Gasnący silnik po rozgrzaniu.
-
Witam "VAG-owiczów"
Mam problem ze swoją Cordi - silnik jak się nagrzeje do swojej optymalnej temperatury pracy, to obroty jałowe spadają i auto gaśnie. Nie zaobserwowałem żadnego spadku mocy, przerywania przy dodawaniu gazu. Jedyny objaw to ten powyższy.
Gdy silnik jest zimny, np. odpalony po kilku-, kilkunastu godzinach postoju, to pracuje idealnie tj. nie ma powyższego objawu, wolne obroty są w normie.Jak myślicie? Zacząć od podstawowych spraw, czyli wymiana świec, przewodów WN, czyszczeniu kopułki, czy od razu myśleć o czymś poważniejszym?
Auto podpięte pod kompa nie wykazało żadnych błędów.
To znaczy jedyny błąd jaki się pokazał, to 00515 czyli "Czujnik Halla G-40, BRAK SYGNAŁU"
Ale on podobno zawsze się pokazuje jak auto ma tylko włączony zapłon, a silnik nie jest uruchomiony.
Dodam, że w tym silniku czujnika Halla znajduje się w aparacie zapłonowym. -
IMO to nie czujnik Halla. Gdyby był walnięty nie odpalił byś auta. Ale coś z elektroniką na bank.
A czytałeś błędy na uruchomionym silniku? -
IMO to nie czujnik
Halla. Gdyby był walnięty nie odpalił byś auta.Tak też właśnie myślałem.
Ale coś z elektroniką na bank.
Ludzie na necie piszą, że przepustnica może wymagać czyszczenia.
A czytałeś błędy na
uruchomionym silniku?Pierwszy raz w życiu podpinałem auto pod kompa i... po prostu o tym nie pomyślałem.
Jutro to zrobię. -
Wymiana świec i przewodów WN nie pomogła.
-
Ludzie na necie
piszą, że przepustnica może wymagać czyszczenia.
Podreguluj tymczasowo linkę (masz linkę? ) tak, żeby przepustnica była minimalnie uchylona nawet przy puszczonym pedale i zobacz co się będzie działo. Jeżeli pomoże to ja bym stawiał właśnie na brudną przepustnice albo uszkodzony silniczek krokowy przepustnicy -
Podreguluj
tymczasowo linkę (masz linkę? ) tak, żeby przepustnica była minimalnie uchylona
nawet przy puszczonym pedale i zobacz co się będzie działo.O lince nie pomyślałem, bo faktycznie była odpinana kilka razy po wymianach krokowca i czyszczeniu przepustnicy.
Jeżeli pomoże to ja bym
stawiał właśnie na brudną przepustnice albo uszkodzony silniczek krokowy
przepustnicyj/w