Problem z odpalaniem.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam.

    Autko nie jest moje tylko mojej drugiej połówki.

    Problem jest następujący. Od paru dni odkąd codziennie pada deszcz auto rano nie chce odpalać. Kręci rozrusznikiem i nic. Największy problem jest rano gdy postoi całą noc na dworze. Dodam iż na pych odpala. Gdy silnik się nagrzeje to przy ponownej chęci uruchomienia auto odpala na ciepłym silniku bez żadnych problemów. Gdy na dworze pada albo jest wilgotno i postoi kilka godzin to przy kolejnej próbie uruchomienia pokręci jakiś czas rozrusznikiem ale przy trzeciej czwartej próbie 'pomęczenia' tymże rozrusznikiem odpali. Następnego dnia rano.. kaplica jak dnia poprzedniego.

    Tu moje pytanie ponieważ jestem zielony w temacie co to może być i za co się zabrać. Świece, kable i filtry były wymienione dokładnie w zeszłym roku. Akumulator jest nowy (zresztą na innych akumulatorach zachowuje się tak samo)

    Auto to Suzuki Swift 1.3 rocznik 95 (wtrysk) wersja na stany (Geo Metro)

    Mam jeszcze jedno pytanie na dole jest zdjęcie silnika i czy ktoś kto ogarnia temat może mi powiedzieć czy jest to taki sam silnik jak z wersji europejskiej?

    Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.


  • Użytkownik archiwalny

    zobacz kopułkę i palec rozdzielacza w jakim są stanie, od razu wyczyść z nalotu jak pomoże tzn że warto je już zmienić. Koszta nie za duże.


  • Użytkownik archiwalny

    zobacz kopułkę i palec rozdzielacza w jakim są stanie, od razu wyczyść z nalotu jak pomoże tzn
    że warto je już zmienić. Koszta nie za duże.

    Już pisałam Twojej drugiej połówce, że wymiana kopułki i palca (jak doradza kolega powyżej) bardzo dobrze zrobi waszej suzi.
    Ja miałam dokładnie ten sam problem, ale z 1,0 99' i niestety we wszystkie rodzaje pogody. Autko miało wymienione wszystkie powyższe rzeczy na nowe. Podłączany komputer - nic nie wykazywał.
    Tylko 1 serwis w Gdyni znalazł problem - wtrysk.
    Jestem kobitką, więc nie wytłumaczę tego fachowo, ale w urządzeniu sterującym wtryskiem są jakieś 2 blaszki. Jak się zetkną, idzie sygnał do podania paliwa. U mnie pod jedną zebrały się brudy z paliwa i po prostu się nie domykała.
    Mechanik podłączył kompa bezpośrednio pod obieg wtrysku i wyszło szydło z worka - brak przepływu, napięcie szalało.....
    Oczyścili, poskręcali, samochód chodzi jak burza <img src="/images/graemlins/zakrecony.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Problem chyba rozwiązany. <img src="/images/graemlins/bravo.gif" alt="" />

    Po odkręceniu kopułki palec rozpadł się na kawałki pierwsze. Koszt palca 10zł, koszt kopułki, bo też była wyświechtana 22zł. Radość z odpalenia na dotyk auta po tygodniu stania - bezcenne.

    Zobaczymy jutro rano :>


  • Użytkownik archiwalny

    Po odkręceniu kopułki palec rozpadł się na kawałki pierwsze. Koszt palca 10zł, koszt kopułki, bo
    też była wyświechtana 22zł. Radość z odpalenia na dotyk auta po tygodniu stania - bezcenne.

    a chociaż zapłaciłeś kartą?? <img src="/images/graemlins/zakrecony.gif" alt="" />

    Zobaczymy jutro rano :

    rano będzie tak samo... odpali od strzału... drugiego <img src="/images/graemlins/rotfl.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Mam jeszcze jedno pytanie na dole jest zdjęcie silnika i czy ktoś kto ogarnia temat może mi
    powiedzieć czy jest to taki sam silnik jak z wersji europejskiej?
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

    Normalne 1.3 8V, tylko pokrywa zaworów inna <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Normalne 1.3 8V, tylko pokrywa zaworów inna

    pokrywa tez jest z 8V ... tylko ze pozniejszej ...


  • Użytkownik archiwalny

    pokrywa tez jest z 8V ... tylko ze pozniejszej ...

    Inna jak na 95r <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    No i nie jest tak jak ma być. <img src="/images/graemlins/sciana.gif" alt="" />

    Przekręcam rano kluczyk i dupa. Rozrusznik rzęzi ale nie odpala. 5 sek kręcenia i nic. Cztery razy tak pokręciłem i za piątym razem odpalił. Dodam, że wczoraj auto odpaliło za pierwszym razem ale na innym akumulatorze (takim dwa razy większym niż normalny akumulator, nie pamiętam jakie tam miał parametry) i było słychać znacznie więcej obrotów rozrusznika niż na tym co jest teraz. Połówka mówi, że ten akumulator w Suzuki jest nowy rok temu kupiony, ale na taki nie wygląda <img src="/images/graemlins/cfaniaczek.gif" alt="" />

    Dodam jeszcze, że przy kręceniu rozrusznikiem iskra idąca kablem z cewki jest prawie niewidoczna. Znajomy mechanik powiedział, żeby wymienić cewkę.

    Patrzę tak na allegro ale te cewki do swiftów są takie okrągłe <img src="/images/graemlins/biglaugh_.gif" alt="" /> cewka jaka jest tu pod machą wygląda tak jak poniżej na zdjęciu.


  • Użytkownik archiwalny

    Byłem dzisiaj w serwisie suzuki na goraszewskiej i obstawiają albo akumulator albo alternator zabierający za dużo prądu.

    Co do tego paliwa to tryska na metr ponad silnik także to na pewno nie to.

    Najlepsze jest to, że aby sprawdzić akumulator muszę czekać do jutra <img src="/images/graemlins/yay.gif" alt="" />

    Odpaliłem również kontrolkę 'check engine' i oto co wskazuje:

    21 - czujnik poł. przepustnicy
    23 - czujnik temp. powietrza
    31 - MAP - sensor ciśnienia
    32 - ??
    51 - EGR

    <img src="/images/graemlins/hahaha.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    taka cewka występuję w ss od modelu mkIV



  • taka cewka występuję w ss od modelu mkIV

    Głowica od nowszej wersji, cewka też... Amerykanie mieli wszystko w serii dłuuugo przed Europą, hehe. Może na nich testowali nowe rozwiązania. Może akumulator padł od tego ostrego krecenia przez cały tydzień, albo przypaliliście rozrusznik za długo kręcąc... <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Po odłączeniu akumulatora i podłączeniu go ponownie po dłuższym czasie 'check engine' wymrugał 12 <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" /> czyli, że wszystko ok.

    Teraz auto stoi pod chmurą z uchyloną klapą i zobaczymy czy rano odpali na innym pewnym akumulatorze.


Log in to reply