[1.3 8V] Brzęczenie z okolicy pokrywy silnika
-
Witam,
Od bardzo długiego czasu jeżdżę z taką usterką:
Słyszę irytujące mnie już dźwięki przypominające dźwięki iskier, bardzo podobne do tych pojawiających się podczas spawania. Próbowałem się dogłębnie wsłuchać i wydaje mi się, że te dźwięki wydostają się w miejscu rzeczy oznaczonej jaśniej na poniższym zdjęciu. Nie wiem jak się ten element nazywa, natomiast w środku znajduje się plastik (drugie zdjęcie) z literką bodajrze A lub B, który jak na mój gust, porusza się cyklicznie, podobnie do tłoka - lecz na pewno nie powinno wydawać to takich dźwięków.
Koledzy, co to może być? -
-
Nie jestem pewien, ale wskazany element to prawdopodobnie odpowietrzenie
(poprawcie mnie jeśli się mylę).Jeśli ten dźwięk powodują iskry, to spójrz pod maskę w nocy, przy zupełnym
braku światła - wtedy każda iskierke widać. A jeśli to jakieś iskrzenie
to ja podejrzewałbym kable WN. -
Dźwięki są bliskie dźwięku iskier, lecz samych iskier nie ma nigdzie...
-
Próbowałem się dogłębnie wsłuchać i wydaje mi się, że te dźwięki wydostają się w miejscu rzeczy
oznaczonej jaśniej na poniższym zdjęciu. Nie wiem jak się ten element nazywa, natomiast w środku znajduje sięTo jest zaworek PCV (Positive Crankcase Ventilation) i słuzy do odpowietrzania silnika. Spróbój odpalić auto z odłączonym zaworkiem pcv od pokrywy zaworów i zobacz jak będzie przytykając czasem palcem odłączony zaworek.