jakies czary mary :)


  • Użytkownik archiwalny

    wiec tak wskazowka od temp mi sie dziwnie zachowuje np jade sobie na niskich obrotach a tu mi temperatura skacze pod czerwone pole (nigdy nie weszlo na) jak wrzuce na luz to wcale nie schodzi na dol a np za pare minut jak stane na czerwonym ( i wtedy teoretycznie powinna sie jeszcze wyzej podniesc to ona opada troche) ale najdziwniejsze jest to ze jak juz jest przy tym czerwonym polu i zgasze wtedy silnik przekrece na kontrolki to temperatura jest taka jak powinna a nie ma mozliwosci zeby w ciagu 1 sek sie silnik ochłodzil

    wiem ze to co napisalem jest wogole nie stylistyczne ale jestm po paru piwkach wiec wybaczcie i pomożcie

    pozdro <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" /> : <img src="/images/graemlins/bzik.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    ale najdziwniejsze jest to ze jak juz jest przy
    tym czerwonym polu i zgasze wtedy silnik przekrece na kontrolki to temperatura jest taka
    jak powinna a nie ma mozliwosci zeby w ciagu 1 sek sie silnik ochłodzil

    ostatnie "zdanie" wskazywałoby na uszkodzenie czujnika temperatury (tego przy termostacie) lub słaby styk wsuwki która jest do niego podłączona aczkolwiek nie widziałem żeby w ten sposób objawiało się popsucie czujnika temperatury <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    ostatnie "zdanie" wskazywałoby na uszkodzenie czujnika
    temperatury (tego przy termostacie) lub słaby styk
    wsuwki która jest do niego podłączona aczkolwiek
    nie widziałem żeby w ten sposób objawiało się
    popsucie czujnika temperatury

    czujnik wyglada na dobry a styki tez przeczyscilem jezeli to nie czujnik to co jeszcze moze byc przyczyna ze silnik łapie tak duza temperature? (w sklepie powiedzieli mi sie ze moze to wskaźnik na desce warjuje) ale wolal bym byc przygotowany na cos gorszego ... macie jakies pomysly?


  • Użytkownik archiwalny

    U mnie jakis czas temu byly mozna powiedziec, ze podobne jaja z wskaznikiem temp. Wskazowka oscylowala na granicy czerwonego pola. Okazalo sie, ze dzialo sie tak tylko wtedy, gdy mialem wlaczone swiatla (post/mij) - bylo to jeszcze w czasie, kiedy nie bylo obowiazkowej jazdy na swiatlach - akurat bylem w trasie i zeby mnie to oszukane wskazanie temp. nie wkurzalo, jechalem bez wlaczonych swiatel (akurat na trasie to przed obowiazkiem i tak jezdzilem z wlaczonymi swiatlami).
    U mnie przyczyna byla slaba masa zestawu wskaznikow (podlaczenie przy wsporniku). Poprawilem konektorek, blaszke przeszlifowalem drobnym papierem, do tego jeszcze waz. techn. i wszystko wrocilo do normy (wskazowka temp. nadal delikatnie drgnie jak wlaczam swiatla, ale to nic w porownaniu do skoku o 4-5mm w gore <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> ).


  • Użytkownik archiwalny

    Ty wiesz ze to moze byc to bo dzisiaj wkladalem akumulator i zauwazylem ze mam przerwane chyab 2czy 3 druciki w tym kablu od masy ale przytknolem na szutke odpalil i pojechalem bo mi sie spieszylo jutro mialem go wymienic oby to było to <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/bravo.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    sprawdz czujnik temperatury


  • Użytkownik archiwalny

    czujnik wyglada na dobry a styki tez przeczyscilem jezeli to nie czujnik to co jeszcze moze byc
    przyczyna ze silnik łapie tak duza temperature? (w sklepie powiedzieli mi sie ze moze to
    wskaźnik na desce warjuje) ale wolal bym byc przygotowany na cos gorszego ... macie jakies
    pomysly?

    Sprawdź czujnik,wskażnik i połączenia elektryczne.Nie przypuszczam by to było coś innego.


  • Użytkownik archiwalny

    Sprawdź czujnik,wskażnik i połączenia elektryczne.Nie
    przypuszczam by to było coś innego.

    Popieram mam coś podobnego.Po sprawdzeniu zauważyłem zabrudzone styki od wentylatora (przy samym wentylatorku).Puknąłem i zaczął chodzić.Jeśli chodzi o wskazówkę mam to samo.Do tego jeszcze od wskaźnik prędkości zaczął szaleć.Pisałem o tym ciut wyżej


Log in to reply