swifciak 1.3 Spuszczanie płynu chłodzącego z bloku
-
Czy w swifciaku jest takie coś jak kranik do spuszczania płynu z bloku silnika? czy wystarczy odkęcić kruek na dole chłodnicy i ile tak mniejwiecej płynu wchodzi Silnik 1.3 91rok
Pytam bo chce zamienić wode na płyn a niechce zeby to sie wymieszło:P -
Czy w swifciaku jest takie coś jak kranik do spuszczania płynu z bloku silnika? czy wystarczy
odkęcić kruek na dole chłodnicy i ile tak mniejwiecej płynu wchodzi Silnik 1.3 91rokPytam bo chce zamienić wode na płyn a niechce zeby to sie wymieszło:P
o ile wiem to nie ma. ja przy okazji wymiany chłodnicy przepłukałem blok wlewając górnym wężem świeżą wodę demineralizowaną. Pewnie ze 2-3 litry. Później myk - założyłem węże na chłodnicę i po sprawie.
A płynu wchodzi coś ok. 3-4 litrów. Nie pamiętam dokładnie -
wymienialem w zeszlym tygodniu,
stojac twarza do przodu samochodu kranik znajduje sie po lewej wewnatrz od spodu chlodnicy
odkrecasz go odkrecasz na gorze chlownice aby nie wytworzylo sie podcisnienie i sama woda ucieknie
zbiorniczek wyrownawczy wyciagasz prostym ruchem do gory oprozniajac go z wody
a zeby wyploszyc wode z bloku wystarczy uruchomic silnik na chiwile aby zaczal dzialac wentylator
woda sama zostanie wyrzucona z ukladu
po wylaczeniu silnika zalewasz plyn do zbiornika wyrownawczego, zakrecasz kranik i wlewasz plyn do chlodnicy
i znow uruchamiasz samochod aby do bloku zassal plyn dolewasz ubytek w chlodnicy
po krotkiej przejazdzce i tak w zbiorniczku wyrwnawczym bedziesz mial posuche wiec musisz ja uzupelnic
generalnie sprawa dosc prosta i o ile nic nie zakrecilem to dasz rade:)o ile wiem to nie ma. ja przy okazji wymiany chłodnicy przepłukałem blok wlewając górnym wężem
świeżą wodę demineralizowaną. Pewnie ze 2-3 litry. Później myk - założyłem węże na
chłodnicę i po sprawie.
A płynu wchodzi coś ok. 3-4 litrów. Nie pamiętam dokładnie