Pompa olejowa
-
Witam Prawdopodobnie czeka mnie wymiana pompy oleju szukałem w podręcznikach Jałowiecki i Malina i nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego opisu sposobu demontażu i wymiany pompy oleju w Skodzie Favorit '91. Od jakiegoś czasu po odpaleniu przez kilka sekund świeci się kontrolka oleju, potem gaśnie w czasie jazdy sie nie zapala. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku. Poziom oleju ok olej Castrol mineralny wymieniany jesienią z Lotosa mineral. Przed wymiana też były takie objawy. Czujnik ciśnienia zdemontowalem wyczyściłem styki. Proszę o radę jak wymontować pompę. Jeszcze jedno pytanie czy demontując miskę olejową dostanę się do pompy ?
-
Proszę o radę jak
wymontować pompę. Jeszcze jedno pytanie czy demontując miskę olejową dostanę się do pompy ?
zdejmujesz miskę i masz pompe na wierzchu tylko nie podejmowałbym tak drastycznych kroków na podstawie objawów jakie wskazuje czujnik a zamontowałbym najpierw zegar i sprawdził jakie ciśnienie jest rzeczywiście w układzie smarowania od zimnego silnika aż do momentu załączenia sie wentylatora
-
Ja bym jednak spróbował na innym czujniku. Miałem podobną sytuację na niskich obrotach migała kontrolka, po wymianie czujnika jest OK.
-
Dzisiaj kupilem i wymienilem czujnik cisnienia i nic objaw jest dalej taki sam kontrolka swieci sie ok 5 sekund po rozruchu silnika. Pytalem w sklepie i pompy olejowe sa tylko na zamowienie podobno raczej sie nie zuzywaja. Sprzedawca doradzil mi zeby zdjac miske i wyczyscic dokladnie smoka (filtr siatkowy na smoku).
-
Dzisiaj kupilem i wymienilem czujnik cisnienia i nic objaw jest dalej taki sam kontrolka swieci
sie ok 5 sekund po rozruchu silnika. Pytalem w sklepie i pompy olejowe sa tylko na
zamowienie podobno raczej sie nie zuzywaja. Sprzedawca doradzil mi zeby zdjac miske i
wyczyscic dokladnie smoka (filtr siatkowy na smoku).zbyt proste żeby było prawdziwe