ogladnac 2 osoby. Okazalo sie ze auto trzyma sie w jednym kawalku, cena odpowiednia, szybko w auto i jazda po auto. Kupione wieczorem, o stanie auta mialem duzo informacji wiec moglem sobie pozwolic na wieczorne kupowanie.
auto mialo byc kupione jako trup trzymajacy sie w calosc. Pozatym cena mowi o tym;],
auto stalo pol roku raz kiedys jezdzone.
wstepnie o aucie:
-na tylnich nadkolach pojawia sie ruda,
-wydech jest do robienia(nie pierdzi ale jest tam ostra rzezba),
-do wymiany sa postojowki(jedna ulamana 2ga zaczep ulamany);
-brak tylnich hamulcy(tarcze cale rude wiec brak zycia sadze ze z 2lata tarcze klockow nie widzialy);- auto bylo cale malowane lecz nikt nie zrobil polerki;
- tylni zderzak jest troche stukniety(nie wariat sie znaczy:P), wlasciciel mowil ze tak juz kupili ale jak byla robiona blacha to watpie w to ze tak kupione i nie zrobione;
-zawias zdrowy;
-silnik ladnie chodzi, brak bledow;
-opony byle by przezyly zime;
-wewnetrzne klamki do wymiany;
-mocowania przednich wahaczy byly juz zrobione i zakonserwowane;
-nie dziala ogrzewanie tylniej szyby;
-podloga byla robiona, progi wymieniane;
Auto zakupilem i do domu wrocilo bez zadnych problemow.
Po kilku dniach do auta wskoczylo pare rzeczy:
-Castrol 10w40(5l banka prosto z berlina);
-Filtr oleju;
-Filtr paliwa;
-Guma na przeguby lewe wewnetrzny i zewnetrzny;
-tylnie tarcze hamulcowe(seria);
-klocki do tylnich tarczy;
-5l bolta do podwozia;
-silikon pod miske olejowa(miska troche sie slinila);
-filtr powietrza(jakis srozek);
Na starcie poszedl olej z filtrami, wiadomo przy filtrze paliwa bylo troche zabawy. Odrazu zostala zrzucona miska przy czym ukrecila sie jedna sruba przy misce;/. Oczywiscie pozostalosc sruby zostala rozwiercona oraz nagwintowane na nowo. cale podwozie zostalo obstukane dosc mocno w celu wychwycenia wszystkich dziur i slabosci. Wylecialy 2 dziury, jedna przy kierowcy nogach 2ga przy tylnim lewym kole. Cala reszta ladnie sie trzymala i zostala dobrze zakonserwowana.
W chwili wolnej wpadlo radio do auta oraz okablowanie do tylu pod wzmaka i skrzynie. SKrzynia z wzmakiem poinstalowala ale brakuje teraz reszty pasma.
Po kilku dniach zostaly zrzucone tylnie kola i piekny widok:
To prawa tylnia tarcz, lewa strona wyglada nie wiele lepiej. Ktos juz probowal odkrecac lewa strone bo sruby byly okragle , no to katowka, wiertarka i gwintownik do akcji... . Prawa strona byla nie ruszana wiec udalo sie bez problemow rozkrecic all. Zaciski tylnie nie zyly. w lewym prowadnica jedna sie zatrzymala i byly problemy wielkie z jej ruszeniem, oczywiscie na ta strone poszla odrazu reparaturka zacisku. Prawa strona po obczyszczeniu wewnatrz jakos ozyla.
na zdjeciu moje piekne kobylki innych sie jeszcze nie dorobilem.
Tarcze zalozone klocki zalozone, stary plyn dawno zlany do pojemnika. Uklad zostal zalany nowym plynem dot3 oraz odpowietrzony. Auto wrescie zaczelo hamowac! Na okres letni zacisni zostana pomalowane.Po tygodniu sie okazalo ze miska znowu sie slini, wiec trzeba bylo ja zrzucic jeszcze raz, okazalo sie ze silikon byl na granicy terminu do uzycia i zlapal na 1/3 szerokosci.
po tygodniu zostala zalatwiona spawareczka i zaczelo sie walczenie z tymi dwoma wydlubanymi dziurami w podwoziu. Jedna poszla bez problemow, lecz ta przy tylnim lewym kole poszla dalej.. wydlubalem ja naprawde spora i jeszcze podziurawilem podluznice tylnia lewa. ocena stanu i werdykt.. robimy nowa podluznice tylnia z mocowaniem wahacza tylniego oraz spawamy laty na dziury.
dziury byly az do wewnatrz.. prawdopodobnie powod dziur pod kanapa sa przeciekajace uszczelki tylnich bocznych szyb. dokladnie tam gdzie sa dziury woda sie przelewa.
Wszystko zostalo zabezpieczone wstepnie cortaninem, na gorze zosaly rzucone laty z blachy, a na dole cala wyspawana nowa podloznica z ktownikow odpowiednio uksztaltowanych oraz uformowanej blachy 3-4mm, doszlo takze nowe mocowanie lewarka. Wszystko zostalo dobrze zespawane zabezpieczone cortaninem oraz oraz narzuconym boltem. Ze nie zrobilem fotek przypomnialo mi sie jak siadlem w domu po calej robocie.;/ Wszystko zostalo tak zespawane ze jestem pewien w 100% ze to ostatnia czesc ktora przerdzewieje czy sie ulamie w tym aucie. -
Pasy sa dolozone punkciaki z elektryczna blokada. pasy byly zblokowane, wymienilem wiazke okablowania i juz ladnie zaczely dzialac, dolozone zostaly halogeny ale nie sa to oryginalne z swifta.
Auto ma jeszcze do wymiany:
-przednie sworznie;
-poduszki tylnich wahaczy;
-przednie tarcze hamulcowe;
-klamki;
i pare drobiazgow.
na dniach wezme sie za odpalenie ogrzewania na tylniej szybie.
z auta wylecialy tez glosniki tylnie ktore poprzedni wlasciciel zamontowal na opaski zaciskowe
poprawione pare dupereli. wszystko z czasem bedzie robione.
No i wrescie autko na blachach FZ a nie jakies paprykarzy:Pjesli chodzi o plany to zdaje sobie sprawe ze nie bedzie to auto idealne, ma jezdzic i dawac przyjemnosc z jazdy. Jak narazie mocy nie brakuje a brakuje przyczepnosci docelowo auto pojdzie troche w dol, dostanie mocniejsze hamulce na przod, jakies alu z lepszymi oponami, ciemne szyby, juz planuje 16cm hertza w przednie drzwi, zalozenie jakiejs centralki. Ale najpierw trzeba doprowadzic autko do lepszego stanu, narazie zostaly mi tylko pojedyncze elementy zawieszenia.
-
W sumie to masz juz chyba blizej niz dalej z robota Jesli chodzi o hamulce to ja mam seryjna tarcze z greenstuff`ami z przodu i jak sie rozgrzeje to bardzo fajnie hamuje Tarcze mozesz wziasc nacinane speedmaxy, zadnych problemow nie ma z nimi, hamuja ok z klockami akebonononołononono i wygladaja jakos powazniej Bo jak chcesz cos wiekszego to trzeba by rzezbic, ale przynajmniej ja nie widze sensu jak nie latasz gdzies po autobahnach. Z felgami jest ciezko przez to cholerne 4x114.3
p.s
mam nadzieje, ze nie masz mi za zle, ze odradzalem to auto na prawde nie wygladalo to dobrze przy Przemka, Marcina i moim... -
Wielki szacun za wkład pracy
auto się fajnie prezentuje.
Ale widzę ze kolega nie zna podstawowych zasad CarAudio
kable sygnałowe nie ciągnie się razem z innymi kablami i jeszcze z zasilającymi
moja rada pociągnij sygnałówki(czincze) drugą stroną auta abyś nie miał potem problemu z zakłuceniami :lizulizu:
Pozdro -
W sumie to masz juz chyba
blizej niz dalej z robota Jesli chodzi o hamulce to ja mam seryjna tarcze z greenstuff`ami
z przodu i jak sie rozgrzeje to bardzo fajnie hamuje Tarcze mozesz wziasc nacinane
speedmaxy, zadnych problemow nie ma z nimi, hamuja ok z klockami akebonononołononono i
wygladaja jakos powazniej Bo jak chcesz cos wiekszego to trzeba by rzezbic, ale
przynajmniej ja nie widze sensu jak nie latasz gdzies po autobahnach. Z felgami jest ciezko
przez to cholerne 4x114.3
p.s
mam nadzieje, ze nie masz mi
za zle, ze odradzalem to auto na prawde nie wygladalo to dobrze przy Przemka, Marcina i
moim...wiem juz myslalem o tych speedmaxach chyba nacinane sa na alelgro z klockami za 250zl.
na felgi mam czas do wiosny;]
Za zle nie mam wrecz przeciwnie, pokazales mi auto z slabej strony i o to mi chodzilo. Wogle to niz jak ktos by mi mial zapakowanego kamienia w papier od cukierka sprzedac. Podeslalem jeszcze 2 osoby bo chcialem zeby ocenili oni tez stan i pare rzeczy jeszcze mi ogladneli. Mam nadzieje ze kiedys wypijemy piwko -
na felgi mam czas do wiosny;]
Juz wiesz czy 14 czy 15" ?
Mam nadzieje ze kiedys
wypijemy piwkoNa wiosne z angelem myslimy nad spotem lubusko-zachodniopomorskim pod Gorzowem na weekend, a jak nie wyjdzie to zawsze jest zlot W kazdym razie zrobimy bande czarnych gti mk3 i nie damy sie jakims bialym i czerwonym
-
Wielki szacun za wkład pracy
auto się fajnie prezentuje.
Ale widzę ze kolega nie zna
podstawowych zasad CarAudio
kable sygnałowe nie ciągnie
się razem z innymi kablami i jeszcze z zasilającymi
moja rada pociągnij
sygnałówki(czincze) drugą stroną auta abyś nie miał potem problemu z zakłuceniami
:lizulizu:
PozdroNo autko robie sam i ojciec mi pomaga, lubie dlubac przy aucie a "fachowiec" moje auto zobaczy tylko jak bedzie trzeba bude porobic, bo to co oni wyprawiaja to
spoko spoko zasady audio zna i po elektroniku jest dzieki czemu wie ze na to co w tym aucie planuje zadnych zaklucen nie przewiduje sie innych niz sam sprzet wydusi z kacowek. Izolacje na sygnalowkach sa grubsze nie sa to kable domowe, mozna je polozyc razem. Ale prawdy jest troche w tym co piszesz ale no to nie na ta klase sprzetu. bawilismy sie kiedys i robilismy petelki na sygnalowym kablu kablem zasilajacym przy naprawde dobrym sprzecie, jakos nie bylo problemow. problemy sie pojawia zazwyczaj dopiero jak izolacja zostanie rozwalona. -
Juz wiesz czy 14 czy 15" ?
wiem ze 15", ale glupie mysli mi po glowie kraza co sie nazywaja 16"
choc 15 wskoczy raczej.Na wiosne z angelem myslimy
nad spotem lubusko-zachodniopomorskim pod Gorzowem na weekend, a jak nie wyjdzie to zawsze
jest zlot W kazdym razie zrobimy bande czarnych gti mk3 i nie damy sie jakims bialym i
czerwonymWiem wiem rozmawialem juz z nim podoba mi sie opcja ta, sie doczekac nie moge juz i tak dobrze ze jest jeszcze jeden gti w ZG bo jak widziales pisalem ze nie ma zadnego:D
-
No kto jak kto ale Wesyl doprowadzi swoje GTI do stanu conajmniej bardzo dobrego:)- ma chłopak pojęcie i umiejętności co widać po pracach przedstawionych wyżej :)-takze jestem spokojny o tą czarną perełkę:)Fajnie że ktolejny GTI "wstaje z martwych":)
-
Na wiosne z angelem myslimy
nad spotem lubusko-zachodniopomorskim pod Gorzowem na weekend, a jak nie wyjdzie to zawsze
jest zlot
Potwierdzam i niema ze nie wyjdze xD MUSI wyjść Może jeszcze zaprosimy kolegów z Poznania i okolic? w sumie mają blisko- a i moja "góralka" pomieści wszystkich strudzonych streetracerów ;)BTW dokładnie to miejscowość -NIESULICE nad wspaniałym Jeziorem Niesłysz. 10Km od Świebodzina -
Dzieki za mile slowa, staram sie zeby auto juz nie bylo w gorszym stanie niz jak kupilem go.
Potwierdzam i niema ze nie
wyjdze xD MUSI wyjść Może jeszcze zaprosimy kolegów z Poznania i okolic? w sumie mają
blisko- a i moja "góralka" pomieści wszystkich strudzonych streetracerów ;)BTW dokładnie to
miejscowość -NIESULICE nad wspaniałym Jeziorem Niesłysz. 10Km od Świebodzinapoznan nie daleko;]
ja juz ide do garazu spawac jakis hak do swifta bo z przyczepke browara trzeba bedzie -
Mlodegoborucha juz informowalem i jest bardzo chetny Jak dobrze dogramy tremin to bedzie... 7 GTi....
Kurcze juz sie nie moge doczekac zdjecia "rodzinnego" na tyle fajnych aut
Jaki masz w planach wydech? 50mm ? Koncowka cos ala Mugen ? Bo mnie ta rureczka z 1.6 (taka mam u siebie) tak troche nie pasuje i tez bym u siebie cos zmienil
-
Jaki masz w planach wydech?
50mm ? Koncowka cos ala Mugen ? Bo mnie ta rureczka z 1.6 (taka mam u siebie) tak troche nie
pasuje i tez bym u siebie cos zmienilno plany sa, wydech jest rzezba totalna w moim GTi, najchetniej bym dorwal kwasowke 2 cale i na koncu ala mugena wstawil, ale jakims tlumikiem na srodku bym chetnie to troche wyciszyl,
z 2giej strony troche mi szkoda bo teraz nawet radia nie slucham w aucie bo mi silniczek gra;] -
szkoda bo teraz nawet radia nie slucham w aucie bo mi silniczek gra;]
Haha, wiem to po sobie jak po wymianie hydro jezdzilem z wylaczonym radiem pierwsze kilometry cieszac sie brakiem klekotu i pieknym dzwiekiem
Ja mam seryjna srednice, bez kata, z tlumikiem srodkowym dedykowanym do GTi i tlumikiem koncowym od 1.6 16v. Dzwiek i jego natezenie jest bardzo mile, ale razi mnie ta fifka na koncu, nie przystoji mala rureczka do napisu GTi... Najchetniej dorwalbym ori dwururke ale 650 zł za zamiennik bosala to ... duzo Dlatego mysle o czyms ala Mugen Mini (420mm dlugosci lacznej) zeby bylo niezbyt glosno i koncowka meska
-
Haha, wiem to po sobie jak po
wymianie hydro jezdzilem z wylaczonym radiem pierwsze kilometry cieszac sie brakiem klekotu i
pieknym dzwiekiem
Ja mam seryjna srednice, bez
kata, z tlumikiem srodkowym dedykowanym do GTi i tlumikiem koncowym od 1.6 16v. Dzwiek i jego
natezenie jest bardzo mile, ale razi mnie ta fifka na koncu, nie przystoji mala rureczka do
napisu GTi... Najchetniej dorwalbym ori dwururke ale 650 zł za zamiennik bosala to ... duzo
Dlatego mysle o czyms ala Mugen Mini (420mm dlugosci lacznej) zeby bylo niezbyt glosno i
koncowka meskamugena mini nigdy nie zamontuje, qmpel to mial i to nie wyglada zabardzo dlamnie.
umnie to nie wiem jak to nazwac wyglada to mniejwiecej tak:
kolektor portki za nimi strumienica za nia rura na ktora jest zalozona inna wieksza rura, potem srodkowy jakis i koncowy nie wiem czy z 16, czy 1,3 nie szukalem napisow, bo wiem ze i tak to wyleci pytanie na co sie to zmieni, planuje na wiosne, ale tak chce zrobic zeby autko przeglad mi przeszlo, a na przelocie pelnym to slabo to widze. -
Mlodegoborucha juz
informowalem i jest bardzo chetny Jak dobrze dogramy tremin to bedzie... 7 GTi....Kurcze juz sie nie moge
doczekac zdjecia "rodzinnego" na tyle fajnych aut
Noo takie zdjecie mozna juz oprawic w ramke i na scianie powiesic :D:D ...byle do wiosny -
kolejny szaleniec reanimuje gti wrzuc foty z pod maski powodzenia w dlubaniu
czemu ja nic nie wiem o jakims glubszym spocie?
-
kolejny szaleniec reanimuje
gti wrzuc foty z pod maski powodzenia w dlubaniu
czemu ja nic nie wiem o
jakims glubszym spocie?
Bo to nie ma byc spot ogolnopolski tylko polnocno-zachodni :D:D -
kolejny szaleniec reanimuje
gti wrzuc foty z pod maski powodzenia w dlubaniu
czemu ja nic nie wiem o
jakims glubszym spocie?hehe zeby tam odrazu szaleniec, dobre autko i nie chce zeby umarlo, mam nadzieje ze zima sie nic nie przydazy, trzeba uwazac na maxa.
aktualnie zmienilo sie pod maska to ze stozek jest i jak sie dopatrzy ktos to nowy filtr oleju a jak jeszcze ktos zagladnie glebiej to zobaczy pare nowych srub, nowy silikon pod miska, nowy olej i nowy plyn hamulcowy i spryskiwaczy
z czasem za silnik tez sie wezme,
z czasem najchetniej bym sie pozbyl przeplywki -
pokrywa zaworow na pierwszy ogien do odswiezenia :)-pewnie odrazu kilka koników przybedzie xD