Rozusznik nie kręci silnikiem
-
Witam
Mam taki problem: rozrusznik kręci sie ale nie kręci silnikiem. Co to może być ??
Wirnik, tulejki są nowe -
Pewnie uszkodzony elektromagnes nie sprzęga rozrusznika z silnikiem
-
Pewnie uszkodzony elektromagnes nie sprzęga rozrusznika z silnikiem
Jest jeszcze bendiks, ("zespol sprzeglajacy"), ktory moze powodowac cos takiego. -
Jest jeszcze bendiks, ("zespol sprzeglajacy"), ktory moze powodowac cos takiego.
czy bendiks to nie elektromagnes? Być może się mylę
-
czy bendiks to nie elektromagnes? Być może się mylę
Z tego co wiem to bendiks to zebatka plus sprezyna, wypychane przez elektromagnes, problem moze byc w tym ze zebatka, kiedy jest zjechana, potrafi nie wprowadzic sie w zeby kola zamachowego, zamiast tego uderza w czolo tegoz. Elektromagnes jest, o ile dobrze rozumiem troche wczesniej, i wypycha zespol sprzeglajacy(bendiks) za pomoca widelek. Sam bendiks znam jako czesc zamienna, i jestem calkiem pewien ze nie ma w nim elektromagnesu. -
Dodatkowo, najczesciej kiedy pada bendiks, wystarczy lekko pchnac auto, i jest szansa ze bendiks wskoczy w zeby kola zamachowego i zakreci silnikiem (sam kiedys tak 2-3 dni jezdzilem), problemem jest ze bendiks uderzajacy w kolo zamachowe nie najlepiej wplywa na jego trwalosc.
-
Dodatkowo, najczesciej kiedy pada bendiks, wystarczy lekko pchnac auto, i jest szansa ze bendiks
wskoczy w zeby kola zamachowego i zakreci silnikiem (sam kiedys tak 2-3 dni jezdzilem),
problemem jest ze bendiks uderzajacy w kolo zamachowe nie najlepiej wplywa na jego
trwalosc.pchnięcie nie da za wiele bo benkiks bez podania napiecia na elektromagnes nie ma prawa sam wskoczyc na koło zamachowe no chyba ze jest uszkodzony ale to tez mało prawdopodobne.
problem może tkwić albo w elektromagnesie albo łopatki które wyrzycają bendiks pękły, albo sprężyna na bendiksie pękła
-
pchnięcie nie da za wiele bo benkiks bez podania napiecia na elektromagnes nie ma prawa sam
wskoczyc na koło zamachowe no chyba ze jest uszkodzony ale to tez mało prawdopodobne.
problem może tkwić albo w elektromagnesie albo łopatki które wyrzycają bendiks pękły, albo
sprężyna na bendiksie pękła
A to nie jest przypadkiem tak ze elektormagnes wypycha bendiks za pomoca lopatek, natomiast sprezyna sluzy do tego zeby odbic zeby rozrusznik nie krecil sie, kiedy juz silnik jest uruchomiony?
Ponadto o ile dobrze pamietam to wchodzenie zebow bendiksa w kolo zamachowe jest wymuszane za pomoca zebatek tego pierwszego, wiec jak sa zjechane bendiks nie wejdzie w kolo zamachowe i z calego rozruchu wielkie nic wyjdzie.
W zwiazku z tym przyczyny nie uruchamiania moga byc nastepujace:
1. uszkodzony elektromagnes
2. uszkodzone lopatki
3. uszkodzona zebatka bendiksa
4. zjechane zeby kola zamachowego.
Przy czym 1 i 2 jest bardzo prawdopodobne jesli rzecz sie stala nagle, poniewaz 3 i 4 daja dosc dlugo znac o sobie zanim pojazd nie zapali.
Oczywiscie jesli jestem w bledzie prosze mnie naprostowac :-) -
A to nie jest przypadkiem tak ze elektormagnes wypycha bendiks za pomoca lopatek, natomiast
sprezyna sluzy do tego zeby odbic zeby rozrusznik nie krecil sie, kiedy juz silnik jest
uruchomiony?
Ponadto o ile dobrze pamietam to wchodzenie zebow bendiksa w kolo zamachowe jest wymuszane za
pomoca zebatek tego pierwszego, wiec jak sa zjechane bendiks nie wejdzie w kolo zamachowe i
z calego rozruchu wielkie nic wyjdzie.
W zwiazku z tym przyczyny nie uruchamiania moga byc nastepujace:
1. uszkodzony elektromagnes
2. uszkodzone lopatki
3. uszkodzona zebatka bendiksa
4. zjechane zeby kola zamachowego.
Przy czym 1 i 2 jest bardzo prawdopodobne jesli rzecz sie stala nagle, poniewaz 3 i 4 daja dosc
dlugo znac o sobie zanim pojazd nie zapali.
Oczywiscie jesli jestem w bledzie prosze mnie naprostowac :-)zależy o której mowisz sprężynie jeśli o tej która jest między łopatkami a elektromagnesem to zgodze sie z tobą, ja mowie o tej na bendiksie
można tak gdybać o przyczynach jak sie nie rozbierze rozrusznika