Skoda Favorit huczy przy przyspieszaniu
-
Witam!
Mam do Was pytanie. Co może powodować huk z prawej strony (tak mi się wydaję, że z prawej) przy nagłym przyspieszaniu? Przy delikatnym wkręcaniu na obroty nic się nie dzieje. Po mocnym depnięciu czuć jak by szarpnięcie i słychać huk (jak z rozwalonego łożyska, albo z nieszczelnego układu wydechowego). Ale podczas "toczenia się", skręcania itp. nic nie słychać. Wystarczy depnąć i jest huk. Podczas postoju i "gazowania" na luzie też cisza. Huczy, jeżeli ma jakieś obciążenie.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
-
Tłumik pod silnikiem sobie sprawdź czy nie pęka
-
Przepraszam, ale mógłbyś jaśniej? Nie znam do końca budowy tego auta. Chodzi o jakiś tłumik drgań? To jest taka jak by łapa pod silnikiem? Bo ją przy zmianie pompy wody odkręcałem. Jak to można dokładniej sprawdzić? Będzie coś widać, czy będzie jakiś luz? Zanim tę łapę odkręciłem, to podnosiłem silnik z nią. Mogłem coś uszkodzić?
Bo jeżeli chodzi Ci po prostu o tłumik wydechowy, to nie on . -
O tłumik sie rozchodzi
-
Tłumik cały, na początku sprawdzałem. Po za tym, tłumik by cały czas hałasował, a tutaj tylko pod obciążeniem huczy.
-
Obadaj tę poduszkę silnika, przy której grzebałeś
-
Muszę tam popatrzeć. Może gdzieś o karoserię poducha zahacza i buczy?
Skoda genialnie wymyśliła,żeby pompa wody była dodatkowo jednym zawieszeniem silnika i przy zmianie trzeba było silnik podnieść . -
Rzeczywiście
Zaintrygował mnie Twój ostatni wpis, popaczałem na google i rzeczywiście
To obrazuje, że uczymy się całe życie, nigdy o takim patencie nie słyszałem
Może być jeszcze jedna przyczyna - mogłeś kupić część złej jakości (pompa, a raczej jej tuleja) i przez to może stukać
Kiedyś na forum Swifta pisałem, że nie mogę się pozbyć odgłosu stukania podczas ostrzejszego przyspieszania - wymieniłem pół zawieszenia prawy przód...
I przy wymianie rozrządu okazało się, że poduszka silnika od jego strony powodowała takie stuki. W przypadku Twojej Skody zdaje się to potwierdzać
-
W sumie, mam jeszcze starą pompę, to ew. sprawdzę. Ale to na koniec zostawię, bo wymienić to jest tragedia . Nawet łomem trzeba sobie pomagać, żeby silnik odsunąć
-
silnik sie przemieszcza pd obciążeniem , w moim wątku o swifcie jest filmik na którym słychać warczący tłumik po depnięciu w podłogę na jedynce
-
W takim razie, muszę to obadać. Dziś albo jutro popatrzę. Dzięki za wskazówki!
-
Okazało się, że zawieszenie silnika w pompie jest... za miękkie . Podczas obciążenia pompa dobija do karoserii i rezonuje . I stąd to buczenie.
-
Okazało się, że
zawieszenie silnika w pompie jest... za miękkie . Podczas obciążenia pompa dobija
do karoserii i rezonuje . I stąd to buczenie.Tara
-
sobie weż i zalej to klejem do szyb
-
Przypiąłem złożony na pół pasek z miękkiej gumy i zdaje egzamin .