Lewe tylne koło Cykilczny szum Łozysko?
-
tak, to napewno łożysko. przy skrętach szum zanika, bo gdy łożysko j e s t pod większym obciążeniem to nie szumi, cholera .
-
Witam
Od jakiegoś czasu słyszę cykliczny szum z lewego tylnego koła
Na początku lekko szumiało teraz coraz głośniej
Nie jest to szum ciągły... Przy skręcaniu zanika
Czy to łożysko?
Jeżeli tak to ile mamy łożysk w Swifcie z tyłu
Jakie polecacie ?Auto na lewarek i kręcisz kołem. Jak szumi jednostajnie (nie mylic z ocieraniem hamulców) to łożysko. Jeszcze sprawdź sobie luz na tym łożysku - poruszaj kołem tak jakbyś chciał je zdjąc. Jak będzie luz to zdejmujesz pokrywkę śruby piasty (bez zdejmowania bębna oczywiście) i możesz delikatnie je dociągnąc. Ale jeśli już szumi to szukaj nowego
-
Na lewarku nie szumi I nie ma luzu
jutro spróbuje dokręcićMoze zalać wd40?
-
Na lewarku nie szumi I nie ma luzu
jutro spróbuje dokręcić
Moze zalać wd40?Po pierwsze WD40 nic nie da bo raczej wypłucze resztki smaru, a to efekt odwrotny do pożądanego.
Zdejmij ten dekielek od nakrętki piasty i smaru tam dowal i sprawdź luz.
A to, że nie szumi na podniesionym kole to mnie nie dziwi - łożysko pracuje pod obciążeniem w sumie. Ale skoro nie szumi na lewarku to może jeszcze nie jest całkiem zrąbane - dołóż smaru do łożysk, sprawdź luz i daj znac jakie są efekty
-
nie wiem czy we wszystkich swiftach, ale w mkV dokręcenie śruby nic nie da, bo bieżnia wewnętrzna jest dystansem i w ten sposób się luzu nie skasuje. smaru też się tam nie dołoży, mam rację kolego Adamo81? może niech M4lyyy napisze jakie to mk...
-
mk3
-
aha. o łożysku w mk3 nie mam wiedzy, może niech się kolega Adamo wypowie. jak chce .
-
aha. o łożysku w mk3 nie mam wiedzy, może niech się kolega Adamo wypowie. jak chce .
W moim sedanie mk3 z tyłu jest normalne łożysko stożkowe, więc jest typu otwartego i smaru zawsze można dołożyć (trzeba zdjąć kapselek i dołożyć smarowidło). Dociągnięcie też coś daje w tego typu łożyskach. W przednim kole to jest lipa, bo jest tam zamknięte łożysko dwurzędowe - w nim nie dołożymy ani smaru ani nie skasujemy luzu, bo pierścień osadczy łożyska jest dystansem właśnie...
-
Witam Odkręciłem koło zdjąłem kapselek
Dokręcić nie mogłem bo jest tam zagnieciona nakrętka do wpustu
Widać tylko jedno łożysko z zabudową RS (uszczelka)
czy za niem jest 2 łozysko?i czy są to te łożyska
- DUŻE 6205RS
- MAŁE 6204
Czy moge kupić te łozyska w sklepie z łozyskami czy mam isc np do JC?
Pozdrawiam
-
Dokręcić nie mogłem bo jest tam zagnieciona nakrętka do
wpustu
A no jest, informacja o tej nakrętce zabezpieczającej jest na forum.Widać tylko jedno łożysko z zabudową RS (uszczelka)
czy za niem jest 2 łozysko?
Nie, pod nim jest tulejka i pod tulejką drugie łożysko.Czy moge kupić te łozyska w sklepie z łozyskami czy mam isc np do JC?
Jak chcesz przepłacić to kup w JC. -
taaaa...
tylko nie działa "zaawansowane wyszukiwanie" (znajduje tylko nowe tematy)
i ciężko jest cokolwiek znaleźć